Attila és hunjai olyan klíma miatt támadták meg Rómát, amely a mostani magyar nyarakat is jellemzi?

2022. december 17. 11:18

Legalábbis ezt állítja egy új tanulmány, melynek szerzői egy új, fagyűrű alapú hidroklíma-rekonstrukció segítségével vontak le következtetéseket.

2022. december 17. 11:18
null

Az 5. és a 21. század közötti kárpát-medencei klíma közötti érdekes párhuzamra hívta fel a figyelmet  Journal of Roman Archaeology című folyóirat.

A lapban megjelent tanulmány – rakéta.hu nevű honlap idéz – szerint a 430-450 közötti években bekövetkezett súlyos szárazság megváltoztatta az életformát a Római Birodalom keleti határvidékein, ezért a hun törzseknek „új stratégiákat kellett kidolgozniuk a gazdasági nehézségek leküzdésére”. A Cambridge-i Régészeti Tanszékének társigazgatója, Susanne Hakenbeck és a Cambridge-i Földrajzi Tanszék vezetője, Ulf Büntgen ezeket a következtetéseket egy

új, fagyűrű alapú hidroklíma-rekonstrukcióval, valamint a régészeti és a történelmi adatok felhasználásával érték el.

A fenti módszer  segítségével sikerült adatokkal szolgálni az elmúlt 2000 év klímaváltozásairól, mely alapján a a mai Magyarország területén a 4. és az 5. században szokatlanul szárazak voltak a nyarak – mint az utóbbi években –, és

az aszály különösen 420 és 450 közt lehetett jelentős.

A következmények: a Duna és a Tisza környékén visszaeshetett a termőföldek területe, és megcsappantak a legeltetésre alkalmas területek is.

Ugyanebben a korszakban pedig megindultak a hun (rabló)hadjáratok nyugat felé.

A keleti nép a kutatók szerint fennmaradt csontvázak izotópos analízise alapján pedig a hunok a klímaváltozásra migrációval, valamint a táplálkozásuk megváltoztatásával válaszolt, továbbá  lecserélték a politikai és társadalmi berendezkedésüket is, amely a rablóhadjáratokban csúcsosodott ki.

 A tanulmány rámutat arra is, hogy a hunokat azért tartják sokan már eleve erőszakos barbároknak, mert a róluk fennmaradt feljegyzéseket a római elit azon tagjai írták, akiknek sem a hunokkal, sem a határ menti eseményekkel nem volt igazán tapasztalatuk. A kutatók szerint viszont a történelmi források alapján a hun diplomácia elképesztően összetett volt. Kezdetben ez kölcsönösen előnyös együttműködést jelentett a rómaikkal, melynek eredményeként a hun elit réteg is meggazdagodott. Ez az együttműködés azonban véget ért a 440-es években – ekkor indultak a rendszeres fosztogatások a római területek ellen. A tanulmány alapján a 447-ben, 451-ben, valamint 452-ben történt legpusztítóbb hun betörések egybeestek a Kárpát-medencét sújtó legszárazabb nyarakkal. Ekkor Attilának, valamint a hun előkelőségeknek aranyra volt szüksége, hogy kifizesse a harcosait, valamint szavatolja, hogy a hun elitréteg lojalitása is megmaradjon

– végül emiatt váltak az állattartó hunok fosztogatókká.

Az éghajlat megváltoztatja a környezet által nyújtott lehetőségeket, és ez arra készteti az embereket, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek befolyásolják gazdaságukat, valamint társadalmi és politikai szervezetüket. Az ilyen döntések nem mindig tűnnek racionálisnak, és a következményeik sem feltétlenül sikeresek hosszú távon. Ez a történelmi példa azt mutatja, hogy az emberek összetett és kiszámíthatatlan módon reagálnak az éghajlati stresszre, és hogy a rövid távú megoldások hosszú távon negatív következményekkel járhatnak” – fogalmazza meg véleményét az egyik szerző, Susanne Hakenbeck.

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
taminol
2022. december 17. 19:22
"Ez a történelmi példa azt mutatja, hogy az emberek összetett és kiszámíthatatlan módon reagálnak az éghajlati stresszre" Szerintem viszont nagyonis kiszámítható módon reagálnak :)
DonCiccio
2022. december 17. 19:07
,, ...Ugyanebben a korszakban pedig megindultak a hun (rabló)hadjáratok nyugat felé...." Ennyi elég is volt a ,,tanulmányból" A világ leggazdagabb népe, a leghatalmasabb uralkodóval elindul Nyugatra rabolni ....... Köszönnyükk Emese
Akitlosz
2022. december 17. 15:31
"Ekkor Attilának, valamint a hun előkelőségeknek aranyra volt szüksége, hogy kifizesse a harcosait, valamint szavatolja, hogy a hun elitréteg lojalitása is megmaradjon" Szegény képzetlen Attila nem tudta, amit a Fidesz hívei, hogy az aranyat nem lehet megenni. :-)
Rasdi
2022. december 17. 14:52
Őszintén szólva nem "Attila hunjaival" hanem az egész népvándorlás-kori nyugat irányú népmozgással kapcsolatban valahol már régebben olvastam, hogy súlyos éghajlatváltozási okai voltak. De nem csak a cikkben említett pár évtizedes időszakra, hanem hosszabb időintervallumra vonatkozóan. Talán egészen a mongol invázióig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!