Fejlesszük a borkultúrát!

2017. szeptember 28. 16:17

A kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt – jelentette ki Tuzson Bence.

2017. szeptember 28. 16:17

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt – jelentette ki Tuzson Bence csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szürettel egybekötött sajtótájékoztatón aláhúzta: a kabinet célja, hogy Magyarországon olyan feltételek álljanak rendelkezésre, melyek a szőlészeti és borászati tevékenységet a gasztronómiai kultúra részévé téve beemelik azt az országmarketing középpontjába. Ezen belül az ágazati stratégia meghatározó elemeként említette a fenntarthatóságot és a jövedelmezőséget.

Emlékeztetett: ennek szellemében született az elmúlt években új, a minőségi bor előállítását ösztönző törvény a hegyközségekről, ezért lett egyszerűbb a jövedéki és hozzáférhetőbb a támogatási rendszer, minden korábbi időszakot felülmúló az ágazat támogatására fordítható keret, valamint könnyebb a források igénybe vételéhez szükséges adminisztráció is.

A szakma 90-95 százalékát jelentő, míg a termelés 10-20 százalékát adó kis borászatok számára az elmúlt időszak könnyítései különösen meghatározóak – mondta a politikus. Rámutatott: az új rendszerben felhasznált pénzek nagyban hozzájárultak a szőlőültetvények csökkenésének megállításához, a gépesítések, fejlesztések megvalósításához. Ezeket a célokat a kormány a továbbiakban is támogatni szeretné – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyalja
2017. szeptember 29. 20:24
Csak halkan mondom BENCE.....kormányzati kommunikációs államtitkárként nem nyilatkozok a nyilvánosság előtt szüreti időszakban khm 70 ft egy kiló szőlő . A kijelentéseidet most nem véleményezném (elnézést a tegeződésért).
Akitlosz
2017. szeptember 29. 01:29
Lac alibilius est quam vinum.
Akitlosz
2017. szeptember 28. 20:44
"A kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt – jelentette ki Tuzson Bence." Még túl kevés az alkoholista vagy minek? Persze van kultúrált borfogyasztás is csak abból messze nem élnek meg a borászok. Ők csak úgy tudnak fejlődni üzletileg, ha több lesz az alkoholista. Az pedig nem annyira nagyon jó társadalmilag. Az előállított alkoholmennyiség 80%-át az alkoholisták isszák meg. Nélkülük a borászatok, sörgyárak, szeszgyárak 4/5-része bezárhatná a boltot.
holder
2017. szeptember 28. 17:28
Na az ilyen nyilatkozatok után nyílnak meg rendszerint a pénzcsapok - főleg, hogy Lévai Anikó után Mészáros Lőrinc is borász lett - a korábbi öt borászat mellé nemrég újabb hármat vett,; jól jönnek majd az új pályázatok, velük pedig a hazai és az uniós pénzek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!