Az amerikaiak majd' kétharmada támogatja a floridai gyermekvédelmi törvényt

2022. március 15. 10:45

Háború indult a közvélemény-kutatók közt Amerikában, a média és az LMBTQ-mozgalom pedig félretájékoztat a floridai szülőjogi és gyermekvédelmi törvényről. De a megkérdezettek kétharmada mégis támogatja azt.

2022. március 15. 10:45
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az Egyesült Államokban a társadalom 60 százaléka támogatja azt a magyar gyermekvédelmi törvényhez kísértetiesen hasonlatos, floridai törvényt, ami korlátozza az állami iskolákban az LMBTQ- és gender-ideológa oktatását, valamint kötelezi az iskolákat a szülők tájékoztatására – írja a Daily Wire. 

A floridai törvényjavaslatot múlt kedden fogadta el az ottani törvényhozás, melynek mindkét házában republikánus többség van. Ron DeSantis kormányzó korábban úgy nyilatkozott, alá fogja írni a törvényt.

Mi van a törvényben?

A törvények nem tiltják meg teljesen mértékben az LMBTQ-ügyekről való beszélgetést az iskolában, de kornak, fejlődési stádiumnak megfelelő módon való megközelítésre kötelezi az iskolákat. A törvény megtiltja az iskoláknak, hogy a gyermek pszichoszexuális fejlődésével kapcsolatos információkat tartsanak vissza a szülőktől. Ez azért fontos, mert Amerikában elterjedt gyakorlat, hogy

ha egy diák LMBTQ-identitásúnak tűnik, azt nem árulják el a szülőknek, akiket ellenségnek tekintenek. 

Pedig valójában nincs olyan, hogy LMBTQ-gyermek, a gyermekek nemi öntudata ugyanis nem stabil, a nemi identitászavarvan küzdők túlnyomó többsége pedig spontán kinövi azt.

Másrészt a törvényszöveg megtiltja az alsó tagozatban (6-10 éves korban) a szexuális irányultságról és nemi identitásról való oktatást, mivel a törvényhozók szerint ez nem való ennek a korosztálynak.

A törvényjavaslat úgy fogalmaz: „az iskolakörzetek nem bátoríthatják a tantermi beszélgetést a szexuális orientációról és genderidentitásról alsó tagozatban és olyan módon, hogy az nem megfelelő a diákok korának és fejlődésének”.

Dennis Baxley, a törvényjavaslatot támogató republikánus szenátor szerint a javaslat nem a spontán beszélgetést titja a témával kapcsolatban, hanem azt, hogy az LMBTQ-témákat szisztematikusan az alsós tantervek részévé tegyék. Joe Harding republikánus képviselő, a törvényjavaslat előterjesztője pedig egy bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy az intézkedés nem akadályozza a diákokat abban, hogy családjukról beszéljenek. és a tanárokat sem tiltaná el az LMBTQI-történelem tanításától.

Hasonló törvénytervetezetet nyújtottak be nemrég Georgiában a magániskolákra vonatkozóan (bővebben itt), valamint Tennessee-ben, Oklahomában és Indianában is. Amerikában egyre több kamaszlány gondolja magát transznemű fiúnak, és hajmeresztő transz iskolai útmutatók készülnek. A georgiai javaslat megtiltaná az olyan dolgok oktatását, ami 

 olyan módon, hogy az nem megfelelő a diákok korának és fejlődési állapotának”. Az indianai a 18 éven aluliak számára szülői beleegyezéshez kötné a nemiséggel való kapcsolatos dolgok (szexuális orientáció, nemi identitás, transzneműség) oktatását. 

Nemrég Virginiában nyert a szülői jogokat hangsúlyozva republikánus kormányzó demokrata elődjével szemben. A floridai törvény erős össztűz alá került, mind az LMBTQ-szervezetek, mind a szövetségi kormány, azaz Joe Bidenék részéről

Ipsos: 60 százalék ellenzi

A törvényekkel kapcsolatban megindult a közvélemény-kutatási háború: az ABC/Ipsos nyilvánosságra nem hozott kérdésekkel készült kutatása szerint az amerikaiak több mint 60 százaléka nem támogatja az ilyen törvényeket

Az ABC/Ipsos szerint az amerikaiak 62 százaléka ellenzi, és 37 százaléka támogatja az ilyen törvényeket. Nem meglepő módon a republikánus szavazók nagyrészt támogatják (61 százalék), a demokrata szavazók nagyrészt ellenzik (közülük csak 20 százalék támogatja), ahogy a függetlenek is (35 százalék). Úgyszintén az idősebbek jobban támogatják azt, a fiatalabbak kevésbé. Csakhogy az ABC/Ipsos kutatásáról nem tudni, hogyan készült pontosan (az Ipsos oldalán megnyitva a vonatkozó kutatást az orosz gázra vonatkozó anyag nyílik meg). 

Daily Wire/Lucid: kétharmad támogatja

Ellenben a Lucid közvélemény-kutató cég Daily Wire által megrendelt, pontosabb és kidolgozottabb kérdésekkel dolgozó kutatás nem úgy kérdezte a megkeresetteket, hogy pusztán összefoglalta a floridai törvényt, hanem szó szerint idézte annak felvetéseit, és így az Ipsoséval épp ellenkező eredményre jutott:

az amerikaiak 62 százaléka támogatja az ilyen törvényeket, és 21 százaléka ellenzi. 

