Kultúrharc testközelből: tombolt az Antifa Budapesten, de a szélsőjobboldalt sem kell félteni

2023. február 14. 16:58

Csatatérré vált Budapest: szélsőbal- és szélsőjobboldali szimpatizánsok vadásztak egymásra. Az erőszakos események nem csupán a hazai és nemzetközi sajtó, de a szélsőséges politikai erők figyelmét is felkeltették.

2023. február 14. 16:58
null

Nagy Gábor és Oblat Rudolf írása

Nem pusztán a szélsőbaloldali antifák keresték a balhét a hétvégén, a szélsőjobboldaltól nem oly távol álló Légió Hungária is Budapest utcáit fürkészte. Legalábbis erről árulkodnak azok a fotók, amelyeket a Hooligans.cz Twitter-oldalára töltöttek fel. „Magyar focidrukkerek és a Légió Hungária tagjai antifasisztákat keresnek” – írták a bejegyzéshez, hozzátéve azt is: nem találtak.

 

 

Az ugyancsak a fővárosi utcákat járó Betyársereg tagjai viszont összeakadtak a szélsőbaloldali szimpatizánsokkal:

egyet a Széll Kálmán téren, egyet a Vár tövében. Az importált antifasiszták közül menekülés közben jó néhányan elestek és beütötték magukat. Most rendőrök védik őket” – olvasható a Mi Hazánk-közeli Magyar Jelen hasábjain, később megerősítve, hogy több tag ellen eljárást indított a rendőrség eljárást.

Apropó, rendőrség! Erről az akcióról nem közöltek részleteket az egyenruhások hétfői sajtótájékoztatóján, de a korábbi támadások így néztek ki: az első február 9-én délelőtt, a Fővám téren történt, ahol három lengyel állampolgárt városnéző sétájuk során 7-8 fő megrohant és különböző eszközökkel megverték őket. A rendőrség beszámolója szerint az eszközök között volt vipera is. Az atrocitás alig egy percig tartott, majd az elkövetők távoztak. A három sértettből ketten súlyosan megsérültek, a támadás okát nem tudták meghatározni.

Ahogy arról a Mandineren is írtunk, február 10-én újabb támadás történt Gazdagréten: egy férfi a munkahelyére tartott, amikor nyolcan a megrohanták, bántalmazták, gázspray-vel lefújták. Ugyanezen a napon éjjel a Belvárosban volt egy újabb támadás: ekkor öten rontottak rá egy koncertre tartó párra, a férfi itt súlyos sérüléseket szenvedett. A támadás-sorozat tovább folytatódott, hajnalban a Mikó utcában egy német párt támadtak meg hatan, mindkettőjüket bántalmazták.

A rendőrség tájékoztatása szerint a sértetteket csak a ruházatuk köti össze,

ugyanis mindannyiukon olyan ruha volt, ami azt sugallhatta a támadóknak, hogy a sértettek a Kitörés Napjára érkeztek a fővárosba és szélsőjobboldaliak. Ez az az esemény, ugye, amelyen az 1945-ös, februári, a budai várból való kitörést végrehajtó magyar és német alakulatokra emlékeznek; az antifák többek között ezt nehezményezték.

Kik és mik kerültek kézre?

A rendőrség szerint akár 15 elkövető is lehetett, ugyanis az látszik kirajzolódni, hogy a verésben lehet, hogy többen nem is vettek részt, csak elkísérték azokat, akik a támadásokat végrehajtották. Szombaton kora délután az elkövetők egy részét a VI. kerületben elkapták, miután egy járőr az I. kerületből követte őket. Ketten német állampolgárok, egyikük olasz. Két vipera, egy kalapács, egy ólmos kesztyű és egy gázspray került elő tőlük, a rendőrség gyanítja, hogy további támadásokra készültek.

A rendőrség elkapott egy magyar nőt is, őt szintén azzal gyanúsítják, hogy részt vett a támadásokban.

