LMP: Zsákutcába vezetett Orbánék összes eddigi reformja

2016. december 30. 13:41

Az LMP szerint a Fidesz minden 2010 óta megkezdett reformjáról kiderült idén, hogy zsákutcába vezetett.

2016. december 30. 13:41

Gál József, az ellenzéki párt szóvivője pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kabinetnek elsőként szakítania kell a külföldi nagyvállalatok érdekeinek feltétel nélküli kiszolgálásával, helyette pedig a hazai kis- és középvállalkozásokat kellene támogatnia. Az LMP szóvivője emellett megkésettnek és kevésnek nevezte a kormány béremelési programját, tovább megjegyezte, a bérválság a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája miatt alakult ki. Magyarország versenyképességének növeléséhez nem korrekcióra, hanem teljes irányváltásra lenne szükség, jelentette ki Gál József.

A szóvivő példaként említette, hogy az LMP egy lépésben a létminimum fölé emelné és adómentéssé tenné a minimálbért, amivel eltörölné a szerintük igazságtalan és rossz egykulcsos szja-rendszert. Az LMP szóvivője szerint pártja 2017-ben is azért dolgozik majd, hogy bebizonyítsa, a bérválság felszámolása mellett Magyarországon is megoldható a minőségi közoktatás és egészségügy, de a Fidesz alkalmatlan ezek megvalósítására. (MTI)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2017. január 02. 18:29
Ezaz egyik legszánalmasabb ellenzéki, fikázónyilatkozat, amit valaha is olvastam. Pedig piszkosul nagy a verseny ebben a vonatkozásban. Most akkor komoly, hogy ezek akarnak Orbán helyébe lépni? Ennyire nulla intellektussal? Szóljon már nekik valaki, hogy ennyi ésszel még egy parkolóőri állast sem biztos, hogy eséllyel pályáznának meg!
GV0917
2017. január 02. 11:01
Az LMP a politika perpetuum mobile-je. Magyarán izeg, mozog, férgelődik, mint a sajtkukac! Pedig jobb lenne saját lódoktorotok heveny és akut ügyeivel foglalkozni... (biztosan leesett: az a bizonyos "állatorvosi ló"!)
ptrfarkas43
2017. január 01. 19:43
Tehát az LMP azokat támogatná akik minimálbérre vannak bejelentve függetlenül attól, hogy mennyit keresnek, és azokat büntetné akik becsületesen bevallják a jövedelmüket. És még ők harcolnak a korrupció ellen, kac kac.
csuka
2016. december 31. 11:53
A valóság ennél rosszabb! Három 'ZSÁKUTCA': "1. Egyértelművé vált, hogy megbukott az úgynevezett közmunkaprogram, amit már közvetett úton már a kormány is beismert. Statisztikafényezésre tökéletes megoldás volt elrejteni 250 ezer munkanélkülit, ám ugyanabba programba zsúfolni többdiplomás értelmiségieket és nyolc általánost végzett segédmunkásokat óriási hiba volt, hiszen semmiféle differenciálás nem történt a programba bezsúfolt emberek között sem bérben, sem a munka kiválasztásában. Ha ezek az emberek nem találnak vissza a munka világába, (márpedig alig több mint 10 százalékuknak sikerült ez) akkor újra be kell indítani az átképzési programokat, melyeket korábban szinte teljesen felszámolt a kormányzat. 2. A béremelés ugyanis a multikat hozza előnyös helyzetbe, hiszen sokkal nagyobb a mozgásterük a magasabb bérek kigazdálkodásához, mint a főként hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak. A lassan reménytelen helyzetbe kerülő kkv-k joggal érezhetik a kormány mostohagyermekeinek magukat, hiszen, amíg a szavak szintjén a hazai vállalkozások segítését és a multik szívatását kommunikálja a gazdasági tárca, addig szinte minden intézkedés a jórészt külföldi tulajdonú óriáscégek érdekében történik. A kisebb vállalkozásokon elsősorban a járulékcsökkentés segítene, ám ez egyelőre csak nagyon kis mértékben valósult meg. A kormány tett ugyan egy tétova lépést ebbe az irányba, de megint csak a multikat hozta előnyösebb helyzetbe. A társaságiadó-kulcsot ugyanis egységesen 9 százalékra csökkentik 2017. január 1-jétől, ami valójában a félmillió magyar vállalkozásból 1000-1100 nagyvállalatnak jelent csak igazán nagy könnyítést. Esetükben ugyanis 19 százalékról csökken 9 százalékra a tao-kulcs. A többi, 500 millió forint alatti adóalappal rendelkező cégnek mindössze 1 százalékpontos lesz a könnyítés, hiszen esetükben eddig is 10 százalék volt az adókulcs. A munkaerőhiány ugyanakkor egyaránt sújtja a nagyobb cégeket és a kicsiket, így önmagában a bérrendezés vagy történetesen a járulékok csökkentése is kevésnek bizonyulna jövőre az égető problémák felszámolásához. Ezen a területen annak ellenére kell radikális változásokat hoznia a kormánynak, hogy nem szívesen mond le sem a súlyos adókról, sem a jelentős járulékbevételekről. 3. Komoly szociális feszültségeket teremt ugyanakkor, hogy a kormány annak ellenére ragaszkodik a 2010 óta bevezetett egykulcsos adóhoz, hogy lényegében minden elemében megbukott ez a struktúra. Nem fűti a gazdaságot, nincs ösztönző hatása, nem növelte jelentősen a belső fogyasztást. A kisebb keresetűeket azonban olyan mértékben sújtja, hogy ma már lényegében feloldhatatlan szociális feszültségeket teremt." /index/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!