Totális patthelyzet – Szekszárdon a beteg, nehezen mozgó és beszélő polgármester hadban áll a városi közgyűléssel

2023. május 14. 09:06

Ács Rezső azt ígérte a lakóknak, nem fogja megengedni, hogy szétlopják a várost, a képviselők szerint azonban ő képtelen ellátni a feladatát, s törvénysértések gyanúja miatt vizsgálódnak.

2023. május 14. 09:06
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Árulásról, politikai játszmáról, éhes szájakról, vicsorgó, acsarkodó emberekről írt a minapi Facebook-posztjában Ács Rezső. S azt is kijelentette, „Olyan erők, akik eddig egymást is gyűlölték, most azt gondolják, hogy a törvényesen megválasztott polgármester munkájának akadályozásával, ellehetetlenítésével hozzáférnek mindenhez. Amíg polgármester vagyok, addig senki nem fogja szétlopni Szekszárdot”. Hozzátette, hogy bár beteg ember, de a városnak tett esküt, s nem ígért csodát, csak becsületet és korrektséget, ezt pedig nem fogja megszegni.

A betegségéről maga számolt be a nyilvánosságnak

Meglehetősen különös szavak egy olyan politikustól, aki már csaknem kilenc éve áll Tolna vármegye székhelyének élén, hiszen gyakorlatilag azt állítja, a városban tevékenykedő, ugyanakkor egymással szemben álló politikai erők összefogtak ellene azért, hogy – őt idézve – „szétlophassák” a várost. Sokan egyébként épp a politikus egészségi állapotával magyarázzák a történteket, amelyre ő maga is utal a bejegyzésében.

Ács – eltérve a magyarországi hagyományoktól – maga állt ki a nyilvánosság elé és közölte, hogy az orvosi diagnózis szerint a stressz hatására idegi problémája alakult ki, amelynek az egyik fő kísérő jelensége az ataxiás mozgás (ez az akaratlagos izommozgások koordinációjának zavarából adódó bizonytalan és ügyetlen mozgást jelenti – a szerk.). De megnyugtatta a közvéleményt, hogy mindez a szellemi képességeire semmilyen hatással nincs és a jövőben is el tudja látni a munkáját.

A helyi képviselők – pártállástól függetlenül – azonban

kétségbe vonják, hogy a polgármester racionális döntéseket tud hozni és képes jól végezni a feladatát.

A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy jelenleg teljesen kiegyenlítettek az erőviszonyok a vármegyeszékhely közgyűlésében. A 2019-es önkormányzati választás után a Fidesz – több megnyert ciklusát követően – elveszítette a többségét, 8:7-es arány alakult ki a balliberális képviselőkből álló Éljen Szekszárd (ÉSZ) javára. De maradt polgármester a kormánypárti Ács Rezső, aki azonban azonnal világossá tette, ő attól kezdve nem pártpolitikusként dolgozik, hanem azon felülemelkedve, függetlenként az egész város vezetőjének tartja magát; gyaníthatóan attól tartott, hogy kisebbségben nem lesz képes a várost „kormányozni”. Így nem írta alá a Fidesz-frakció nyilatkozatát, be sem lépett a képviselőcsoportba.

Az ellenzéki koalíciót azonban időközben elhagyta a párbeszédes Zaják Rita, ezzel megszűnt az ÉSZ többsége, döntetlen állás alakult ki, s mindig a függetlenné vált, meglehetősen önjáró képviselő szavazata alapján dőlt el az adott előterjesztés sorsa. Ám tavaly nyáron meghalt a fideszes Csillagné Szánthó Polixéna, ezért

– csaknem 20 százalékponttal verte az ÉSZ-es Jantner Lászlónét –, így visszaállt az eredeti állapot.

A polgármester nem hisz a kompromisszumkereső politizálásban

Ezért most a balliberális és fideszes képviselők kénytelenek (megint) egymással mindent leegyeztetni, ha azt akarják, hogy működtetni lehessen a várost. Visszavonták a polgármestertől azokat a gazdasági jellegű hatásköröket, amelyeket a pandémia idején magához vont, úgy szervezték át a bizottsági hatásköröket, osztották el a tisztségeket egymás között, s hajtottak végre a személycseréket, hogy csak abban az esetben születhessenek döntések, ha azzal mindkét politikai oldal egyetért, tehát konszenzusra kell jutniuk. Ám mindezt kollaborációnak tartja Ács Rezső, ő ugyanis nem hisz a kompromisszumokat kereső politizálásban, hadat is üzent a közgyűlésnek.

Először külsős alpolgármestert akart csinálni a gazdasági és városfejlesztési bizottság külsős tagjából, Posta Zoltánból – őt egyébként KDNP-sként el akarta indíttatni az időközi választáson is, de a jobboldaliak tiltakozásának a hatására a jelölt visszakozott –, az előterjesztés szerint ő lett volna a polgármester általános helyettese, gyakorlatilag a háttérből ő irányította volna a várost. Erősen lobbizott is érte Ács, a Facebook-oldalára például kitett egy fotót (nyitóképünkön), ahol ők ketten nemzeti színű lobogók előtt a Karmelita kolostorban láthatók,

azt sugallva, hogy a legmagasabb szintről támogatják az elképzelést.

Ám ez a kormánypárti képviselőket nem hatotta meg, nem szavazták meg Postát, ahogy nem támogatták az előterjesztést a balliberálisok sem. Ezt követően a táppénzen lévő jegyzőt, Gábor Ferencet rúgta ki Ács, mert állítása szerint megrendült benne a bizalma. A hivatalvezető szakembernek az volt a bűne, hogy törvényességi észrevételt tett, amikor a polgármester meghatalmazást adott Postának, hogy a közgyűlés zárt ülésén képviselje őt egy ügyben, amit azonban nem engednek meg a jogszabályok, ezért a jegyző gyakorlatilag kiküldte őt tanácsteremből.

