Felháborodtak a románok a schengeni döntésen, pedig egyre több migráns juthat át a határaikon

2022. december 12. 15:00

Bukarest elfogadhatatlannak nevezte, hogy az illegális bevándorlás növekedése miatt nem engedik be őket a schengeni övezetbe.

2022. december 12. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A román határrendőrök az idei év első nyolc hónapjában 10916 határsértőt tartóztattak fel, közülük 7028-an illegálisan érkeztek Romániába, 3888-an pedig illegálisan próbálták elhagyni – derült ki egy szeptemberi tájékoztatásból, ami a románok schengeni övezethez való esetleges csatlakozása kapcsán kitört botrány miatt is érdekes.

Múlt héten Ausztria ugyanis épp

az uniós belügyminiszterek ülésén, ellentétben Horvátországgal, amelynek zöld utat adtak. Az osztrákok mellett egyébként a hollandok is nemmel szavaztak a román és bolgár csatlakozásra. Karl Nehammer osztrák kancellár indoklása szerint Ausztriában 75 ezer illegálisan belépett migráns tartózkodik, akik valahogy átszöktek Európa külső határain és bejutottak egy belső országba, amilyen Ausztria. Nehammer szerint több időre van szükség a két elutasított ország felvételéhez.

Felháborodás és migrációs statisztikák

A románok rettentően felháborodtak a döntésen, olyannyira, hogy hazarendelték bécsi nagykövetüket. Bukarest szerint igazságtalan, megalapozatlan és így elfogadhatatlan, hogy az osztrákok Romániát tartják felelősnek az illegális migráció növekedéséért.

A számok ugyanakkor inkább alátámasztják az osztrákok aggodalmait,

hiszen a fent idézett számok szerint a román határszkaszon elfogott határsértők száma már az első nyolc hónapban meghaladta a 2020-as adatot, és időarányosan nem vetít előre csökkenést a tavalyi rekordévhez képest sem. Tavaly – amikor minden korábbinál több határsértőt fogtak el Románia határain – 15390, 2020-ban pedig 10586 határsértő szerepelt a román határrendőrség éves jelentésében.

A román hatóságok idén eddig 351 emberkereskedőt fogtak el, a tavalyi év első nyolc hónapjában ez a szám 427 volt. A román határrendőrség szeptemberben döntött a magyar-román országhatár ellenőrzésével és felügyeletével megbízott műveleti egységek megerősítéséről, az illegális migráció megfékezése érdekében.

Nyitókép: A betelepítést ellenző transzparesekkel tüntetnek az ENSZ migrációs csomagja, hivatalos nevén Globális megállapodás ellen Bukarestben 2018. december 5-én. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement) 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. december 13. 01:27
Minden embercsempész, akit most megfognak, Romániából jön be az országba a szállítmánnyal együtt. Ez nem feltétlenül a románokról szól, inkább a migrációról.
Etreju86
2022. december 12. 20:32
En osztrak hatar menten lakok es a tobbsege az vagy bolgar vagy roman embercsempesz... Persze ezek mind roman es bolgar rendszammal .. sorjaba allnak az autok az osztrak oldalon amiket lefoglaltak .. meg jo hogy vetoznak az osztrakok.. igazuk van .
llnnhegyi
2022. december 12. 19:28
Románok, bolgárok hajrá! Veletek vagyunk kivételesen!
bölcsbagoly
2022. december 12. 18:32
Arra azért nem ár gondolni, hogy ahogy Románia bekerül a Schengen övezetbe, a magyar határrendészetnek nem kell ellenőriznie a román-magyar határt! No akkor nézd meg, hogy megtelünk majd migránsokkal, a tótok meg osztrákok lezárják a határt felénk! Az erdélyi magyarok meg nem kamionnal járnak hozzánk, hanem kiskocsival s személyivel. Örüljünk, hogy nem nekünk kellett vétózni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!