Azóta egy német lap, a Bild leközölte a neveiket is. Információik szerint a feltételezett támadók Clara W. (22), Anna M. (25), Emilie D. (20), Moritz S. (20), Tobias E. (29) Németországból és Ilaria S. (38) Olaszországból. Mindannyian a baloldali szélsőséges irányzathoz sorolhatók. A német támadók Szászországban, Türingiában, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Schleswig-Holsteinben és Alsó-Szászországban születtek. 

Németek, olaszok, görögök

De nem csupán magyarországi antifasisztákról van szó. A Blikk információi szerint Németországból is érkezhettek antifák. A lap szerint a drezdai és berlini antifasiszta fiatalok a magyar szélsőbaloldal meg-hívására jöttek; más források viszont görög, olasz szélsőbaloldali huligánokról tesznek említést. Utóbbit erősíti, hogy amint írtuk, egy olasz állampolgár is kézre került.

Az Antifasiszta akció (röviden Antifa) a baloldal, radikálisan baloldali független csoportok és szervezetek gyűjtőfogalmát jelenti, akik a fasizmus, a nacionalizmus és a rasszizmus ellen küzdenek. Az Antifa moz-galmat különböző oldalakról érik kritikák elvi megközelítésük, az általuk használt fasizmus és rasszizmus fogalmakkal való fellépésük, valamint az erőszak használatával kapcsolatos tisztázatlan hozzáállásuk miatt. Az 1980-as években a Német Szövetségi Köztársaságban házfoglalókból és autonóm mozgal-makból alakultak úgynevezett Antifa-csoportok. Feladatuk az volt, hogy a saját projektjeiket és a neo-náci támadások potenciális áldozatait megvédjék a szélsőjobboldali erőszaktól. Blokádokkal tünteté-sekkel harcolnak a szerintük szélsőjobboldali, nacionalista, rasszista, antiszemita pártok és szervezetek ellen, ezek célja e rendezvények akadályozása vagy legalább megzavarása. 

Jámbor András: „Semmi hősies nincs abban, hogy idejöttök Nyugatról kiélni az agressziótokat”

Érdekes utózöngéje a hétvégi fővárosi támadássorozatoknak, hogy egyes portálokon már azt lehet olvasni: a Jámbor András által gründolt Szikra Mozgalomnak is köze lehet a történtekhez. Miért? Mert állítólag a szervezet állt a mögött az esemény mögött, amelynek résztvevői a Bécsi kapu téren „várták” a már említett Légió Hungáriát, a Betyársereget és a Blood&Honort. (Arról nem is beszélve, hogy az országgyűlési képviselő korábban a neomarxista nézeteket valló Mérce.hu főszerkesztője is volt, ahol több, antifa-szimpatizáns írás jelent már meg.)

Jámborék a meghívóhoz azt írták: a Becsület Napja egy nemzetközi neonáci megemlékezés a főváros-ban, „ahol azokról emlékeznek meg, akik a megszállókkal együttműködve megpuccsolták Horthy Miklós kormányzó kiugrási kísérletét, deportálták és a Dunába lőtték a pesti zsidóságot, a civilek evakuálása helyett pedig asszisztáltak a náci megszállóknak az ország kifosztásához”.

A baloldali országgyűlési képviselő minderre reagálva a közösségi oldalán a következőket írta:

Így elítéljük a hétvégén elkövetett erőszakos támadásokat is, legyenek azok antifa vagy náci támadások, melyek egyébként a Halászbástyánál békésen tiltakozó tagjainkat is érték. Hazudozhat erről a Fideszhez és a Mi Hazánkhoz kötődő média, de mi soha nem támogattuk, és soha nem is fogjuk támogatni, az erőszakos akciókat. Ezért is állunk elébe Tényi István feljelentése nyomán bármilyen hatósági vagy titkos-szolgálati nyomozásnak.”

Jámbor üzent is az elkövetőknek: „az égegyadta világon semmi hősies nincs abban, hogy idejöttök Nyu-gatról kiélni az agressziótokat, majd szépen hazamentek a kellemes otthonotokba! A következményeket meg itt hagyjátok azoknak a magyaroknak, akik kiállnak a szélsőségesek ellen”.

