Operatív Törzs: Helyben kell izolálni

2020. szeptember 22. 10:11

Az eljárásrendben csak finomhangolás történt, a fő cél pedig a közösségi terjedés megakadályozása – mondta el az országos tisztifőorvos.

2020. szeptember 22. 10:11
null

Müller Cecília ismertette a legfrissebb járványadatokat. Az elmúlt 24 órában nyolcan haltak meg és 633 új fertőzöttet regisztráltak – így összesen már 19 ezer 499-et –, közülük 14 ezer 246 az aktív fertőzött. Meghaltak a teljes járvány során 694-en, 4559-en pedig meggyógyultak. Jelenleg 534-en vannak kórházban, közülük 36-an lélegeztetőgépen. 632 031 mintavétel történt.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a 20-29 éves korosztály a legérintettebb a járványban, de az alattuk és fölöttük lévő korosztályok is eléggé bevonódtak. Hozzátette: a szigorítások betartása rendkívül fontos. Arról is beszámolt Müller Cecília, hogy az új eljárásrend tulajdonképpen régi-új, hiszen tavasszal is jelen volt sok eleme. Az eljárásrendben valamennyi kérdés szerepel: definíciók és minden olyan tudás, amit a járvány kezdete óta nyertünk. Alapvető finomhangolás történt csak, lényegi változást nem történt. Az adatszolgáltatás módját is tartalmazza az eljárásrend, így teljes körű összefoglalónak tekinthető. Egyetlen lényeges változás, hogy 14-ről 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama.

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy hétfőtől 23:00 után bezárnak a szórakozóhelyek, vendéglátóegységek, ezzel is megakadályozva a fiatalok csoportosulását. Hozzátette: továbbra is a vírus közösségben való terjedésének megakadályozása a cél, tehát az iskolákra és óvodákra kiemelten kell figyelnünk. Helyben kell izolálni – mondta.

Rendvédelmi intézkedések

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeletes központjának helyettese elmondta, hogy aki az ország határához érkezik, az eddigi 14 nap helyett 10 napra kerül hatósági házi karanténba. Külföldiek kizárólag engedéllyel léphetnek be az országba, azt követően karanténba kerülnek. Az elmúlt 24 órában összesen 3062 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, jelenleg több mint 22 ezren vannak karanténban. Kiss Róbert elmondta: 22 esetben intézkedtek azért, mert a tömegközlekedésen helytelenül, vagy nem helyesen viselte valaki a maszkot. A bevásárlóközpontban 27 esetben intézkedtek helytelen maszkhasználat miatt. Kiss Róbert azt kérte, mindenki fokozottan tartsa be a szabályokat.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2020. szeptember 22. 13:33
A jelenlegi helyzet a két héttel korábbi viselkedésmintázatunk eredménye. A külföldi nyaralásból , még a határzár előtt hazaslisszoltak a honpolgárok, s jól szétkenték a covidot az országban. Észen kell lennünk, mert könnyű bebizonyítani, hogyha hülyén viselkedünk, akkor a járvány le tudja teperni az országot.
barnabibambi
2020. szeptember 22. 13:11
Jé a mormota asszonynak bővült a szókincse,csak egy a baj hogy a járvány elhárító törvényeket nem ismeri és nem alkalmaztatja.
BossN
2020. szeptember 22. 12:57
Csökkenő tendencia a fertőzések számában. A kormányintézkedések és az operatív törzs sikeres.
Derek Zoolander
2020. szeptember 22. 12:36
És a futballmérkőzéseken-és-templomokban-is-terjed-a-vírus tagadókkal mi a helyzet ? Vagy ott nem terjed ? Ez igaz ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!