Elítélték a Gellért-hegyi fiatalkorú rablókat

2023. május 18. 20:36

Az ügyben öt fiatalkorút vádolt meg az ügyészség több rendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablással.

2023. május 18. 20:36
null

Két év körüli letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztéseket kaptak a Gellért-hegyi fiatalkorú rablók a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett nem jogerős ítélete szerint – tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben. Az ügyben öt fiatalkorút vádolt meg az ügyészség több rendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablással.

Az elsőfokú ítélet szerint a fiatalok elhatározták, hogy arcukat maszkkal, sállal eltakarva, gáz-riasztó, illetve airsoft fegyverekkel értékeket szereznek gazdagabbnak vélt személyektől. A rablásokat 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban, többek között gáz-riasztó és airsoft fegyvert, valamint egyszer kést használva követték el a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részén.

A bíróság az első- és másodrendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, a harmadrendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, negyedrendűt 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre az ötödrendűt pedig 1 év 4 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak megbánták tettüket, bocsánatot kértek, rendezett életvitelt folytattak, megtérítették a kárt, továbbá a vádbeli cselekmények óta eltelt jelentős időt, ugyanakkor mindegyik vádlott esetében súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a kitartó elkövetés, a többszörös minősülés és a sok sértett. A vádlottak és védőik fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen, így az nem jogerős. Az ügyészség 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozatra.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2023. május 25. 18:08
"a vádbeli cselekmények óta eltelt jelentős idő" WTF?!
APESZ72
2023. május 18. 23:00
11 rablásért? Ezért bárki más évtizedeket kapott volna. Mennyi CHF került a zürichi számlára?
mijjamano
2023. május 18. 21:51
Hogy miért nem az ilyenekkel találkozott a Deáktéri Muki-féle... Lenne legalább két morálisan elfogadható itélet.
világbéka
2023. május 18. 21:23
Tizenegyrendbeli fegyveres rablás A vád szerint a fiatalok 2019-ben egy hónap alatt nyolc helyszínen, összesen tizenegy embert támadtak meg. A kamaszok a rablások előtt kő-papír-ollóval döntötték el, hogy kinél legyen a fegyver, és áldozataikat azzal szólították meg, hogy van-e náluk fű. Azt remélték, hogy ezek a személyek emiatt később úgysem tesznek majd feljelentést. 2019. december 11-én a nyomozók a Gellérthegyen dolgoztak, és 19 óra után nem sokkal „két gyanús alakra figyeltek fel, akik egy kerítés mögött tűntek el”. Nem sokkal később a rendőrök kiabálást hallottak, és azonnal a hang irányában kezdtek rohanni. A támadók menekülés közben egyszer még az áldozatuk irányába is lőttek gáz-riasztó fegyverükkel, de a rendőrök végül elfogták őket. Mindannyian jó családi hátterű diákok, akik közül van, aki egyházi iskolába járt, másnak az édesapja egy nagy, fővárosi kórházban szívsebész. Valójában egyikőjük sem szorult rá, hogy raboljon, ők mégis „magasabb színvonalon akartak bulizni”, https://telex.hu/belfold/2021/07/06/gellerthegyi-fiatal-rablok-elokeszito-ules Ennyit a társadalom kommunista megforgatásáról. Szivsebészgyerek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!