Agrárminisztérium: Idén is hozzájárul a GDP növekedéshez a mezőgazdaság

2018. november 24. 17:34

A mezőgazdaság idén is jelentős mértékben járulhat hozzá GDP növekedéshez – közölte az Agrárminisztérium.

2018. november 24. 17:34

A mezőgazdaság idén is jelentős mértékben járulhat hozzá GDP növekedéshez a mezőgazdaságért felelős államtitkár várakozása szerint – közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel. 

A közlemény szerint Feldman Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) balatonfüredi konferenciáján kifejtette, hogy a repce 998 ezer tonnás termésmennyisége 5,2 százalékkal haladja meg a tavalyit. Kukoricából tavalyhoz képest 10 százalékkal több, 7,5 millió tonna termett, a 900 ezer tonnányi almatermés pedig a 2014-es rekordot közelíti – írták, hozzátéve, hogy a meggy mennyisége is jelentősen meghaladta a tavalyit. Búzából a tavalyival megegyező mennyiséget, 5,2 millió tonnát takarítottak be országszerte. 

Az agrártárca sikerként értékeli az állattenyésztés helyzetének stabilizálását. A baromfi vágása élősúlyban 13,2 százalékkal nőtt, elsősorban a kacsa- és libahúsnak köszönhetően. A sertésvágás 1,4 százalékkal, a szarvasmarháé 11 százalékkal bővült – tették hozzá.  

A minisztérium közleménye szerint a nemzeti agrártámogatások előirányzatán az év végéig csaknem harminc jogcímen keresztül több mint 78 milliárd forintot fizetnek ki a termelőknek. 

A mintegy 231 milliárd forint keretösszegű alaptámogatásra – az elmúlt évekhez hasonlóan – 172 ezer kérelem érkezett, az igénylések 4,9 millió hektár területet fednek le. Az alaptámogatás mellett kiemelkedő, 130,7 milliárd forintos keret támogatja a zöldítést. 

A Magyar Államkincstár október 16-át követően megkezdte és jelenleg is folytatja az előlegek kifizetését, majd december 1-től a részfizetések teljesítésére is sor kerül – mondta az államtitkár a közlemény szerint.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2018. november 25. 09:05
VI. törvény 1945-ből: "A földreform végrehajtása életbevágó nemzeti érdek és gazdasági szükségesség. A nagybirtokrendszer megszüntetése után Magyarország mezőgazdasága erős, egészséges és termelőképes kisbirtokokon (max. 100 hold/57 hektár) fog nyugodni, melyek a birtokosok telekkönyvileg bejegyzett magántulajdonát képezik." Meg akartak szabadulni az ezer éves magyar átok, a nagybirtok örökségétől! Eleink nagyon jól tudták, hogy az élelmiszer elsősorban nem áru, hanem létszükséglet. A valódi falu pedig nem a mai falunak csúfolt lakó-, üdülő- vagy szegény-, sőt nyomortelep, nem is "jogi személy agráripari üzeme", hanem egy emberi közösség és természeti környezetének szerves, önfenntartó egysége. Földet művelni élelmiszertermelés céljából nem “gazdaságosan” és “üzletként” kell, hanem “minden körülmények között”. Vegyszer, műtrágya (azaz kőolaj) és béke híján is – erre pedig csak a tájfajtákat termelő hagyományos parasztcsaládok és –a munkamegosztás miatt a földtől eltávolodott más családok ellátása érdekében - azok szövetkezései képesek. Halálra van ítélve az a falu és rajta keresztül a nemzet, amely határának jövedelme nem marad a helyi parasztcsaládoknál szétterítve, hanem idegenek profitjaként elhagyja a területet! Ennek a megváltoztatását igérte ez a rohadék fidesz.... Ehhez képest mi a rossebről beszélünk most?
gölöncsér
2018. november 25. 02:04
Majdnem eltaláltad. Magyarországon az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) termeléséhez 3,3%-kal járult hozzá 2017-ben. http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mezo/mezoszerepe17.pdf
belpestilibsi
2018. november 24. 22:45
mégis mennyivel járult hozzá a GDP-hez? 3%-kal?
3M..
2018. november 24. 19:46
Azt nem tette hozzá az agrárminiszter, hogy a kulákok, soha életükben egy fillér adót sem fizettek be soha a magyarságnak. Ez is az egyik oka az ellenük táplált, mérhetetlen ellenszenvnek. Ha esik az eső akkor azért kárpótolják őket, mert sok volt az eső. Ha nem esik, akkor azért kárpótolják őket, mert kevés. Ha süt a nap, akkor kiégette a terményt a napsütés. Ha nem süt, akkor nem érett meg állításuk szerint. A nemzeten való élősködésük eltarthat még egy darabig, de a falu, község lakossága, amikor majdan éhes lesz és nem lesz elég pénze, tudni fogja hogy kiket kell felelőssé tenni a település főterén. Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!