Amerika szerint veszélyes magyar csapvizet inni

2017. július 31. 10:31

Az Amerikai Járványügyi Hivatal azt tanácsolja a turistáknak, hogy ha Magyarországra jönnek, ne igyanak a csapokból, helyette csak dobozban vagy palackban lévő vizet fogyasszanak.

2017. július 31. 10:31

Európa több országában, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott csapvizet inni – áll az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) jelentésében. A hivatal azt javasolja a turistáknak, hogy ezekben az országokban csak palackozott vagy dobozban lévő italt fogyasszanak, ha pedig mégis a csapból innának, akkor forralják fel vagy vegyileg kezeljék a vizet.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) vízhigiénés osztálya nem ismeri a CDC adatait – válaszolt a Világgazdaság megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az OKI-tól, amely a magyarországi ivóvízminőségi adatbázist kezeli, a CDC nem kért az ivóvíz minőségére vonatkozó adatokat. Az amerikai hivatal az Európai Uniónak megküldött országjelentésekből tájékozódhatott, ám ebből nem lehet arra következtetni, hogy hazánkban az ivóvíz ne lenne fogyasztható, hiszen az ország nagy részén a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti.

Az Emmi a lap kérdéseire válaszul azt írta: mikrobiológiai szempontból a víz minden magyarországi településen fogyasztható, e tekintetben hazánk az európai középmezőnyhöz tartozik. Kémiai szempontból a geológiai eredetű arzén okoz csak problémát, az országban 29 olyan település van, ahol emiatt nem javasolják a csapvíz fogyasztását. Ha a  víz arzén- és ammóniumtartalmát nézzük, Magyarország rosszabbul áll, mint a vizsgált tagállamok, de a hazánkkal kapcsolatos kifogások megjelennek Dániában és Olaszországban is.

A Magyar Víziközmű Szövetség azt írja, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió elvárásának, minősége kiemelkedő. Azt is megjegyzik, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2017. július 31. 23:34
Magyarország szerint veszélyes amerikai levegőt szívni. A jelek szerint meghülyíti az embereket.
Mindjárt
2017. július 31. 19:16
Nem értem a fidesz birkákat Mocskolják Amerikát miközben a gazdájuk egy amerikai látogatásért pitizik Zsidóznak miközben a gazdájuk a zsidóknak csontig nyal Nem kéne a fidesz birkáknak mocskolódás helyet követni a gazdájuk példáját? :)
Mindjárt
2017. július 31. 19:12
Jó tanács. Soha se iszunk csap vizet. Amikor csak lehet az állatainknak esővizet adunk.
belga
2017. július 31. 17:50
Újabb bizonyíték arra, hogy a hüIyeség határtaIan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!