Sőt, még pártok között sem volt nagy különbség: a republikánusok 69, a demokraták 62, a függetlenek 57 százaléka támogatja azt. A fehérek 63, a feketék 66, a hispánok 62 százaléka ugyancsak támogatja azt, és kor szerinti megoszlásban sincsenek nagy különbségek. 

A válaszolók 52 százaléka értett egyet azzal is, hogy a szülőknek jogában áll, hogy fellépjenek azon iskola ellen, amelyik szerintük nem megfelelő módon tanítják a gyermekeiket a szexualitásról és nemiségről. Sőt, 79 százalék szerint a nemi felvilágosítás kérdéskörében a szülők szavának kell a döntőnek lenni, és csak 7 százalék szerint a tanároknak. 62 százalék szerint az iskoláknak értesítenie kell a szülőket, ha a gyermekük fiúként lánynak, lányként fiúnak gondolja magát, és 19 százalék szerint nincs szükség erre. Másik 19 százalék bizonytalan. A megkérdezettek közti szülők 66 százaléka szerint szükséges az informálás. 

Félretájékoztatták a közvéleményt

Az is kiderült ugyanakkor, hogy sokan, főleg a demokrata párti szavazók, rosszul vannak informálva a törvényről. Ráadásul sokan nem annak eredeti nevén (Parental Rights in Education Act, azaz Szülői Jogok az Oktatásban Törvény), hanem a baloldal által ráakasztott Don’t Say Gay, azaz „ne mondd, hogy meleg” néven ismerik azt. Így aztán az amerikaiak 39 százaléka (a demokraták 45 százaléka) azt hiszi, hogy a törvény megtiltja a „gay” („meleg”) szó használatát az iskolákban. 22 százalék, a demokratáknak pedig az egyharmada azt hiszi, hogy a törvény kötelezi az iskolákat, hogy „beköpjék” a meleg diákokat a családjuknak, és 17 százalék azt hiszi, hogy a törvény azt tiltja meg, hogy a diákok elmondják, ha van meleg rokonuk. 

Ezzel ellentétben a „meleg” („gay”) kifejezés nem is szerepel a törvény szövegében. 

Amerikában három állam (Arkansas, Tennessee és Montana) tavaly olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé tenné szülők számára, hogy kiírassák gyermekeiket minden olyan kurzusról, amely említi a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást. Hét államban pedig (Kaliforniában, Coloradóban, Connecticutban, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben és Oregonban) olyan törvény van érvényben, amely előírja, hogy a tantervnek kötelezően figyelembe kell vennie az LMBTI személyeket. 2021 elején az amerikai tagállamok több mint felében nyújtottak be összesen 35 olyan törvényjavaslatot, ami próbálta megállítani a transzmozgalom nyomulását, és megállítani azt a trendet, hogy magukat lánynak képzelő fiúk a női sportágakban induljanak.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hidegfehérmintaled
2022. március 16. 15:26
Nehezebb visszaszorítani, mint meg sem engedni. Mi még jókor léptünk.
Reszelő Aladár
2022. március 16. 09:48
Ha az egészségügyben fontos a megelőzés, akkor a káros ideológiák terjedésében is legalább annyira fontos a megelőző csapás. Ahogy tegnap Dr Miniszterelnök mondta, a népszavazáson a határainknál fogjuk megállítani ezt a szarságot. A lényeg pedig az, hogy az LMBTQ mozgalom machinációja is fényt kapott. Az amerikai republikánusok már figyelnek Dr Miniszterelnök mozgására, ha pedig ő kitalál valamit, akkor célszerű otthon is körülnézniük. Nem lepne meg, ha most is ez történt volna.
Czápa
2022. március 16. 08:34
Az USA polgárháborúban van. Floridában a COVID óta megháromszorozódott az ingatlanok értéke. Ez a bérlakás piacon is megjelent a lakbérek én.A demokrata államokból özönlenek a fehérek. A lakásvásárlások esetén a vevők licitálnak már a hírdetés napján, teljesen keresleti a piac... Az emelkedő lakbéreket az átlag már alig képes megfizetni és komoly az elvándorlás a csövesebb városokba/ államokba.
budapesti
2022. március 15. 23:21
Csak tájékoztatásul - a népszavazáshoz is -, hogy a ballibek mit értenek azon, hogy "a gyereknek joga van hozzá"... Kanadában már egy lépéssel előbbre járnak, így lehet látni, merre vezeti az USA-t meg a világot és benne minket Biden és az ő Demokrata Pártja. A kínaiak nem hagyják, meg az oroszok sem? Meg most már Florida és több más USA tagállam lakói sem? Jól teszik! A kanadai Vancouver városában 2018-ban Robert Hooglandnek a 13 éves lányát az apja háta mögött belemanipulálta egy pszichológus (bizonyos Wallace Wong) abba, hogy képzelje magát fiúnak. Tehát mesterségesen transzszexuálissá tette, illetve „transzneművé”. Mire az apja megtudta, már késő volt. Mikor kiderült, hogy tiltakozik ez ellen, a gyámügy elvette tőle a gyermekét. Majd az ügyész beperelte és egy bíró börtönbüntetésre ítélte őt, amiért nem volt hajlandó a lányára mint a fiára utalni, sőt, a bírói tilalom ellenére nyilvánosan tiltakozni mert az egész ellen ahelyett, hogy síri csöndben hallgatott volna róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!