A Fidesz nyílt levélben tiltakozott Külső Gábor menesztése ellen, s nem értettek egyet ezzel a lépéssel a balliberális képviselők sem, holott korábban keményen bírálták a jegyzőt, mondván nem függetlenül és pártatlanul segíti a közgyűlés munkáját, hanem időnként politikai szerepet vállal. Az tény, hogy gyakran megszólal a polgármester helyett, Ácsnak ugyanis fizikailag nehezére esik a beszéd.

Külső tanácsadókra hallgat

Az a vélekedés alakult ki egyébként a közgyűlésben a polgármesterről, hogy – kihasználva a betegségét – többen, valamilyen hasznot remélve rátelepedtek, amit az bizonyít, hogy Ács a döntéseinél nem a pártjára, sokkal inkább külsős tanácsadók véleményére hallgat, s kénytelen eleget tenni Zaják Rita független képviselő kéréseinek, követeléseinek, hiszen ő jelenti a mérleg nyelvét. Azt is a szemére vetik, hogy gyakran a közgyűlés határozatait sem hajtja végre, és ahol csak tud, keresztbe tesz mindennek.

Ezért a képviselők a május 4-i ülésükön döntöttek a 2022-es polgármesteri keret felhasználásának ellenőrzéséről, mivel felmerült a törvénysértés gyanúja. Górcső alá veszik Ács gépkocsihasználatát, a betegsége miatt ugyanis nem képes a volán mögé ülni, viszont havonta több ezer kilométert megy az autó úgy, hogy a vezetésével megbízott személyek csak tankolás, szervizelés céljából használják. A polgármester semmilyen ügyben nem jár el tárgyalni, magánhasználatként viszont csak néhány száz kilométert vall be. Emellett megvizsgálják a tavalyi költségvetés teljesülését is, a szerződéseken alapuló kifizetéseket, mivel feltűnően magas áron vásároltak telkeket egy út építéséhez.

A helyzet persze megoldható lenne, ha a szekszárdi közgyűlés feloszlatná magát,

hiszen ezzel nemcsak a képviselők, hanem a polgármester mandátuma is megszűnne. Ezt azonban a balliberálisok nem szavaznák meg, a kormánypárt időközi választásokon elért sikereit látva ugyanis attól tartanak, hogy rosszabbul szerepelnének, mint 2019 októberében. S egyébként sem jön nekik rosszul, hogy a fideszesként megválasztott városvezető elszabadult hajóágyúként viselkedik, és a párttársai sem tudnak vele nagyon mit kezdeni. A patthelyzet tehát 2024 októberéig, a következő közgyűlés felállásáig biztosan fennmarad, azt viszont Ács már korábban bejelentette, nem kíván újraindulni a jövő májusi polgármester-választáson, tehát mindenképp új ember irányítja majd másfél év múlna Tolna vármegye székhelyét.

Nyitókép: Ács Rezső (balról) és Posta Zoltán/Ács Rezső Facebook-oldala

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bakandri
2023. június 22. 06:29
Azért az általad leirtak, nem adnak okot rá, hogy hülyeségeket írj. A diploma, meg a sok pénz na és?
Ghostonyi
2023. május 17. 06:21
Szépen tollba mondták a cikket az "újságírónak"..... akinek láthatóan lövése sincs a szekszárdi történésekről, egyébként utánanézett volna néhány csúsztatásának, következtetésének....
Bendi7
2023. május 15. 09:12
Ez a kötél húzás méltatlan a városhoz. Egy békés hely volt, dolgos emberekkel. Aztán jött Hadházy ámokfutása, aki nem kell a városnak. Ezért indult Zuglóban. Ezt tetézte az ÉSZ megjelenése a politikában. Nekik csak a hatalom a fontos. Minden normális ötletet elgáncsoltak. Ott tettek keresztbe ahol csak tudtak. Az időközi választás sem józanította ki őket, pedig elég nagyarányú vereséget szenvedtek. Meghonosították a gyűlölet beszéd, a gyűlölködést. A polgármestert alpári stílusban vegzálják. A betegsége pedig nem jár szellemi leépüléssel. Vajon mi vezette a frakcióját hogy szembe menjenek vele? Ilyen még nem volt ebben a kisvárosban. Akik így viselkednek egy beteg emberrel azoktól sok jóra nem számíthat az ember. Ezt az ÉSZ már bebizonyította. Reméljük rendeződik a helyzet mert ez senkinek sem jó.
robipecs
2023. május 14. 15:34
A sztori mögött fideszes kiskirályok harca áll, nem Ács a lényeg. Sajnos nagy rá az esély, hogy így Szekszárd is Hódmezővásárhely sorsára jut jövőre. A szekszárdi Márki-zay-t Bomba Gábornak hívják, de a lényeg ugyanaz. Az, hogy 19-ben a Fidesz éppencsak meg tudta őrizni Szekszárdot ahhoz Ács személyes ismertsége, népszerűsége segítette hozzá. És akkor ott van még Csepel is, amit Sziszi személyes bosszúja miatt áldoztak fel, és adják az ellenzék kezére jövőre, ha Leonárdot nem választják újra - immár függetlenként. Értem én, hogy ezek most beleférnek, de ez akkor is egy lefelé tartó spirál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!