A Légió Hungária egy 2018-as alapítású, pártpolitikától független szélsőjobboldali szervezet. Alapítója, Incze Béla a Jobbik-közeli Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomból vált ki. Vele egyébként épp a napokban készített interjút a Counter-Currents, ahol szó esik mások mellett a magyar politika, nacio-nalista tevékenységek Magyarországon, küzdősportok, és természetesen más „veszélyforrások” is. Íme a mostani közleményük: „A baloldali és meleg-konzervatív sajtótermékek egyaránt hozzák a »kötelezőt«, amiben semmi meglepő nincs, azonban az Antifa támadásai után emellett most nem mehetünk el szó nélkül. Feltétlenül fontos tisztázni, hogy akik »szélsőjobboldali nácik« által megtámadott ártatlan járókelőkről és újságírókról beszélnek, azok nem elég, hogy nyíltan hazudnak, de az Antifa ilyen irányú mosdatása tragédiához is vezethet”.

a Counter-Currents, ahol szó esik mások mellett a magyar politika, nacio-nalista tevékenységek Magyarországon, küzdősportok, és természetesen más „veszélyforrások” is. Íme a mostani : .

A Mi Hazánk Mozgalomnak csak ez kellett, ahogy az várható volt, a Tisztelt Ház elé viszi az ügyet

Toroczkai László írásbeli kérdést intéz a belügyminiszterhez, amiben azt szeretné megtudni, hogy mi-kor minősítik terrorszervezetté Magyarországon az Antifa mozgalmat. A Mi Hazánk elnöke azt is leszögezte, hogy feljelentést tesznek terrorcselekmény miatt az Antifa mozgalom ellen. Ebben azt kérik, hogy a hatóság rendelje el a nyomozást, abban az esetben pedig, ha a hatóság ezt megtenné, fel kívánják szólítani a kormányt, hogy a nyomozást elrendelő határozat alapján

javasolja az Európai Tanácsnak az Antifa szervezet felvételét a terrorszervezetek uniós jegyzékére.

Ez azt eredményezné, hogy felvétel alapján a tagállamok kötelesek intézkedni a szervezet és tagjai pénz-eszközeinek, vagyonának befagyasztásáról és velük szemben közös rendőri erővel lépnek fel. A Mi Hazánk azt is szükségesnek látja, hogy az Antifa nem magyar állampolgárságú, jellemzően nyugat-európai tagjait pedig tiltsák ki Magyarország területéről.

Deja vu: Szabó Albert vagy Bácsfi Diána „tizenötperces hírneve” a '90-es, 2000-es évek elején

Mint azt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője írta közösségi oldalán, „az elmúlt napokban Budapesten magukat »antifasisztának« nevező kommunista csőcselék és szélsőjobbos társaik egymást provokálva vandál utcai erőszakkal verik egymást, egyes esetekben teljesen gyanútlan járókelőket”.

Szerinte a történtek célja egyértelmű: „lehetőséget adni a New York Times-nak meg a Frankfurter Allgemeine-nak, hogy bemutathassák, Magyarországon szélsőséges anarchia tombol. Ugyanezt a célt szol-gálta – aki még emlékszik – Szabó Albert vagy Bácsfi Diána »tizenötperces hírneve« a '90-es vagy a 2000-es évek elején”.

1993 és 1999 között a hungarizmus egyik legismertebb magyarországi „vezére”, Szabó Albert politikai szereplését a kezdetektől érdeklődéssel figyelte a közvélemény, mivel majd minden megnyilvánulása magában hordozta a jogi szankció lehetőségét. Az általa létrehozott Világnemzeti Népuralmista Párt, majd a Magyar Népjóléti Szövetség valószínűleg a külföldről érkező támogatások érdekében igyekezett rendszeres közszereplést vállalni – olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) évkönyvének 2003-as kiadásában. A Horn-érában gombamód szaporodtak a szélsőséges csoportok, a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltve. Bácsfi Diána a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője volt. Azzal hívta fel magára és a csoportra a figyelmet, hogy 2004 augusztusában „Jövünk” feliratú, módosított nyilaskeresztes plakátokat ragasztottak ki a fővárosban.

