Opten: 700 panamai kötődésű cég van Magyarországon

2016. április 04. 15:52

A panamai offshore botrány csak a jéghegy csúcsa, hiszen csak Magyarországon nagyjából 700 olyan cég van, amelyek tulajdonosi háttere közvetlenül vagy közvetve Panamához köthető, és további ötezer, amelyik más egzotikus országokban optimalizálja az adót – hívta fel rá a figyelmet az Opten.

2016. április 04. 15:52

Hétszáz magyar-panamai cég

Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz – hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató. 

Az elmúlt évek szigorodó jogszabályai és botrányai következtében érezhetően csökkent az offshore cégalapítások száma, de a jelenség még távolról sem tűnt el. Bár a kockázatok nőttek, azért az offshore érdekeltségek legfontosabb előnye továbbra is megmaradt: a transzparencia hiánya, az anonimitás és természetesen az ebből következő „adóoptimalizálási” lehetőség.

A mai napig több mint 400 társaság tulajdonosi háttere köthető közvetlenül Panamához, de a közvetett kötődéseket vizsgálva már a 700-at közelíti a szám. Az Opten a 2014-es árbevételeket vette alapul az összesítéséhez. Eszerint a hétszáz érintett cég túlnyomó többsége (hatszáznyolc) százmillió forint alatti éves bevétellel rendelkezik, és tizenöt olyan panamai vállalkozás van Magyarországon, amelynek az árbevétele egymilliárd forintnál több volt 2014-ben. Hatvanöt cég százmillió és egymilliárd forint közötti bevételt vitt Panamára a magyar adózás elől.

Főleg ingatlanos és tanácsadó cégek az érintettek

Az Opten arra is felhívja a figyelmet, hogy önmagában nem illegális, ha egy vállalkozás tulajdonosai között panamai címek találhatók, és ezek között lehetnek olyanok is, amelyek tevékenysége valóban kötődik a közép-amerikai országhoz. 

A panamai érdekeltségű vállalatok sokféle tevékenységet végeznek Magyarországon, de érdekes módon felülreprezentáltak az ingatlanügyletekkel foglalkozó társaságok, és sok közöttük a kereskedelemmel és tanácsadással foglalkozó cég is.

A céginformációs szolgáltató szerint egyébként nem Panama a legnépszerűbb adóparadicsom: a hazai offshore-adózók körében Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname is megelőzi Panamát a népszerűségi rangsorban. Ciprust csaknem kétezer, a Seychelle-szigeteket pedig több mint ezernégyszáz hazai vállalkozás választotta az adóoptimalizálás színhelyéül.

Az Opten szerint egyébként visszaszorult az offshore-ozás Magyarországon, ami a szigorúbb szabályozásnak és az üzleti etika fejlődésének is köszönhető. Ugyanakkor sokan vannak, akik a tulajdonosi láncok további bonyolításával adnak választ a szigorodó szabályokra.

Egy nemzetközi oknyomozó újságírócsapat hétfőn hozta nyilvánosságra egy panamai ügyvédi iroda adatai alapján, hogy a világ minden táján milyen vezetők érintettek panamai offshore cégekben. Az ügynek magyar szála is van: Horváth Zsolt volt fideszes parlamenti képviselőnek nem csak panamai, de seychelle-szigeteki, állítólag játékokat gyártó cégben is van részesedése.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2016. április 05. 11:14
Panama nagyon fontos állomása a Keleti Nyitás politikájának. Egy kis állami támogatás, egy kis pályázat az "Aranykalászos Külkereskedő" tanúsítvánnyal rendelkező cégeknek és máris megvan a legrövidebb út keletre. "700 panamai kötődésű cég van Magyarországon"
zolka50.50
2016. április 04. 20:03
Persze az újságírók még egyetlen újságírót sem találtak! Mivsoda véletlen!
Akitlosz
2016. április 04. 20:01
Opten: 700 panamai kötődésű cég van Magyarországon Akitlosz: No és mennyi luxemburgi kötődésű? "további ötezer, amelyik más egzotikus országokban optimalizálja az adót" Na és? Az adóoptimalizálás törvényes. Annyira, hogy a fidesz közeli vállalkozók is ezt csinálják. Ami ráadásul annyira nem zavarja a magyar kormányt, hogy még tömi is őket közpénzzel.
Berecskereki
2016. április 04. 19:35
Idézet egy tanulmányból. „A tanulmány kiemeli, hogy becslések szerint 2013-ban a világ népességének 80%-át érintették különböző állami típusú megszorítások - 2015-re ez 90% is lehet -, melyek jellemzően az oktatási és egészségügyi büdzsé megvágását, a nyugdíjrendszer átalakítását, bércsökkentéseket, a szociális háló átalakítását és az állami támogatások mértékének csökkentését jelentik. A szerzők kiemelik, hogy a legsúlyosabb megszorítások a déli féltekén jellemzőek, ahol a legnagyobb az adóelkerülés is. Ennek hatása az elszegényedés növekedése, valamint a kedvezményezett kevesek meggazdagodása. A válság miatt csökkenő adóbevételek miatt visszaesnek a beruházások. Az Eurostat 2013-as adatai alapján kiemelik, hogy a 27 uniós tagállam (Horvátország nem szerepelt az elemzésben) az adóbevételeinek majdnem felét a munkára kivetett adókból szedi be, egyharmadát a fogyasztási adókból (ÁFA, hozzáadott érték adó), miközben a tőke adóztatása nagyjából a teljes összeg ötödét teszi ki. Miközben a társasági adó Afrikát leszámítva mindenhol csökken, a fogyasztási adók növekedése pont a legszegényebbeket sújtja legjobban – így a tanulmány -, hiszen ők azok, akik bevételeik legnagyobb részét alapvető szükségletekre költik.” Forrás: http://atlatszo.blog.hu/2014/01/23/globalis_adoelkerules_igy_huzzak_le_a_gazdag_orszagok_a_szegenyeket A részletesebb tanulmány: http://demnet.hu/images/stories/4_nemzetkozi_fejlesztes/nemzetkozi_fejl_programok/tax/Capital_Flight_Report_kivonat_HU.pdf
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!