Durva drágulás a boltokban: ezt okozta a háború

2022. október 11. 19:12

A háború miatt az egekbe szöktek az árak.

2022. október 11. 19:12
null

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a szomszédban dúló háború és az oroszokkal szemben kiszabott szankciók miatt továbbra is megjósolhatatlanok a gazdasági kilátások. A szakértő a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, egy év alatt az élelmiszerek árai 35,2 százalékkal nőttek, ami érdemi gyorsulás a tavaly év eleji három százalék körüli növekedéshez képest .

  • A sertéshús ára szeptemberben 22,4 százalékkal nőtt,
  • a baromfihúsé 42,9 százalékkal,
  • a (fogyasztói kosárban) kisebb súlyú marhahúsé 46,6 százalékkal emelkedett.
  • A párizsi-, kolbász- 25,1 százalékkal,
  • a szalámi-, sonkaárak pedig 24,5 százalékkal magasabbak.
Az árkorlátozások által érintett tejárak átlagosan 42,1 százalékkal emelkedtek, mivel a korlátozások által nem érintett tejárak meredeken nőttek. Az étolaj ára 5 százalékkal, a liszté 23,1 százalékkal, a cukoré 10,9 százalékkal emelkedett”

– ismertette.

A tojás ára 53,7 százalékkal, a margariné 61,2 százalékkal emelkedett. Szeptemberben a kenyér 76,2 százalékkal, a péksütemények 48,1 százalékkal, a száraztészta  60,2 százalékkal, az édesipari lisztesáruk 42 százalékkal drágultak, míg a gyümölcsök árai 18,1 százalékkal nőttek.

A háztartási energiaárak 62,1 százalékkal nőttek, a vezetékes gáz 221 százalékos, az áram 28,9 százalékos, a palackos gáz 45 százalékos, a tűzifa 43,8 százalékos drágulása miatt, míg a távfűtés ára változatlan maradt.

Az orosz–ukrán háború, valamint az Oroszország elleni szankciók és a részben ennek következtében csökkenő orosz gázszállítások érdemben felülírják az inflációs – és gazdasági – kilátásokat”

– jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a gazdasági hatások továbbra sem becsülhetők meg teljes körűen.

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ericco
2022. október 12. 10:18
Az aremelkedesek oka valoban haboru, na de nem az orosz-ukran haboru, hanem a gazdasagi/energetikai haboru, amit Putyin meg tavaly ilyenkor inditott az EU ellen, hogy az europai valasztopolgarok nyomas ala legyenek helyezve, ha majd megtamadja Ukrajnat.
budapesti
2022. október 12. 10:04
A Covid olyan világot hozott léte, ahol - az ellátási láncok szétzilálódása miatt - bizonytalanná vált, hogy reálisan alakulnak-e az árak. Erre idén még rátett egy lapáttal az embargóháború. (Bár már tavaly elkezdődött a gázár elszállása az EU "zöldőrülete" és az USA-nak az Északi Áramlat II elleni politikai nyomásgyakorlása miatt.) Így könnyen válhatnak emberek milliárdjai is akár indokolatlan áremelések áldozataivá - hiszen kiiktatódott az a mechanizmus, ami "helyre tenné" a pofátlanul nyerészkedőket. Szerintem például a magyarországi élelmiszerárak ILYEN fokú elszállását nem indokolhatja sem a Covid, sem az embargók, hanem azok jobbára ravasz nyerészkedés eredményei. Hogy az a termelési lánc melyik pontján történhetett? Nem tudom, valószínűleg több pontján is. Újságírók, közgazdászok, piacfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hatóságok feladata lenne ilyeneket kideríteni - de mintha nem igazán foglalkoznának ezzel... És hasonlóképpen lehet sok más termékkel is, nem csupán az élelmiszerekkel.
files32
2022. október 12. 09:14
Milyen háború miatt?
Zsolakomarom
2022. október 12. 08:28
Sajnos meg a fideszesek tobbsege se hiszi el ezt a haborus inflacio meset
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!