Újabb fordulat: nemzetközi offshore-szál a DatAdat-ügyben

2022. október 27. 14:00

A Panama-aktákban néven elhíresült offshore botrányban is felbukkant a cégháló egyik kulcsfigurájának a neve.

2022. október 27. 14:00
null
Baranya Róbert

Továbbra sincs válasz arra, miért Szegiben, egy borsodi kisfaluban működő irodára bízta a könyvelési feladatokat a Bajnai Gordonhoz kötődő DatAdat és a baloldali Ezalényeget kiadó Oraculum 2020 Kft – írta az üggyel összefüggő legújabb cikkében a Magyar Nemzet.

Újabb kérdéseket vet fel az is, mit keres a datadatos céghálóban az a Molnár István, akinek neve a portál szerint

a Panama-akták néven elhíresült, 2015-ös offshore botrányban is felbukkant.

Hét évvel ezelőtt több mint tíz millió dokumentum szivárgott ki, Panamában bejegyzett titkos offshore cégek és azok részvénytulajdonosainak adatairól. A nevek között politikusok, cégvezetők, színészek és sportolók is szerepeltek.

A cikk szerint Molnár István a DatAdat Professional Kft. és a szintén Bajnaihoz köthető Datalyze Research Kft. társtulajdonosa. A hivatalosan a Dohány utcában működő ügyvédi irodájának címére további több mint húsz cég volt, illetve van bejegyezve, amelyek egyike a gibraltári Sea Manager LTD fióktelepe. Ez volt az a cég, amely szövevényes offshore-kötődései révén a Panama-iratok botrányban is érintett volt.

Ahogy a Magyar Nemzet is emlékeztet, korábban az Index is pedzegette ezt a vonalat, mint írták: a DatAdat mögött olyan, a Panama-akták offshore-botrányban érintett üzleti körök is állhatnak, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy

elrejtsék egyes cégek finanszírozói hátterét, és a tőkét, ami a vállalkozások mögött van.

A DatAdat-ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pedig személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomoz.

Cikkünk megjelenése után reagált a sajtóban megjelent cikkekre a DatAdat és Bajnai Gordon kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat itt és itt olvashatják.

és kisebbségi tulajdonos is. Állításuk szerint tisztességesen működik a cég, nem csaltak adót, minden jogszabályt betartottak. Nyilatkozatukat és olvashatják.

Fotó: Bajnai Gordon/Facebook

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. október 27. 18:35
A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből. Margaret Thatcher
Palatin
2022. október 27. 16:11
Ez a Bajnai is egy igazi "geotrupes stercorarius", szakszerüen fejezzem ki magamat. https://enfo.hu/sites/default/files/styles/preview/public/bog%C3%A1r_1.jpg?itok=CLscxOjk Bajnai, a szégyentelen, korrupt nemzetvesztő, megélhetési áruló, a budapesti lumpen-elit maffia-hálózatának libamutyis vécésbácsija: Nemzetünk korrupt bajnoka Gordon Bajnai, Fájón visszhangoznak népünk zordon bajai. 10 millió zenész nyúzta keserűn a vonót, Gordonka szólózott, majd lehúzta a rolót.
nempolitizálok
2022. október 27. 16:08
Kíváncsi vagyok, ha felmerül Langley neve, mernek e továbbmenni.
NeMá
2022. október 27. 15:25
Ezek anyira hülyék végén a deepstate rajtuk hasal el :) Röhögnék felkerülne pár varangy az interpol honlapjára :) Piero Medichi és Luis Bourbon körözik adócsalás alapos gyanújával :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!