Méltatlannak nyilvánítaná Márki-Zayt a hódmezővásárhelyi Fidesz

2021. december 16. 15:24

Ha a képviselő-testület kimondja a polgármester méltatlanságát, megszűnik a megbízatása.

2021. december 16. 15:24
null

Cseri Tamás (Fidesz) a képviselő-testület csütörtöki ülésén indítványozta, a bizottság döntsön arról, hogy Márki-Zay Péter méltatlanná vált a polgármesteri tisztségre, mert nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletben előírtaknak.

Márki-Zay nem tett eleget a bírósági ítéletben előírtaknak

Cseri Tamás az ülésen felidézte: a bíróság – a hódmezővásárhelyi kórház, illetve Havasi Katalin orvosigazgató, a Fidesz helyi elnöke által indított – személyiségi jogi perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére és elégtétel adására kötelezte Márki-Zay Pétert.

A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez nem történt meg, annak ellenére sem, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltelt.

A fideszes képviselő közölte, a méltatlanság megállapítása esetén a közgyűlésnek döntenie kell a polgármester megbízatásának megszüntetéséről, ez már január elején megtörténhet. Így Márki-Zay Péter idejét az országos kampányra fordíthatná, az általa a képviselő szerint – elhanyagolt polgármesteri munka helyett.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének azonban többsége van

Márki-Zay Péter elmondta: a kampányesemények idejére szabadságot vesz ki, erről pontos nyilvántartás készül. A polgármester ugyanakkor elismerte, hogy a kórház által indított személyiségi perben jogerősen elégtételadásra kötelezték, és a felülvizsgálati eljárásban ezt a Kúria is előírta neki. Azonban hozzátette: erre nem volt lehetősége. A megyei napilap visszautasította közleménye megjelentetését – állította Márki-Zay.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének a fentiek ellenére azonban aligha kell aggódnia: a helyi képviselő-testületben többséggel rendelkezik, így méltatlanságának kimondása jó eséllyel nem fog megtörténni, már csak azért sem, mert méltatlanná válása esetén (vonatkozó törvény lentebb) Márki-Zay Péter polgármesteri megbízatása is megszűnne.

A 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 38. § (1)
„Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását...” Bővebben is érdekel!

„Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását...” 

(MTI)

Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2021. december 17. 12:59
A helyzet az, hogy MZP-t nem a Fideszes képviselők választották meg, hanem a szavazópolgárok, Így csak Ők hÍvhatják vissza.
Agricola
2021. december 16. 18:51
A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez nem történt meg, annak ellenére sem, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltelt." Két év az nagy idő. Mégsem teljesítette azt amit a bíróság megítélt! Ez a felfuvalkodott alak úgy viselkedik, hasonlóan vélekedik a függelmi viszonyokról, mint Fazekas Mihály LUDAS MATYI című művében Döbrögi uraság: "Döbrögben vala hát ekkor vásár, a hatalmas Döbrögi úr örökös jószágában, ki magáról Azt tartotta, hogy ott neki a Felség se parancsol..."
Gullwing
2021. december 16. 17:42
"A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez nem történt meg, annak ellenére sem, hogy az egyik ítélet jogerőre emelkedése óta mintegy két év eltel" És a bíróság mi a faszt tett hogy az ítéletét végrehajtsák?!
Búvár Kund
2021. december 16. 17:02
Ez érdekes. Ha a moslék vásárhelyen fementenl, mert méltatlanná válik, akkor ezzel az indokkal, akár országosan is megszabadulhat tőle, pont erre hivatkozva, hogy ha már saját városának vezetésére is méltatlan, akkor.... és akkor jöhetne gyurcsányné... A döntés gyurcsány kezében. Ez tényleg érdekes, országos kihatása is lehet... Az is benne van viszont, hogy ferenc elengedte 22-őt, és hagyja tovább főni makit..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!