Honnan indult a Budapest lezárásáról szóló hoax?

2020. március 14. 13:30

Bejárta az internetet nemrég a Budapest lezárásáról szóló kamuhír. Utánanéztünk, honnan indulhatott a hoax.

2020. március 14. 13:30

Az álhír keresésekor az első megjelenést a Napi.hu hírportálon regisztráltuk. Az Indexről is elérhető oldalra kitett cikk a Union Biztosító következő hetekre történő felkészüléséről szólt. A szerző, Herman Bernadett írásában úgy fogalmazott: „A koronavírus a biztosítási szektorra is hatással van. Külföldi utakat a biztosító munkatársai nem terveznek, repülővel már régebb óta, de most már autóval sem, csak videón keresztül tartják a kapcsolatot a külföldi kollégákkal. Az épületeket fertőtlenítik, vannak tervek Budapest lezárására és országos karantén idejére is. 550-en dolgoznak a cégnél, közülük 170-nek kell feltétlenül dolgoznia otthonról is ahhoz, hogy működjön a cég.

A közösségi médiás kiajánlóba viszont – elég félreérthető és pánikkeltő módon – már csak az került ki, hogy „Vannak tervek Budapest lezárására és országos karantén idejére is.” Kétségtelen ugyan, hogy a hír címéből kiderül, hogy egy biztosító felkészüléséről van szó, de ezekben a napokban nem ártott volna ennél körültekintőbben eljárni a vészforgatókönyvek bemutatása és persze a kiajánló megfogalmazása kapcsán.

(Mandiner)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. március 17. 18:49
Nézd meg, honnan is indult a beszélgetés. Szerintem hagyjuk abba, mielőtt még jobban belezavarodsz....
EMM195
2020. március 15. 09:03
"Gyurcsányi mindent eladott, amit megszerzett (neki az anyós)" Ja, és milyen véletlen, hogy amikor Klárikát a politikai piacra dobják, előtte a egy tűzben elfújja a szél... Igazi gengszter bandát itt egyet látni, a gyilkos Apró Antal, a pénzvilágban kavaró Piroska, a gátlástalan hibbant részeges stróman vej és rikácsoló hazug neje. https://www.origo.hu/itthon/20180205-gyurcsany-ferenc-apro-piroska-stroman-kisz-mszp.html
balsors
2020. március 15. 07:39
Érdekes 2010 előtt mikor üveg zseb volt és nem lopott senki, folyamatosan emelték az adókat, a gázárat és közben iszonyatos mértékben adósodott el az ország. Most, hogy lopnak csalnak, kevésbé emelkednek az árak, az adó vagy stagnál vagy csökken, csökken az adósság (nyugodtan össze lehet adni a 2002-2010 és 2010-2019-es inflációkat, még úgy is az utóbbi több évet tartalmaz).
Palepoli
2020. március 14. 22:56
Sunyi álhírtejesztésben és hangulatkeltésben az index a vezető. Korábban az volt, a baj, hogy az iskolákat nem zárják be. Most az a bajuk, hogy az iskolák bezárása miatt kirúgják az embereket. Arról nem is beszélve, hogy hogyan mentegették a karanténból kiszökő, pozitív vírustesztű olaszországi pakisztán ételhordót, aki százakat fertőzhetett meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!