Zuhan a sajt ára – elindult az árcsökkentési verseny a boltokban

2023. március 06. 12:14

Hosszú hónapok áremelési hírei után végre már az a téma a sajtóban, hogy melyik bolt milyen árcsökkentéssel próbál versenyezni a vásárlókért.

2023. március 06. 12:14
null

A Világgazdaság híre nyomán lapunk is beszámolt arról, hogy az Aldi mellett a Lidl szintén árcsökkentésbe kezdett, most a sajtok lettek olcsóbbak az áruházlánc üzleteiben. Más hálózatok akciós ajánlatait áttekintve úgy tűnik, a vaj után a sajt lett az a termék, amelynek árát most a leginkább igyekeznek lejjebb vinni az üzletek a vásárlók megnyeréséért.

Vaj ára, sajt ára – brutális volt az emelkedés

Nem véletlen, hogy a vajat és a sajtot választották a mostani árcsökkentés „szimbólumának” a boltok, hiszen e két termék azok közé tartozik, amelyek a brutális inflációs környezetben a legnagyobbat drágultak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a 100 grammos, legalább 80 százalékos zsírtartalmú vaj fogyasztói átlagára hatalmas nőtt egy év alatt. Míg tavaly januárban 391 forintért adták ezt a vajtípust, addig év végén már több mint kétszer ennyiért, három forint híján 800-ért. Hasonló a helyzet a trappista sajtnál: 2022 januárjában még „csak” 2400 forint volt egy trappista tömb kilónkénti átlagára,

az év utolsó hónapjában viszont már 4590 forintot kértek a trappistáért.

Mennyibe kerül most a vaj és a sajt?

A boltok jó része néhány héttel ezelőtt a vajjal kezdte az árcsökkentési hullámot, így a nagyobb áruházláncok üzleteiben ma már jó eséllyel lehet 400 forint alatt 10 dekás kiszerelésű vajat venni – bár van, ahol csak a 60 százalékos zsírtartalmú ára esett jelentőset –, amire utoljára 14 hónappal ezelőtt volt példa a KSH átlagáradatai szerint. A saját márkás kiszerelések mellett jellemzően az Alföldi Tej termékei tartoznak a legjobb árú kategóriába.

A vaj után az elszabadult sajtárak „normalizálódása” is megkezdődött.

A Spar például március első két hetében 16–36 százalék közötti kedvezménnyel kínál számos sajtfélét,

csakúgy, mint a szintén 20–25 százalékos ármérséklést bejelentő Aldi és Lidl, de a hazaiak közül a CBA és a Coop is – többek közt – a sajttal reklámozza kedvező árait.

 

 

A tejtermékek közül szemezgetve mindenképpen árcsökkentést érdemel a tejföl is,

hiszen a tejföl úgyszintén csaknem dupla annyiba kerül, mint egy bő egy éve.

A KSH fogyasztóiár-táblázata szerint egy kis dobozos, 20 százalékos tejföl tavaly év végén már 381 forintba került, bár az árcédulákat látva ez az átlagár leginkább a saját márkás termékeknek köszönhető. Előremutató jelek ugyanakkor már a tejföl esetében is mutatkoznak, a Príma legújabb akciós újságjában például már 2000 forint alatti kilónkénti áron kínálják az egyik hazai márkájú 20 százalékos tejfölt.

Mi lesz az árstop után?

A következő nagy kérdés, hogy ha a jelenleg április 30-ig érvényes élelmiszerárstopokat májustól kivezeti a kormány, miként alakul majd a hatósági áras termékek – a kristálycukor, a liszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkehús, a 2,8 százalékos UHT-tej, a tojás, valamint a krumpli – tarifája.

A tejtermékeknél maradva érdemes összevetni a friss és az UHT-tejet, hiszen ezek ára sokáig, az árstop elrendeléséig együtt mozgott, a tartós tej hatósági árassá tétele óta azonban élesen szétvált a kétfajta termék ellenértéke – ami persze a vásárlói szokásokat és így az egész piacot átrendezte.

Idén januárban egy liter 2,8 százalékos, pasztőrözött ESL-tej átlagosan 557 forintba került, az UHT viszont csak 298-ba. Az előbbi termék árának emelkedési üteme egyébként a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmét is felkeltette,

a hatóság szerint ugyanis elképzelhető, hogy a tej- és tejtermékek hazai piacán a verseny torzulhat vagy korlátozódhat.

A GVH ezért gyorsított hatósági vizsgálatot indított.

 

Nyitókép:RG

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
erossvass
2023. március 06. 20:10
Nyilván a tehén rácsapott a homlokára és felkiáltott: basszus, elfelejtettem rendesen tejelni!
Isten jobb keze
2023. március 06. 18:02
Persze mert épp vizsgálat folyik a tej ipar ellen, a nem indokolt ár emelések miatt!
NullaSalus
2023. március 06. 17:37
Orbáni defláció? Hmm?
Sclerotic
2023. március 06. 17:23
A pénz "romlását" egyszerűen lehet megfékezni. Sokaknak nem tetszene. Csökkenteni kell a pénz piaci "mennyiségét" és vége az inflációnak. Nincsen "kereslet" és azon nyomban csökkennek az árak. Ez nem egy népszerű beavatkozás. Ezekben a hektikus időkben a nagy és a kiskereskedelem is visszaélt a covid és a háború keltette pszichózissal. Túltolták a biciklit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!