Pintér Sándor: Eredményesebb a rendőrség, megkezdődnek a börtönépítkezések

2016. május 31. 19:41

Javult a nyomozások eredményessége és kevesebb a bűncselekmény a tavalyi adatok szerint, továbbá megkezdődik idén az új börtönök építése, hogy csökkentsék a zsúfoltságot – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter.

2016. május 31. 19:41

Javult a nyomozások eredményessége, kevesebb a bűncselekmény a tavalyi adatok szerint, mint amennyi 2010-ben volt, és megkezdődik idén az új börtönök építése – erről is beszélt éves miniszteri meghallgatásán Pintér Sándor az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt kedden.

A miniszter a múlt év legfontosabb feladatának az életpályamodell bevezetését nevezte. A kételyekre rácáfolva meg tudták alkotni a rendszert, amelynek a jövőben, így a 2017-es költségvetésben is biztosított a forrása. Külön kiemelte az életpályamodellből a vizsgákhoz kötött előremenetel lehetőségét, a beosztás és rendfokozat összekapcsolását, a tavaly júliusban bevezetett átlagos 30 százalékos és az idei évtől lehetővé vált 5 százalékos béremelést, a teljesítményjuttatás bevezetését és a lakhatási feltételek javítását.

Több mint kétórás meghallgatásán Pintér Sándor szólt az életbiztosítási rendszer bevezetéséről is, amely azt a célt szolgálja, hogy a szolgálatellátás során megsérült rendvédelmi dolgozók kiemelt ellátásban részesülhessenek, és aki betegség vagy sérülés miatt nem tudja ellátni feladatát, megfelelő juttatásban részesülhessen. 

Új trafipaxok

Az új traffipaxokról szólva azt emelte ki, hogy 14,5 milliárd forint értékben alakították át a régi és már kiöregedett konstrukciót: 160 változtatható helyű komplex ellenőrzési pont jött létre és az összesen 365 forgalmi sávot ellenőrző statikus rendszer is felállt - mondta Pintér Sándor. 

A miniszter megismételte a nemzetbiztonsági bizottság előtt tett beszámolóját az illegális bevándorlással összefüggésben, azt hangsúlyozva, hogy „az Európai Unió déli határainál egyedül Magyarország az, amely a schengeni törvényeket betartja, védi az előírásoknak megfelelően a határait”, és biztosítja azt, hogy a menedékkérők benyújthassák kérelmüket. Ismertette azt is, hogy az idén már mintegy 14 ezer illegális bevándorló lépte át a határt.

Péküzemet fejlesztenek 

Pintér Sándor szerint ha a parlament megszavazza a tranzitzónáknak az államhatártól számított 60 méterről 8 kilométerre növelését, akkor nem lesz szükség újabb befogadóállomások létesítésére, mert ezen belül tudják tartani a hazánkba jogtalanul érkezőket. 

A büntetés-végrehajtás önellátásáról szólva a péküzem-fejlesztést emelte ki. A fogvatartottak dróthálót is készítettek, a kerítésépítésben is részt vettek, a jövőben pedig a mosodákat szeretnék fejleszteni, hogy a kórházaktól teljes mértékben átvehessék ezt a feladatot.

102 milliárd börtönzsúfoltság ellen 

A börtönök jelenleg 140 százalékos zsúfoltságával kapcsolatban azt mondta: 102 milliárd forintot fordítanak a következő három évben arra, hogy kilenc új börtönt építsenek. Az egy ezerszemélyes és a további nyolc ötszáz személyes börtönnel, továbbá a közbiztonsági helyzet javulásával el tudják érni, hogy az intézetek telítettsége ne kerüljön száz százalék fölé. 

Pintér Sándor hangsúlyozta: 2010-ben 428 ezer bűncselekményt regisztráltak, 2015-ben ez a szám 267 ezerre csökkent. Emellett javult a nyomozások eredményessége, 46-ról 58,6 százalékra. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma a 2010-es 115 ezerről 55 ezerre csökkent, ami erősíti a turizmust is.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. június 01. 10:35
A magyar reformok működnek. Kár, hogy mindenkit le kell hallgatni, hogy ez kiderüljön, mi, Főmaffiózókám?????
csuka
2016. június 01. 08:06
"Eredményesebb..." Csak a FIDESZ/DSZ MAFFIA maradhat: „Hat történet a belügyminiszter életéből, amelyek azt bizonyítják, hogy nem szerencsés az altábornagy úrral bajuszt akasztani - mert furcsa, már-már a parajelenségek kategóriájába sorolható dolgok eshetnek meg a „kellemetlenkedőkkel”. Persze véletlenül…” http://privatkopo.hu/WebArticleShow.aspx?AGM=&AN=pinterugyek&MN=Fooldal&LN=Hungarian
csuka
2016. június 01. 07:49
FIDESZ/DSZ-es MAFFIA világ 2016: „A Privát Kopó információja szerint 2014 júliusában feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amelyben a feljelentő azt állította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) VII. kerületi Rendőrkapitánysága ismeretlen személyazonosságú rendőrei úgymond „védelmet” biztosítanak a kerületben működő Halló Bár számára, ennek keretében a rendőrök a razziák időpontjairól előre tájékoztatják az éjszakai szórakozóhely vezetőit. A feljelentő előadta azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai által a bárban folytatott adóellenőrzéseket követően (a szolgálat befejezése után) visszamennek a vendéglátóhelyre, ahol ingyen ehetnek, ihatnak, valamint - ellenszolgáltatás nélkül - igénybe vehetik az ott „erotikus táncosként” dolgozó lányok szexuális szolgáltatását. A feljelentő kitért arra is, hogy a bárban kábítószer terjesztése és prostitúció elősegítése zajlik, erről egy rejtett technikával készült hangfelvételt is átadott a nyomozóhatóságnak, amelyet az egyik „táncos lány” készített a szórakozóhely vezetői által tartott egyik „eligazításon”.” privatkopo.hu
chack
2016. május 31. 22:19
Kevesebb a bűncselekmény, de több börtönre van szükség. Ezek szerint ok nélkül fognak lecsukni a kormánynak nem tetsző személyeket? Milyen jó! Hiszen agyon is lőhetnék őket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!