, Szabó Albert politikai szereplését a kezdetektől érdeklődéssel figyelte a közvélemény, mivel majd minden megnyilvánulása magában hordozta a jogi szankció lehetőségét. Az általa létrehozott Világnemzeti Népuralmista Párt, majd a Magyar Népjóléti Szövetség valószínűleg a külföldről érkező támogatások érdekében igyekezett rendszeres közszereplést vállalni – olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) évkönyvének 2003-as kiadásában. A Horn-érában gombamód szaporodtak a szélsőséges csoportok, a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltve. Bácsfi Diána a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője volt. Azzal hívta fel magára és a csoportra a figyelmet, hogy 2004 augusztusában feliratú, módosított nyilaskeresztes plakátokat ragasztottak ki a fővárosban.

„Szélsőjobb és szélsőbal, valamint az őket felhasználók célja azonos: aláásottnak láttatni a külvilág szemében az egyébként létező hazai politikai és társadalmi stabilitást. Ne üljünk fel a provokációnak, a köznyugalom szándékos, gyanúsan előre megfontoltnak tűnő megzavarásának!” – fogalmazott Szánthó.

A nyitókép illusztráció. Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. február 15. 20:11
Jámbor, Tordai, Gulyás és Pikó munkatársa a letartóztatott magyar viperás támadó (exkluzív – frissítve!) https://pestisracok.hu/jambor-aktivistaja-a-rendorseg-altal-elfogott-magyar-viperas-tamado-exkluziv/ Mit ír erről a terrortámadásról a ballib media első oldalon? telex.hu ennyit, lényegében SEMMIT: Véresre verték őket a szélsőjobbosok a kitörés napján, pedig nem is antifák Megkeresték a Telexet azok a járókelők, akiket a kitörés napján vertek meg szélsőjobboldaliak a Széll Kálmán térnél. --- 444.hu SEMMIT. index.hu SEMMIT. portfolio.hu SEMMIT. napi.hu SEMMIT. hvg.hu lényegében SEMMIT: Újabb két hétvégi támadót azonosított a rendőrség, kiadták az elfogatóparancsot 168.hu lényegében SEMMIT. : Utcai támadások: két német állampolgárt keres a rendőrség Két német állampolgárt keres a magyar rendőrség a kitörés napja kapcsán kitört utcai támadások miatt. De még a vh.hu sem ír róla semmit
zsolti123
2023. február 15. 18:16
Újabb két embert azonosított a BRFK nyomozócsoportja a viperás támadások elkövetői közül. A német állampolgárságú férfi és nő ellen elfogatóparancsot adtak ki. https://www.police.hu/hu/koral/elfogatoparancs-alapjan-korozott-szemelyek/1024671 https://www.police.hu/hu/koral/elfogatoparancs-alapjan-korozott-szemelyek/1024661
zsolti123
2023. február 15. 17:19
Jámbor András, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének közvetlen segítője az a nő, akit a négy gyanúsított egyikeként elfogtak a rendőrök a hétvégi viperás támadásokkal összefüggésben – adta hírül a Pesti Srácok. A nőt, akit azóta le is tartóztattak, Dobos Krisztinának hívják. Kiderült róla, hogy nemcsak lelkes „Jámbi-rajongó”, aki naponta osztja a politikus bejegyzéseit, hanem Jámbor aktivistája, kampányának segítője volt. A párbeszédes képviselő nevével fémjelzett Szikra Mozgalom korábban azt állította, hogy semmi közük nincs az antifa támadókhoz. https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/jambor-aktivistaja-a-magyar-viperas-tamado
zsolti123
2023. február 15. 16:47
Apu, kezdődik... Szabadon engedte a bíró az antifás embervadászat egyik résztvevőjét + videó A NÉMET NŐNEK HETENTE EGYSZER E-MAILBEN KELL JELENTKEZNIE A BRFK-N https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/02/szabadon-engedte-a-biro-az-antifas-embervadaszat-egyik-resztvevojet-video
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!