Wichmann-kocsma, Márványmenyasszony

2021. január 10. 13:03

Ezek az ügyek nagyon nincsenek rendben.

2021. január 10. 13:03
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

„Wichmann-kocsma, Márványmenyasszony

Ezek az ügyek nagyon nincsenek rendben. Értem én, egy nagyváros folyamatosan változik, végtére is nem múzeumban élünk. Értem, hogy a szóban forgó két épület mára szinte teljesen levetkőzte az egykori megjelenését, kinézetre inkább ronda, mint jellegtelen épületek. Értem azt is, hogy a tulajdonosnak jogai vannak.

És mégis elfogadhatatlan a lebontásuk. Nincs annyi reformkori lakóház Budapesten, hogy akár csak egyről is lemondhatnánk. Ilyen gazdag múltú pedig alig van. Tessék az államnak, az önkormányzatnak, akárkinek, aki a közösséget képviseli, megvenni ezt a két kiemelkedően értékes házat, és tessék rendbehozni, megmenteni az utókornak.

A múltunknak, a jelenünknek és a jövőnknek tartozunk vele.

(A Márványmenyasszonyt, ha én az állam volnék, megvenném és kiadnám azzal a szigorú föltétellel, hogy a bérlőnek gondosan meg kell őriznie. Tíz-húsz év alatt vissza is jönne az ára. A Wichmann-kocsma épülete sajnos nagyon lepusztult, ott műemléki restauráció kellene, utána valamilyen közintézmény kaphatna benne helyet.)”

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2021. január 11. 01:42
Tessék az államnak, az önkormányzatnak, akárkinek, aki a közösséget képviseli, megvenni ezt a két kiemelkedően értékes házat, és tessék rendbehozni, megmenteni az utókornak. ... höhöhö ... aztán felújítani ÁFA meg Eu pénzből és továbbadni Tiborcz nevű onokáknak - s a haza fényre derűl!
SyncBaer
2021. január 10. 22:17
Ezekben a (cikkben feszegetett) kérdésekben - miszerint: értékes, nem értékes, műemlék, nem műemlék, megtartsuk, ne tartsuk, stb. - építésszeknek, történészeknek, városvédőknek a dolga dönteni, intézkedni, szavukat felemelni. Laikusként, azt bogoztam ki a hirtelen fontossá lett ügyről szóló cikkek áradatából, hogy kb. 1947-től senkinek nem jelentett problémát az épületek átalakítása, műemlék jellegük védelme. A Kazinczy utcai épületet pl. nem államosították, tehát meg lehetett volna szerezni a mindenkori tulajdonostól, lehetett volna már rég, mondjuk, kártya múzeum... Ezt az épületet, az eredeti állapotába visszaállítani magánemberek, ha befektetők, soha nem fogják, mert annyiba kerülne, hogy soha nem térül vissza. Ebből adódóan, aki megszerezte - naná - a legnagyobbat akarja belőle kaszálni. Ez a helyzet a Márványmenyasszony vendéglő épületével is. Már annyiszor lett nem csak plasztikázva, hanem átalakítva is, hogy kapu kivételével, talán már nincs is benne érintetlen alkotóelem. Összességében tehát, legkevesebb 75 éves hanyagságot, nemtörődömséget kellene most, gyorsan, a pénz és a piac törvényeinek ellenében jóvátenni? Sz.v.sz. reménytelen! Újabban divat, hogy a régi homlokzatokat megtartják az új épületek részeként, talán ezzel lehetne próbálkozni, hogy valami fizikai valójában is maradjon belőlük.
elfújta az ellenszél
2021. január 10. 21:53
Inditsanak gyűjtést az épület megmentésére, abból kiderül, mennyit ér az egész hájp. Saccra összejön majd a végén 2 millió forint, ennyit adnának saját pénzből a hájperek
az ember
2021. január 10. 20:26
Bencsik előszeretettel veri más faszával a csalánt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!