Nekünk soha, semmilyen problémánk nem volt Budaházyékkal – zsidó vezető reagált Heisler András antiszemitázására a Mandinernek

2023. május 09. 18:00

Turai János közölte: csakis üdvözölni tudják a kegyelmi döntést, mert ez a lépés társadalmi békét képez.

2023. május 09. 18:00
null

Mint arról a Mandiner.hu minap beszámolt, Heisler András, a Mazsihisz (neológ zsidó szervezet) leköszönő elnöke elítélte, hogy a Hunnia-ügy vádlottjai, beleértve Budaházy Györgyöt is, kegyelmet kaptak Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Heisler azt írta, hogy véget ért az Orbán Viktor kormányfő által korábban hangoztatott, antiszemitizmust érintő „zéró tolerancia”. Egyúttal megjegyezte, a magyar kormány mesterségesen alapított zsidó szervezeteket támogat, erősít a független Mazsihisz-képviselettel szemben.

Berögzött, kormányellenes politikája van Heisler Andrásnak

A hatalmas visszhangot kiváltó megszólalások nyomán megkerestük Turai Jánost, a Váci Zsidó Hitközség elnökét, mondja el véleményét. Turai már a beszélgetésünk elején leszögezte: Budaházy Györgyék kegyelme, illetve a zsidóság helyzete között nincs összefüggés.

– fogalmazott, jelezve, hogy ez egy mesterséges árukapcsolás Heisler részéről, amely az ő régi, berögzött, kormányellenes politikájából fakad.

Nem sérült a demokrácia, sőt, meglátása szerint inkább az a helyzet, hogy Budaházyék esete egy ország ügye volt. „Csakis üdvözölni tudjuk a kegyelmi döntést, mert ez a lépés társadalmi békét képez” – fűzte hozzá a vezető.

Rengeteg kárt okozott a neológ zsidóságnak a Mazsihisz-elnök

A váci hitközség elnöke akkor sem volt jó véleménnyel Heislerről, amikor afelől érdeklődtünk, hogy mennyire tulajdoníthatók e kijelentések annak, hogy tisztújítás előtt áll a Mazsihisz.

– jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy a leköszönő elnök rengeteg kárt okozott a neológ zsidóság számára.

Mint mondta később, Heisler egyértelműen a budapesti amerikai nagykövet, David Pressman kottájából játszik, merthogy e megszólalásokkal nem csak a nemzetet, de a zsidóságot is meg akarja osztani. „Azt gondolom, hogy a Mazsihisz új vezetőségének első számú kötelessége, mi több, érdeke az lesz, hogy azonnal üljön le a kormánnyal tárgyalni, mert rendbe kell tenni a magyar neológia helyzetét” – tette hozzá a vezető.

Miért nem az izraeli nagykövet meghívását fogadta el Heisler?

De ha már szóba került az amerikai nagykövet, beszélgetésünk legvégén amellett sem ment el szó nélkül Turai, hogy Heisler miért fogadta el Pressman széderesti meghívását úgy, hogy az eseményen ott volt a Jobbik–Konzervatívok jelenlegi elnöke.

Az a Gyöngyösi Márton, aki a következőket mondta pár éve a Tisztelt Házban: itt az ideje annak, „hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak”. Gyöngyösi ezt előbb „nyelvbotlásnak” állította be; ám nem sokkal később Izrael elleni hadüzenetet emlegetett egy jobbikos majálison.

– tette fel a kérdést Turai –. És amikor látta, hogy a vendégek között ott van Gyöngyösi is, miért nem állt fel az asztaltól – tiltakozva a politikus korábbi kijelentései ellen? Hozzáfűzte: ami ott történt, az a neológ zsidóság megalázásával ért fel.

Nyitókép – MTI Fotó: Marjai János

***

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2023. május 10. 17:30
A MAOIH-nak több ezer millió Ft-os vagyona van, erre ment ki a játék.
CsipkeRózsa
2023. május 10. 12:34
„Nekünk soha, semmilyen problémánk nem volt Budaházy Györggyel” Szégyellje magát Turai János, ha neki nem volt soha problémája Buday Györggyel. Talán olvasson egy kicsit utána Buday szövegeinek! "„Nem vagyunk nácik, csak elegünk van a vérlázító zsidó pofátlanságból” https://rtl.hu/belfold/2023/04/28/budahazy-gyorgy-portre-zsidok-szelsojobb-hidfoglalas-elnoki-kegyelem
dragstar
2023. május 10. 12:33
Mi közünk nekünk ehhez?
Utazo76
2023. május 10. 07:31
Nem kellene pilitizálni, vallási dolgokkal kellene foglalkoznia mint a többi egyhazi vezetőnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!