Földügy: örül az ellenzék az Alkotmánybíróság vétójának

2015. június 01. 14:27

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság döntése azt jelzi: van még remény arra, hogy Magyarország jogbiztonsága még valamilyen szinten fennmaradhat. Az Együtt pedig felszólította a kormánypártokat, hogy fogadják el a döntést, és ne próbálják meg valamilyen trükközéssel áterőltetni a törvényt. A PM pedig örül annak, hogy az Ab kimondta: a természetvédelem elért jogszabályi szintje nem csökkenthető.

2015. június 01. 14:27

Az LMP szerint a kormánypártok által elfogadott, a nemzeti parkok kapcsolatos törvénymódosítása alapvetően veszélyeztette az ország védett természeti életközösségeinek megőrzését, a párt ezért üdvözli az Alkotmánybíróság hétfői, a jogszabály alaptörvényellenességét kimondó döntését. Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő erről hétfőn, az Ab határozathirdetése után nyilatkozott újságíróknak. Úgy fogalmazott: a döntés után a kormánynak engednie kell arroganciájából, abból a fölényes hozzáállásból, hogy az ellenzék és a szakmai, valamint a civil szervezetek csak rosszat mondhatnak, és kizárólag a kormánynak lehet igaza. 

Van még remény arra, hogy Magyarország jogbiztonsága még valamilyen szinten fennmaradhat” – értékelte, üdvözölve, hogy az Ab széles látókörrel értelmezte az ország alaptörvényben rejlő kötelezettségét a környezet megóvására. A képviselő hangsúlyozta: a környezet- és természetvédelemhez fűződő jogok alapvetően az emberek egészségét és az ország jövőjét szolgálják. Fontosnak ítélte, hogy az Ab tartalmi kérdésekben is állást foglalt, megelőzve ezzel egy újabb parlamenti vitát a kérdésben, megjegyezte ugyanakkor: fokozottabban oda kell figyelni a közvagyon hasznosítására, a természeti erőforrások feletti rendelkezési jog iránt ugyanis megnövekedett egyes érdekcsoportok igénye – mutatott rá. Szerinte, mivel az Ab is úgy látta, hogy a természetvédelem elért szintéjből nem lehet visszalépni, vizsgálni lehet az önálló zöldhatóságok megszüntetésének kérdését is. 

Az Alkotmánybíróság döntését követően az Együtt arra szólította fel a Fidesz-KDNP-t, hogy tegyen le az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos újraszabályozásáról. Az Együtt – hangsúlyozva a természeti kincsek védelmének fontosságát – azt kérte: a kormánypártok fogadják ezt el és ne próbálják alkotmánymódosítással vagy „bármilyen más jogtechnikai trükközéssel áterőltetni” a módosítást.

Üdvözli az Ab döntését a PM is, és fontosnak tartja, hogy a testület kimondta: a természetvédelem elért jogszabályi szintje nem csökkenthető. Szabó Rebeka, az ellenzéki párt elnökségi tagja hétfőn az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem alkalmas a természetvédelmi szempontok érvényesítésére, nincsen meg hozzá a szaktudása, a szakemberei, hiányoznak az intézményi feltételek. Hozzátette: megdöbbentő, hogy „a fideszes földrablás” gyakorlatilag akadály nélkül ment végig a közigazgatáson, és csak az Alkotmánybíróság tudta megállítani, illetve hogy a környezetvédelemért felelős Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a természetvédelemre káros törvényjavaslatot terjesztett be. A környezetvédelmi szakpolitikus elmondta, remélik, hogy a kormánypártok belátják, nem érdemes ezen az úton továbbmenni, és nem próbálnak meg valamilyen trükköt bevetve kibújni a döntés alól.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. június 01. 15:36
Ez egy jó hír, de ahogy a szereplőket ismerem, nem fogják ennyiben hagyni. Nagyjából lesz@rják a jogerős döntéseket, mint a Lézer elvtárs. Majd hoznak más törvényt, amelyik megfelel a céljaiknak.
heep
2015. június 01. 15:33
Azért ez kellemes meglepetés volt az AB-ben számomra.
medve
2015. június 01. 15:11
Nem lenne izz az ideje, hogy a Fidesz hagyja a csudába ezt az egész témát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!