Orbán mondatai miatt az ombudsmanhoz fordult nyolc szervezet

2020. október 22. 14:24

A civil szervezetek – élükön a TASZ-szal – szerint a kormányfő kirekesztette az LMBTQI embereket a nemzetből.

2020. október 22. 14:24

Az ombudsmanhoz fordult nyolc civil szervezet amiatt, mert úgy látják, hogy a Meseország mindenkié című könyv körül kirobbant vita homofób állami gyűlöletkeltéssé alakult – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a közleményében, amelyet a hvg.hu idéz.

A szeptemberben megjelent mesekönyv különböző sérülékeny társadalmi csoportokat mutat be mesefigurákon keresztül gyerekek számára. A TASZ szerint a kiadványban semmiféle szexuális tartalom nincs, nem buzdít senkit arra, hogy váljon homoszexuálissá – vagy más marginalizált csoport tagjává –, egyszerűen megmutatja, hogy ilyen emberek is léteznek.

Orbán Viktor miniszterelnök mégis úgy fogalmazott október 4-i rádiónyilatkozatában, hogy »Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország« mindaddig, amíg »békén hagyják a gyerekeinket« – áll a dokumentumban.

Szerintük a kormányfő ezzel megerősíti a társadalom többségében meglévő, a szexuális kisebbségek ellen irányuló sztereotípiákat: azt sugallja, hogy a gyerekek egészséges fejlődését már az is veszélyezteti, ha tudomást szereznek a többségitől eltérő vonzalmak létezéséről.

Annak hangoztatásával pedig, hogy „Magyarország türelmes a homoszexuálisokkal szemben”, az LMBTQI embereket kirekesztette a nemzetből – vélik a jogvédők.

A TASZ szerint az ombudsman törvénybe foglalt feladata, hogy kiálljon a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogaiért, ezért az aláíró szervezetek arra kérték az ombudsmant, hogy emelje fel szavát a miniszterelnök nyilatkozatával szemben, és nyilvánítsa ki, hogy egy demokratikus, a kisebbségek egyenlő emberi méltóságát tiszteletben tartó jogállamban nincs helye a „kormányzati gyűlöletkeltésnek”.

Ezen túl a szervezetek a benyújtott dokumentumban jelezték, hogy alapjogot sért, ha egyes polgármesterek – így a csepeli és a mezőkövesdi – betiltják a könyv használat településük óvodáiban. Erre szerintük formailag se lenne lehetőségük, de a tiltással a tanulás és tanítás Alaptörvénybe foglalt szabadságát is korlátozzák. A közlemény szerint az aláíró szervezetek mindezek miatt arra kérték a biztost, hogy vizsgálja ki a történteket, és tegyen ajánlásokat a jogsértő hatalmi szervek felé az újabb jogsértések megakadályozása érdekében.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1Szkeptikus
2020. október 22. 21:10
Hát ennyire reklámozni egy valószínűleg idétlen mesét!! Ha tényleg jó akkor hajlandó lennék elolvasni a gyerekemnek, akinek a neveléséért én felelek. De nekem szokásom a gyerekméséket úgy alakítani ahogy én jónak látom. Tehát onnan, ahol a két herceg egymásba szeret, így folytatnám: És akkor elvitte őket a mentőautó a zárt osztályra,ahol boldogtalanul éltek, míg meg nem haltak.
tokabat
2020. október 22. 20:55
Az lmbtqi stb nem egy demokratikus kissebbség hanem csak szexuális szokások gyűjtőneve. Demokratikus kissebbség például a Német, Horvát, Zsidó, mozgás sérült stb azaz aki nem választja hanem annak születik vagy azzá válik ami. Ezek az emberek szabadon választják hogy mit csinálnak. Az ellenzék sem kissebség, csak kissebb a támogatottságuk. Ezért nem emelhetnek semilyen kifogást.
Kristály
2020. október 22. 19:56
Tisztelt TASZ ha Soros úr fia buzi a magyar gyerekek is buzik kell legyenek , hogy ne legyen egyedűl az ifj Soros. Akkor már a szülök nyomhatnák a füvet is a gyerekeknek meg a kemény drogot mondva idejében meg ismerni a dolgot. UI. Leszakadhatna a pofátokról a bőr de örökre mert akkor legalább saját magatokkal foglalkoznátok.
CirmoS
2020. október 22. 19:54
Ez az idióta, " mesekönyvnek " álcázott kőkeményen libsi agymosás megbukott M.o-on! Hála isten! Természetes, hogy ezek után tombol a LIBERÁLIS BETEG CSÜRHE!!!!!!!! Nem Kanadában vagytok idióták!!!!! Ez MAGYARORSZÁG!!! AZ IS MARAD!!!!!! A NORMALITÁSSAL EGYÜTT!!!!! Akinek nem tetszik, El lehet menni ebből az országból!!.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!