Gulyás: Merkel sokat feladott a konzervatív politikából

2018. május 14. 21:25

A Miniszterelnökség élére jelölt miniszter az MCC és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett beszélgetésen úgy vélte, a 2019-es EP-választásokon csak a biztonság mellett érvelő pártok erősödhetnek.

2018. május 14. 21:25

A Miniszterelnökség élére jelölt miniszter szerint a jövő tavaszi európai parlamenti (EP) választásokon csak a biztonság mellett érvelő pártok válhatnak erőssé, és ezt még a migrációt támogatóknak is be kell látniuk.

Toleranciahiány van?

Gulyás Gergely a Konrad Adenauer Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium hétfői budapesti kerekasztal-beszélgetésén azt mondta, a Fidesz sikere nem függ az Európai Néppárttól, de nyitott a néppárt kampányának segítésére.

A miniszterjelölt úgy vélekedett, hogy Európát „a tolerancia hiányából adódó válság” jellemzi, azaz a vezetők nem képesek más vélemények létét elfogadni és megérteni. Nem véletlen, hogy az európai jog tagállami hatáskörben hagyott bizonyos kérdéseket, most azonban – például a migrációnál vagy a családpolitikában – elvitatják ezeket a jogokat – jelentette ki.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője közölte, az intézet előrejelzése szerint a választások után a néppárt mandátumainak száma jelentősen zsugorodhat, de a Fidesz-KDNP megtartja képviselőinek számát, így nőhet a magyar pártok jelentősége az Európai Parlamentben.ű

Werner J. Patzelt, a drezdai műszaki egyetem politológus professzora azt mondta, Németországban ugyan nincs akkora jelentősége az EP-választásoknak, mint a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásnak, de az emberek ilyenkor is jelzik pártpreferenciáikat. Összeurópai szempontból nagy a bizonytalanság, és nem lehet megjósolni az eredményt – tette hozzá.

Joachim Klose, a Konrad Adenauer Alapítvány szászországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy az Európai Unió tagországainak kölcsönösen szükségük van egymásra, együtt kell cselekedniük, és közösen kell alakítaniuk Európát, a kereszténydemokrata pártoknak pedig különösen nagy a felelősségük ebben a munkában.

Merkel eltávolodott a németektől

Gulyás Gergely a német belpolitikai helyzetről úgy vélekedett, hogy az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) az utóbbi időben sok mindent feladott a hagyományos keresztyén-konzervatív politikából, balról vett át elemeket, ezzel pedig szavazókat vesztett. 

Meglátása szerint elemzői szempontból azt lehetne mondani, hogy a német politika bizonyos értelemben eltávolodott a polgáraitól a politikai korrektség miatt. Ezt a németek elfogadták mindaddig, amíg kiemelkedőek voltak a gazdasági sikerek. A migráció megjelenésével azonban már a mindennapjaikról, a biztonságukról, a jóllétükről volt szó, így már nem fogadták el a korábbi politikát, ez is hozzájárult a szélsőjobboldal megerősödéséhez Németországban – mondta a miniszterjelölt.

Werner J. Patzelt Gulyás Gergelyhez hasonlóan úgy gondolja, hogy Merkel politikája sodorta veszélybe pártja dominanciáját, mert miközben balról azzal próbálta támadhatatlanná tenni az uniót, hogy átvette a szociáldemokraták és a zöldek pozícióit, a jobboldaliak egy részét nem tudta integrálni.

Nem értették a migrációs krízist

Mráz Ágoston Sámuel szerint a szélsőjobboldal megerősödése Németországban arra vezethető vissza, hogy a néppártok nem értették meg a migrációs krízist, és nem tudtak rá a választók széles tömegeinek is elfogadható választ adni. Véleménye szerint ugyanakkor a CDU újra megerősödik majd.

Joachim Klose hangsúlyozta, hogy a demokratikus erők ugyan bizalmat veszítettek Németországban az elmúlt időszakban, de dolgoznak a probléma megoldásán, és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ismét nő a CDU támogatottsága.

Gulyás Gergely a német-magyar kapcsolatokról azt mondta, Magyarország kiemelt gazdasági partnere Németország, ezen a területen kiváló a kapcsolat, a politikai kapcsolat pedig szoros, és a kritikák ellenére is jónak mondható.

