„Nem ezt vártuk és nem ezt érdemeljük” – az ÉFOÉSZ elnöke a Márki-Zay kijelentéséről

2022. január 24. 14:04

Az elmúlt években javult a fogyatékossággal élők helyzete Magyarországon, az ellenzék azonban még adós azzal, hogy milyen tervei vannak ezen a téren, ha kormányra kerülnének – mondta el a Mandinernek Gyene Piroska, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy Márki-Zay Péternek nem lesz több, a vasárnapihoz hasonló kijelentése.

2022. január 24. 14:04
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Mandiner kérdésére válaszolva Gyene Piroska az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos vasárnapi kijelentéseit. 

A szövetség elnöke reményét fejezte ki, hogy Márki-Zay Péter elgondolkodik a kijelentésén

Mint mondta, évek óta küzdenek azért, hogy kivívják a társadalom megbecsülését és bemutassuk azokat az értékeket, amelyekkel ezek az emberek is hozzá tudnak járulni az ország építéséhez.

Ezek a kijelentések visszavetik azt a munkát, az elért eredményeket és megbecsülést, amit kivívtunk

– mondta Gyene Piroska. Hozzátette: nem ezt várták és nem ezt érdemelték. A szövetség elnöke egyben reményét fejezte ki, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elgondolkodik a kijelentésén és nem lesz több ilyen megnyilvánulása.

Gyene Piroska ezzel együtt hiányolja az ellenzék fogyatékossággal élőkre vonatkozó programját. Mint fogalmazott: nem sok megnyilvánulást hallottunk eddig arról, hogy milyen terveik lennének a segítséggel, támogatással, a társadalmi integráció további előmozdításával kapcsolatban. Ezzel még adósak.

Az ÉFOÉSZ elnöke kérdésünkre elmondta azt is:

javult a fogyatékossággal élők helyzete az elmúlt években Magyarországon.

Éppen a napokban lesz egy konferencia „Érték vagy” vagy címmel, ahol a sikereinket, kezdeményezéséket mutatjuk be. Ilyenekre lenne szükség a jövőben is. Az értelmi fogyatékossággal élőknek az elmúlt három évben uniós forrásból önálló életviteli centrumokat létrehozni, amelyekből már húsz van az országban – fejtette ki Gyene Piroska.

Hozzátette: a kormány garanciát vállalt, hogy a pályázat lejárta után is tovább tudják működtetni ezeket az intézményeket, segítséget nyújtva, hogy a szövetség által képviselt emberek minél jobban, biztonságosabban élhessék életüket. Ehhez a célhoz pedig fokozatosan növekvő forrásokhoz jutunk –  tette hozzá az érdekvédelmi szervezet elnöke. 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsiráf
2022. január 24. 17:51
"Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek" Máté 25:45 Gyene Piroska minden nap éli ezt, nem csak felismeri a társadalmunk legkiszolgáltatottjaiban Jézust, de tesz is értük. "A ne ítélj, hogy ne ítéltess'"-t is jól ismeri, hiszen a stigmatizáció egyrészt folyik a Márky Z. félékből, másrészt a fogyatékkal élők sokszor nagyobb előítéletet tételeznek fel a többi ember részéről, mint ami valójában van.
csulak
2022. január 24. 17:46
Megis mit varnak a baloldali porszivo ugynoktol?
nyugalom
2022. január 24. 16:59
Mit gondoltak? Maki egy barom ügynök, pszichopata!
ThunderDan
2022. január 24. 16:04
Nem beszélnek azok SEMMIRŐL. Szó szerint semmiről. O1G és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!