Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

2021. szeptember 19. 10:11

Mutatjuk a nem reprezentatív felmérést a francia árakkal összehasonlítva.

2021. szeptember 19. 10:11
null

Miután a G7 portál munkatársainak már több mint másfél éve van egy havi rendszerességgel levásárolt, mindig ugyanazt és ugyanakkora mennyiségben tartalmazó fogyasztói kosara, elérkezettnek látták az időt, hogy ennek segítségével a magyar árakat összevessék egy konkrét külföldi példával. Az volt a tervük, hogy a Lidl egyik franciaországi boltjában levásárolják ugyanazokat a termékeket, amelyeket 2020 januárja óta minden hónapban virtuálisan Magyarországon is megvesznek.

A magyarok kevesebbet fizetnek

A 33-ból összesen kilenc olyan terméket találtak, amely Franciaországban olcsóbb volt (akció nélkül, a rendes árakkal számolva). A francia vásárlónak tehát abszolút értékben is olcsóbb a Lidlben a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdam sajt, mint a magyarnak itthon. Ugyanakkor a grafikonon is jól látszik, hogy a termékek többségénél a francia árak jóval magasabbak, ezért nem meglepő, hogy ha a fenti bevásárlólista teljes költségét nézzük,

a magyar 14 393 forint helyett Franciaországban 19 865 forintnak megfelelő eurót kell a kasszánál fizetni.

Ez azt jelenti, hogy a nem reprezentatív és nem hivatalos, szubjektív alapon összeállított nagy bevásárlásnál a francia Lidl 38 százalékkal drágább, mint a magyar. Érdemes azonban rögtön egy érdekes dolgot kiemelni a képletből: a csirke és a pulyka a magyarhoz képest olyan borzasztóan drága a francia Lidlben, hogy ha ezt a két terméket kivennénk a listából, akkor egyből 18 százalékra esne vissza az eltérés, írják, ami már nem tűnik annyira vállalhatatlannak.

A franciák kicsit kevesebbet költenek élemiszerre, ha az átlagkeresetet nézzük

Hangsúlyozták: maradva a 38 százalékos különbözetnél, rögtön jogos lehet a reakció, hogy Franciaországban a fizetések jóval magasabbak a magyarnál. Ha tehát azt szeretnénk megnézni, hogy mekkora terhet jelent egy francia és egy magyar családnak ez a bevásárlás, írják, akkor viszonyíthatjuk az árat például a hivatalos nettó átlagkeresetekhez, vásárlóerő paritáson számolva. Eszerint a magyar nettó átlagkereset (nem abszolút értékben, hanem vásárlóerő paritáson) 594 ezer forint, a francia viszont 948 ezer forintnak megfelelő euró. A bevásárlásunk tehát a magyar átlagkereset 2,4 százalékát viszi el, a franciának viszont csak a 2,1 százalékát. Nem meglepetés, hogy

a többet kereső francia család ugyan többet fizet a kasszánál, mint a magyar, mégis kevésbé érzi a bevásárlást költségesnek.

Nagyon tanulságos megnézni az árösszehasonlítást nettó értékben, azaz áfa nélkül is, írják. A magyar számlánk általános forgalmi adó tartalma 2760 forint volt, míg a franciaé ennek csak majdnem a harmada, 1036 forint lett. A rekorder 27 százalékos magyar áfával (kivéve a sertéshús termékeknél) szemben a francia adó a (nem étteremben árult) élelmiszerekre mindössze 5,5 százalék, ezért fordulhat elő, hogy ugyanazon bevásárlásunk után a magyar állam 2,7-szer több adót szedett be, mint a francia. Hozzáteszik, hogy ugyanez a másik oldalról is megközelíthető: a Lidl nettó árbevétele a bevásárlásunk eredményeképpen Magyarországon 11 633 forint, Franciaországban azonban 18 829 forintnak megfelelő euró volt, vagyis ott majdnem 62 százalékkal nagyobb bevételt könyvelt el a cég.