Joachim Klose kiemelte, hogy "keletnémet szempontból" mindig is jók voltak a kapcsolatokat a két ország között, mert a keletnémetek jobban megértik a kelet-európaiakat. Véleménye szerint a közvetlen párbeszédet kellene erősíteni, és a gyakorlatban is szorosabbra kellene fűzni a kapcsolatokat.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mabarta
2018. május 15. 09:29
Merkel soha egy másodpercig nem volt konzervatív. Akkor sem, amikor a CDU-ba került. Azért "került", mert eredetileg sündörgött ö a fordulat idején több pártnál is (elötte FDJ -mint a KISZ- agit prop titkár volt abban az akadémiai kutatóban, ahova csak nehezen lehetett bekerülni megfelelö kapcsolat nélkül) azaz mozgalmi buzgó mócsing volt és a Schnur féle pártba került szóvivönek (Schnurról késchöb kiderült, hogy ügynök volt, mily meglepetés) s ez a pártocska - a neve kiesett a fejemböl, talán DA (Demokratischer Aufbruch) - került aztán a CDU ba. Ott pedig Kohl vette maga mellé (mert kellett egy NDK valaki - leginkább nö - is a kormányba) s miután megtanította "késsel villával enni" (eredeti Kohl idézet) valószínüleg azért futtatta, mert benne nem látott veszélyt az akkor már gyengülö hatalma ellen. Nem is volt veszélyes, Kohl a választást maga vesztette el 1998-ban, s maga ásta meg a saját sírját, s még többek sírját is a CDU vezetésben akkor, amikor a pártfinanszírozásokkal kapcsolatban sáros lett. S ki nem volt benne anno a pártfinanszírozási sárban? Csak az nem, aki nem volt ott, azaz Merkel, aki ezt a pillanatot használta ki, hogy a párt élére kerüljön. Már a kilencvenes években Kohl kormányában állandóan zöld ötletei voltak, de Kohl ezeket egyszerüen nem vette komolyan. Amióta Merkel hatalmon van, mindig arra törekedett - a kifele hangoztatott álkonzervativ dolgokkal ellentétben - hogy a zöldekkel kerüljön össze. Tölük vette el a legtöbb ötletet az energiapolitikátol kezdve a melegházasságig, s a legutóbbi választásokon is abban reménykedett, hogy lesz fekete-zöld- (sárga) koalició. Merkel egy teljesen elvtelen nö, aki csak azt nézi, hogy a háttérben maradva, hogyan tudja húzogatni a szálakat úgy, hogy megmaradjon a hatalma. Hogy a német CDU ezt szótlanul eltüri, az az igazi szégyen.
Frankie Bunn
2018. május 15. 06:56
https://444.hu/2018/05/14/ozil-es-gundogan-erdogannal-pozoltak-teljesen-kiakadt-a-nemet-fociszovetseg :DDD (Két éve nem voltam a 444-en :D )
Kup Lung
2018. május 15. 06:48
Mivel egyben néppárt jelleget vett fel mind a CDU mind a Fidesz ezért (vagy nem ezért) de a klasszikus kereszténydemokrata jelleg azért egyiknél sem kristálytiszta . Már csak koránál fogva is a CDU előbb vesztette el tisztán ker.demokrata jellegét . Ilyen volt mikor 2000-es évek elején valamikor feladta az azonos neműek házasságának elvét és tavaly megszavazta az azonos neműek házasságát is . A Fidesznél pedig a magántulajdon érinthetetlenségénél rezgett erősen a léc mondjuk a trafikok furcsa újraelosztásánál . ---- Az lett volna tehát -szerény véleményem szerint- az érdekes vita tárgya hogy egy kereszténydemokrata párt meg tud e maradni annak ha egyben néppárttá is válik . Vagy akkor milyen jellegét adja fel ? És ez csak néppárt jellege miatt van vagy más okok is szerepet játszanak benne . Pl. gazdasági vagy más ideológiák lökik arra felé ?
áfonya
2018. május 15. 03:05
Merkel sose volt konzervatív ..Futkosott nyugat és kelet közt ,hazaáruló . Német nép és Európa diktátora ,zsákkal szórja az eus pénzek, Brüsszelben vezetésre alkalmatlan kommunista banda vezére diktátora lett ,alkalmatlan .....530 millió európai keresztények hóhéra...... Aljas hitvány nő, vér tapad hozzá .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!