Meglódult az újautó-vásárlás Magyarországon

2019. szeptember 02. 18:01

A Suzukit viszik a legjobban, második a Toyota, utánuk pedig a Volkswagen, a Ford és az Opel a legnépszerűbbek.

2019. szeptember 02. 18:01

Augusztusban 15 618 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 21 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – összegezte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), a Carinfo.hu és a DataHouse adatait a portfolio.hu. Ez egyben azt is jelentette, hogy az év első nyolc hónapjában 105 451 új gépkocsit adtak el, ami 10,1 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest – írta a portál.

Az MGE megerősítette, hogy az első nyolc hónap értékesítési számai nagyon közel vannak időarányosan a növekedési várakozásukhoz, így az év végére várt értékesítési volumen reálisnak, sőt inkább túlteljesíthetőnek látszik. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a személygépjárművek esetében az idén összesen 160 ezer forgalomba helyezéssel számolt az MGE a januárban kiadott előrejelzésében.

Kiemelték, hogy a tisztán elektromos gépkocsik forgalomba helyezése kis mennyiség (124 darab) mellett 16 százalékot növekedett augusztusban. Korábban rámutattak, hogy a felvevő piac egyelőre korlátozott, és alatta marad az év eleji várakozásnak. Ugyan a töltőhálózat lassan fejlődik, sok esetben az otthoni és a munkahelyi töltés is megoldott, de ezen autók beszerzési ára továbbra is igen magas.

Az egyesület korábban azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nagycsaládosokat támogató programja nagyon sikeresen indult. A legfrissebb statisztikák szerint augusztus végéig mintegy 11 ezer igénylés érkezett, ami meghaladja a várakozásokat. Augusztusban egyébként a legtöbb autót a Suzuki adta el, szám szerint 4441 darabot, a márka piaci részesedése ezzel 28,4 százalék volt. A lista második helyén a Toyota állt 1231 darab eladott új személyautóval és 7,9 százalékot megközelítő piaci részesedéssel, őket követte a Volkswagen, a Ford és az Opel.

A legnépszerűbb kategória a globális trendeknek megfelelően nálunk is az SUV, több mint minden harmadik autó (37%) SUV volt az eladót új autók között az év első nyolc hónapjában. A lista második helyét az alsó-középkategória, míg a harmadikat a kisautók szerezték meg. 

Kiderült az is, hogy augusztusban 2653 új kishaszongépjármű került forgalomba, 51 százalékkal több, mint tavaly augusztusban. A nagyhaszonjárművek és az autóbuszok forgalomba helyezése ugyanakkor mérséklődött, 45 és 44 százalékos volt a visszaesés, a kumulált darabszám 3978 és 362 volt. Az MGE hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az autóbuszok piaca szűk, havonkénti változásai ezért olykor jelentősek, a folyamatokat az éves adatok jobban mutatják. Az egyesület hozzátette azt is, hogy a nagyhaszonjárműveknél a tavalyival azonos mértékű teljesítést valószínűsítenek 2019-re.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr. Black
2019. december 04. 19:07
Aki teheti,szabadul a gyengélkedő forinttól... Autót vásárol,lakását felújítja !!!!!
gin74tonic
2019. szeptember 02. 21:38
az a gyanum a 10millio szabadfelhasznalatra az nem a lakaspiacot rengeti meg hanem az autoeladasokat
Gregorius
2019. szeptember 02. 20:31
A Toyotán egy kicsit csodálkozom. A Yaris a legolcsóbb autója, ami azért csak jóindulattal családi. A Suzukin nem, múltkor belebotlottam egy összement Vitarába, jobban megnéztem ez az új Ignis...
3M..
2019. szeptember 02. 19:53
Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Portfolio: Nyakló nélkül vesszük fel a hitelt. https://mandiner.hu/cikk/20190902_porfolio_nyaklo_nelkul_vesszuk_fel_a_hitelt "Majd meglesz ennek a böjtje." Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!