Benézte a szakvélemény a zajhatárt Cegléden a focipályák ügyében, elnézést kértek

2023. április 12. 11:30

Jelenleg aláírásgyűjtés folyik a városban a két focipálya megmentéséért.

2023. április 12. 11:30
null

Egyetlen mérésből és modellszámításból hozták ki, hogy meghaladja az egészségügyi határértéket a zaj két ceglédi focipályán, ami, miatt a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte azok elbontását. Azonban a 24.hu birtokába jutott igazságügyi akusztikai szakvéleményből kiderült, hogy a szakértő elnézte a zajhatárt, amit utólag el is ismert, és elnézést is kért emiatt.

A dokumentumokból az is kiolvasható a lap cikke szerint, hogy amellett, hogy a szakértő elnézte az egészségügyi határértéket, egész nyáron nem tudtak mérni a rossz időjárás vagy a gyerekek hiánya miatt, így többször is határidőt kellett hosszabbítani. 

Végül pedig csak az egyik pályán sikerült mérni, összesen egy alkalommal, a másiknál pusztán modellezni lehetett.

A 24.hu hozzátette, hogy a szakvélemény három és fél éve készült. Abban még fémrácsos fémszerkezetű kerítésről írtak, amely „erősen zörgő hangot ad ki”, ha rárúgják a labdát. Ám a kerítést azóta műanyagra cseréltette az önkormányzat, amely már nem ad ki jelentős zajt.

Megjegyezték, hogy még a szakvélemény is elismeri, hogy a határérték feletti hanghatás jogi kategória, ami nem tükrözi egy nagyobb populáció valós véleményét. „Tehát a bíróság egy olyan szakvélemény alapján bontat le két focipályát, ahol az egyik esetében a szakértő bevallottan tévedett a határérték megállapításában, még ha a mérés adata ezzel együtt is meghaladja a limitet, a másiknál pedig egyetlen alkalommal sem tudtak játék híján mérni, így ott csak modellszámításra támaszkodhatott a bíróság a döntésnél” – összegezte a 24.hu.

A cikk kitért arra is, hogy az önkormányzat még nem kapta kézhez írásban az ítéletet. „Hat hónapot adott a bíróság a labdázók elbontására, a határidőt pedig az ítélet kézhezvételétől kell számítani. Ha megkapjuk az ítéletet, a Kúriához fogunk fordulni felülvizsgálatra, amelyben kérjük az ítélet felfüggesztését” – mondta el a 24.hu-nak Ferenczi Norbert, a ceglédi önkormányzat ügyrendi és jogi bizottságának fideszes tagja,aki arról is beszámolt, hogy aláírásgyűjtés folyik a városban azért, hogy a pályák megmaradjanak.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2023. április 13. 09:20
http://www.tempofradi.hu/a-ferencvarosi-torna-club-elnokei-dr-munnich-ferenc-1886-1967
Bell & Sebastian
2023. április 12. 22:10
Azt jósoltam, megfelelnek a jelenlegi szabályok alapján, mert ha integrál alá vonják a mért görbét, eltűnnek az erős beütések (csúcsok). De azt is, hogy a politika bele szokta ütni az orrát, míg végül a párttitkár dönti el, vagy a maszkulinabb eb. De általában a kettő egybeesik.
MZperXXL
2023. április 12. 17:52
Aki annyira akarja, hogy az ablaka alatt rúgják a bőrt, az vegye meg a panaszkodók lakását és éljen ott.
Gullwing
2023. április 12. 17:32
Komoly bíró ez is aki ilyen ítéletet hozott... És ennek is a mi adónkból adnak milliós fizetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!