A szekszárdi közgyűlés lapátra tette a város polgármesterét, még a fizetését is visszaköveteli

2023. május 27. 12:34

Ács Rezső azonban nem adja fel, szerinte nem titkolta el, hogy van másik állása, amiért pénzt kap, ezért a bírósághoz fordul a közgyűlés döntései ellen.

2023. május 27. 12:34
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Elképesztő fordulatot vett a szekszárdi önkormányzatban immár hónapok óta zajló, egyre elkeseredettebb vita a héten. A képviselőkben most tudatosult, nem törvényes az, hogy

a többségük által támadott polgármesternek a városvezetői pozíciója mellett 2017-től van egy másik állása is

– az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsának elnöke –, sőt, ezért havi 300 ezer forintot vesz fel. Szerintük a két tisztség összeférhetetlen, és ezt a helyzetet Ácsnak 30 napon belül meg kellett volna szüntetnie.

Konszenzuskeresés vagy elvtelen politikai alkuk

S miután ezt mostanáig sem tette meg, a csütörtöki közgyűlésen – zárt ajtók mögött – Bomba Gábor és Illés Tamás városatyáknak az előterjesztése alapján nagy többséggel úgy döntöttek, a polgármester esetében fennáll az összeférhetetlenség, s megállapították, hogy ezzel megszűnt Ács tisztsége. Emellett arról is határoztak, hogy visszakövetelik az ez időszak alatt jogosulatlanul felvett illetmény és költségtérítés teljes összegét.

Fotó: Ács Rezső a kollégáival/Facebook
Fotó: Ács Rezső a kollégáival/Facebook

 

A helyzet megértéséhez ismerni kell a közelmúltban történteket. Arról a Mandiner is beszámolt, hogy Tolna vármegye székhelyén a politikai erőviszonyok kiegyenlítettek a kormánypártok és az ellenzékiek között – a legutóbbi időközi választást ugyan a fideszes Szollár Zoltán nyerte nagy fölénnyel, de ez érdemben nem változtatott a helyzeten –, ezért a politikai térfél két oldalán állók állandóan konszenzuskeresésre kényszerülnek, emellett

vizsgálatot is kezdeményeztek az utóbbi időben meglehetősen önjáróvá vált polgármester ellen.

A súlyos betegséggel küzdő Ács szerint azonban nem együttműködnek ezek a pártok, hanem elvtelen alkukat kötnek. Április végén azt írta ki a Facebook-oldalára: „Olyan erők, akik eddig egymást is gyűlölték, most azt gondolják, hogy a törvényesen megválasztott polgármester munkájának akadályozásával, ellehetetlenítésével hozzáférnek mindenhez. Amíg polgármester vagyok, addig senki nem fogja szétlopni Szekszárdot.”

Nem biztos, hogy távoznia kell a polgármesternek

A polgármester lapunknak küldött üzenetében sérelmezte cikkünk több megállapítását, ugyanakkor nem kérte, hogy igazítsuk helyre a szerinte téves megállapításokat.

A véleményét szívesen meg is jelentettük volna,

de az írása végén leszögezte, a levele közléséhez sem részben, sem egészben nem járul hozzá.

Ami már csak azért is furcsa, mert a Facebook-oldalán nagyjából leírta ugyanezeket az észrevételeit és hozzátette: „Időközben jeleztem kifogásaimat a lap főszerkesztőjének, aki nagyon korrekten válaszolt, és talán én is kapok egy aprócska felületet, hogy elmondjam, miben hiszek, mit gondolok a hivatkozott ügyekről.”

A közgyűlés csütörtöki döntése alapján tehát péntektől az alpolgármester irányítja a várost. Bomba Gábor a Facebook-oldalán nem kis malíciával jegyezte meg, hogy „mivel a polgármester eddig sem igen járt közgyűlésre, városi eseményekre,

Az ellenzéki politikusokból álló Éljen Szekszárd Egyesület képviselője hozzátette még a bejegyzésében, átvilágítják azoknak a pénzügyi döntéseknek az indokoltságát, amelyeket a polgármester – ahogy fogalmazott – az egyeduralkodása alatt hozott.

Az persze még egyáltalán nem biztos, hogy valóban távoznia kell a polgármesternek, a közgyűlés határozatával szemben ugyanis jogorvoslattal élhet, öt napon belül bírósághoz fordulhat, a testületnek pedig 30 napja van, hogy meghozza a végső döntését. Tehát csak június végére derülhet ki, hogy továbbra is Ács állhat-e a megyeszékhely élén.

A döntést minden lehetséges fórumon megtámadja

Az pedig nem kérdés, hogy a polgármester nem hagyja magát, továbbra is küzd az igazáért, még akkor is, ha az egész önkormányzattal kell szembeszállnia. A közgyűlés ülése után azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkáját, az ERÖV Víziközmű Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében betöltött pozícióját használták fel arra, hogy kimondják az összeférhetetlenségét és megszüntessék a polgármesteri jogviszonyát. Azt nem tagadja, hogy elnöke ennek a testületnek és ezért havonta pénzt kap. De azt állította, ezt a tisztségét az elmúlt hosszú évek alatt soha nem titkolta, a juttatást minden évben szerepeltette a vagyonbevallásában, és ezt soha senki nem kifogásolta.

 vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le” – fogalmazott, majd azzal folytatta, hogy a döntést minden lehetséges jogi úton megtámadja.

A bejegyzése végén optimistán kijelenti, ő Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is marad. „2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelt meg bizalmával, nem a Közgyűlés választott ebbe a tisztségembe. Nem hagyom cserben a várost!” – zárja sorait.

 

Nyitókép: Ács Rezső Facebook-oldala

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. május 28. 18:44
Takarodj tolvaj kutya!
robipecs
2023. május 27. 22:39
Ez azért kemény. Nem a sztori, hanem ez a mondat: "Bomba Gábor és Illés Tamás városatyáknak" - ezt le bírja írni a Mandiner két libsibolsi ateista ellenzékiről, hogy városatya. A cikk további tartalmát nem minősitem, csak leforditom: 1 évvel az önkormányzati választás elött most morzsolja fel magát a szekszárdi Fidesz. Merthogy a helyiek döntő része Ács mögött áll, és ha ő vagy a jelöltje, (a képen jobbra levő úr lesz az, aki egy ismert helyi tanár) a kvázi alpolgármester elindul a Fidesz ellen akkor komoly számú voksot visz el. Almási úr meg múlt hét óta értesült róla, hogy már vármegye Tolna is, ez mindenképp dicséretes. Szóval, hogy ez az önmegsemmisítés a komcsikkal karöltve miért jó a szekszárdi Fidesznek, számomra rejtély. A duma részét meg nem kell komolyan venni ennek a berendelt cikknek.
Zoli12345
2023. május 27. 21:56
Amíg A Bombáék ilyen Faragó Zs. Féle selejtekkel akarnak irányítani és a legnagyobb vívmányuk a kutyaszarkuka addig Szekszárd el van veszve
tintapaca
2023. május 27. 15:52
Szomorú, hogy idejutott a szekszárdi közgyűlés. De a szavazó polgárok is tévedtek, amikor 2019-ben bekapták az ellenzéki cuclit. Most, a 2024. évi önkormányzati választások előtt mindenki kapkod, nem tudom, hogy lesznek-e alkalmas és rátermett jelöltek a bor fővárosában, a Dél-Dunántúlon. A szekszárdiak akkor eldönthetik, hogy maradhatnak-e az önmagukat túlélt kreatúrák, és azok, akik ebben a ciklusban bebizonyították totális alkalmatlanságukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!