Jön a nemzeti pálinkastratégia

2016. július 19. 18:48

Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca illetékesei szerint lehetetlen külföldön helytállnia a magyar termékeknek állami segítség nélkül.

2016. július 19. 18:48

Még az idén megkezdődhet a nemzeti pálinkastratégia kidolgozása – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, a Pálinka Céh Egyesület sajtótájékoztatóján.

Gál Péter elmondta: a pálinkastratégiát az FM a köztestületté alakult Pálinka Nemzeti Tanáccsal (PNT) közösen kívánja kidolgozni. Ennek egyik fontos eleme lesz, hogy a magyar pálinka nemzetközi ismertségét, piaci versenyképességét, exportlehetőségeit növeljék.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a magyar pálinkakiválóságokat minden évben az országkóstolón választja ki egy szakértőkből álló bírálóbizottság. A pálinkafőzők itt visszacsatolást kapnak az általuk előállított párlatok minőségéről. Ez a minőség folyamatosan javul – mondta. 

Fejlesztik a pálinkakultúrát

Hozzáfűzte: a pálinkakiválóságok leírását kötetbe rendezve jelentetik meg, ami nemcsak a tájékozódást segíti, hanem a pálinka szakmai nyelv fejlesztését is.

Ismertetése szerint az idén a megmérettetésre mintegy félszáz kereskedelmi főzde 327 tétellel nevezett. A bírálóbizottság a tavalyi 107-tel szemben 172 tételt minősített pálinkakiválóságnak Magyarországon.

Szokolics Ákos, a Pálinka Céh egyesület elnöke arról beszélt, hogy a Pálinka Céh célja, hogy hozzájáruljon a magyar pálinkakultúra fejlesztéséhez, piacképességének javításához. Az elnök újságírói kérdésre azt mondta, legalább százmilliárd forintra lenne szüksége az ágazatnak, hogy a nemzetközi mezőnyben is versenyképessé váljon a magyar pálinka.

Nem lehet külföldön helytállni állami segítség nélkül

A külföldi piacokon való helytállás az egyesület elnökségi tagja, Panyik Gáborné szerint sem képzelhető el állami segítség nélkül. A szakma Panyik Gábornénak köszönheti a magyarországi pálinkamester-képzés kidolgozását, jelenleg is ő a szakmai vezetője az 2012 óta működő rendszernek.

A zsűri Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. prémium piros vilmoskörte pálinkájának ítélte. A legeredményesebb pálinkafőzdének járó elismerést ugyanez a cég kapta. A kft. tagja a Pálinka Céh Egyesületnek.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. július 20. 01:16
:DDDDDDDDDDDDD Miután szétbaszták a dilettáns hülyék azzal, hogy saját maguknak gyártottak a népek (Viktor beiktatásának első napirendi pontja volt...). Majd pont Fazekasák, nem is tudok náluk dilettánsabb minisztériumot. jade, a Balogé...
száraztészta-tüzifa
2016. július 19. 23:38
Na igen... PNT... Szicsek és a megélhetési szeszpancsolók, Panyikné az egylépcsős pálinka pápaasszony, a hangzatos címekre gerjedő pálinkalovagok és ne feledjük a minisztériumi delegáltakat... Ittam olyan lovagrendi pálinkát, amit kis híján visszaköptem... Csak a jólneveltségem akadályozott meg benne. Szép és nemes cél egy teljes mértékben inkompetens, had ne mondjam, impotens társaság számára. A pálinka minden nagyszerűsége ellenére nemzetközi porondon ólomsúlyokkal futó versenyző. Az északi területeken kívül nemigen látok lehetőséget a befutásában. Túl erős és túl markáns a mai gasztronómiai trendeknek... Ez tény, ezt el kell fogadni. Ezt tetézi, hogy a kereskedelmi főzdék által produkált gyümölcspárlatok heveny elő és utópárlat fertőzésben szenvednek, szinte kivétel nélkül. ...mert nem elég a nagy mennyiség, mégtöbb kell... Néhány kisebb manufaktúrát leszámítva az az igazság, hogy igényes, pálinkát szerető ember számára elfogadhatatlan a pálinkakínálat. Márpedig nemzetközi porondra csak tetemes mennyiséggel, és sztenderd minőséggel lehet belépni, különben eleve halott az ügy.... Ilyen mennyiséget meg a kis manufaktúrák nem tudnak produkálni, csak a nagy kereskedelmi főzdék. És bele is harapott a kígyó a farkába.... Százmilliárd... Az nagyon nagy pénz... abból valóban lehetne piacot ágyazni, de félek csak el lesz költve eredmény nélkül...
hátakkor
2016. július 19. 22:22
Ma pont picit nemzeti stratégàztam..
Anti Komcsi
2016. július 19. 21:12
Szuper. Nagyon jó ötlet. Van olyan a mi pálinkánk mint a skótok whyskije.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!