Fotó: MTI/Branstetter Sándor

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kettőazkilenc
2021. szeptember 19. 21:24
Ja bocs és még valami: az árak a kökltségek, és a piac figyelembevételével vannak megállapítva. Amin nagy profitot el lehet érni arra rá is fogják tenni, amin nem, arra nem. Ez nem boltfüggő, mind az a dolga, hogy pénzt termeljen. Az ilyen típusú boltban az a jó, hogy létezik versenytárs ezért nem tudnak visszaélni a hatalmukkal mert nem nagyon van nekik, legalábbis jóval kevesebb mint mondjuk egy Apple vagy Facebook vagy tudomisén melyik kvázi-monopólium.
Kettőazkilenc
2021. szeptember 19. 21:21
Árakat így nem lehet összehasonlítani, legalábbis borzasztó nehéz. Amit írtok, hogy a szabályok sem pontosan ugyanazok oké, de az egyéb költségek sem. Németországban még nem láttam olyan boltot, termékkört, szolgáltatást ami olcsóbb lenne mint otthon. Cascom egy közönséges Skodára 1000 euró egy évre, benzint 1.7 euróért veszem, fodrász 25-40 euró, autószerviz is drága (olajcsere szűrővel volt 200 euro ebben nincs benne levegőszűrő pollen semmi extra, kuplungcsere volt 1000 a régi focusomba és mindenki azt mondta az tök jó ár). Néha boltban röhögök miket látok, jégcsapretek (maréknyi, nem a fél kilós óriási) 2 euro darabja, de mindent meg kell nézni nehogy a 10 euró / kg paradicsomból vegyél véletlenül. Zeneórára járok (hobbi) a szomszéd kisvárosba, 60 euró a 45 perces alkalom. Privát nyelvórára ugyanennyit mondtak. Ilyen körülmények között csak elmélkedem, hogy ha 50km körzetben egy falusi ház ára 500e-1m euró között van (nem a luxus, az felette) akkor mi lesz ha úgy érem meg a nyugdíjat, hogy lakbérben kell lakjak, mert konkrétan szó szerint többet emelkedik az ingatlan ára évente mint amit félre tudok tenni? A válasz persze egyszerű, megyek majd haza, esetleg Ukrajnába. Meg lehet élni de vannak dolgok amik irreális drágák és nincsen kolbászból a kerítés. Ha rendes szakmád van és el tudsz legalább átlagos szinten dolgozgatni (bejársz rendesen, nem vagy alkoholista koszos stb) akkor manapság már nem is éri meg elmenni otthonról hosszú időre, legalábbis pénz miatt nem. Jó buli külföldön élni, mindenkinek ajánlom, de nem érdemes irigykedni. Ki lehet próbálni ha bárki késztetést érez. Persze, lehet pénzt gyűjteni, aki barakkban lakik esetleg lepukkant lakótársakkal rossz negyedben, és élére rakja a garast, fiatalon talán elmegy 1-2 évig, de az nem élet.
Tiszafa
2021. szeptember 19. 20:26
Ennek az összehasonlításnak nincs reális alapja. Nem a szívem csücske a LIDL, de ami alaptalan vagdaklódzás, az csak a szerző megélhetési szarrágása. Azt mondja, hogy: " A francia vásárlónak tehát abszolút értékben is olcsóbb a Lidlben a vaj, a tejföl, a paradicsom, az alma, a kávé, a spagetti, a vöröshagyma és a maasdam sajt, mint a magyarnak itthon." Meg még: "a csirke és a pulyka a magyarhoz képest olyan borzasztóan drága a francia Lidlben" Szóval ez mind élelmiszer. Nem elektronikai cikk, amiket a LIDL-nek zömében egy cég szállít, tehát ott lehetne félig-meddig valós alapon összehasonlítani az árakat. Na de élelmiszereknél? Hát a magyarországi LIDL üzletekbe többnyire magyar beszállítóktól, vagy szomszédos országokból szerzi be a LIDL az árúkat, és NEM FRANCIA beszállítóktól! Ez így alaptalan rágalmazás.
Dénia
2021. szeptember 19. 20:01
Németországban olcsóbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!