A legnagyobb kibocsátók nem sokat tesznek a klíma védelmében

2020. december 07. 18:23

Svédország áll az élen, Magyarország rontott a helyezésén.

2020. december 07. 18:23
null

A globális éghajlatváltozást erősítő gázok legnagyobb kibocsátói közül egyetlen ország sem teszi meg a folyamat megfékezéséhez szükséges valamennyi lépést – mutatta ki a Germanwatch német nemzetközi környezetvédelmi szervezet hétfőn ismertetett felmérése.

Az éghajlatváltozás feltartóztatását szolgáló erőfeszítéseket mérő mutató (Climate Change Performance Index - CCPI) alapján felállított rangsorban ismét nincs dobogós helyezett, mert „egyetlen ország sem tesz eleget a veszélyes klímaváltozás megakadályozásáért” – emelték ki a Germanwatch, a NewClimate Institute nevű nemzetközi kutatóintézet és a világ mintegy 130 országából több mint 1300 szerveződést összefogó Climate Action Network közös szervezésében készített elemzés eredményeit ismertető közleményben.

A listát 2005 óta minden évben összeállítják, és még egyszer sem volt első, második és harmadik helyezett. A nagyjából 400 klímavédelmi és energiapolitikai szakértő közreműködésével végzett kutatásban 57 ország és az Európai Unió (EU) mint globális szereplő teljesítményét vizsgálták. Ezek az országok juttatják a légkörbe az éghajlatváltozást fokozó gázok több mint 90 százalékát. A lista elején – azaz a negyedik helyen – ismét Svédország áll, sorban a negyedik éve. Utána az Egyesült Királyság, Dánia, Marokkó, Norvégia, Chile, India, Finnország, Málta és Lettország következik. A CCPI-t 14 almutató alapján számolják. Négy fő dimenziót vizsgálnak; a szén-dioxidban számolt üvegházgáz-kibocsátás alakulását – amely 40 százalékos súllyal szerepel a CCPI-ben –, a megújuló energiaforrások kiaknázását, az energiafelhasználást és a klímavédelmi politikát, egyaránt 20 százalékos súllyal. A vizsgálattal számszerűsítik és nemzetközileg összehasonlíthatóvá teszik, hogy miként törekszik egy-egy ország elérni a 2015-ben Párizsban kötött klímavédelmi egyezményben rögzített célokat.

Az új adatokat ismertető közleményben a többi között kiemelték, hogy az EU ellentmondásos képet mutat. A skandináv tagállamok, a feltörekvő Portugália és az EU egésze igen jól teljesít és bejutott a globális lista élbolyába, ugyanakkor vannak „lefelé kiugró” értékeket mutató tagországok. Ezek közé tartozik Ciprus, Csehország, Lengyelország, valamint Magyarország is, amely a tavalyi 47. hely után az 50. helyen áll a klímavédelmi erőfeszítések alapján összeállított rangsorban.

(MTI)

(Fotó: Gyalogosok a sűrű szmoggal borított Újdelhiben 2020. november 10-én. A súlyos légszennyezettség csak nehezíti a koronavírus elleni küzdelmet az indiai fővárosban. A közelgő Divali hindu ünnep kapcsán a hatóságok megtiltották a pirotechnikai eszközök használatát. MTI/EPA/Radzsat Gupta)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. december 08. 10:08
A hülyék olimpiádjáról adott tudósítást olvassák. A hazug hírgyárak egyike.
Karvaly
2020. december 08. 07:35
Svédek könnyen beszélnek, óriási vízienergia-potenciáljuk van. Adják vissza a Kárpátokat, és mi is zöldebbek leszünk.
egyvilág
2020. december 07. 21:31
Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről: https://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
Mandarin.
2020. december 07. 20:31
Újabb német civilek által szervezett értelmetlen számháború, megint számárapadba szeretnék Magyarországot ültetni. Áder János szerint történt előrelépés a megújuló energiaforrások hasznosításában, Németországot bezzeg nem kritizálja a Germanwatch.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!