Itt a kánikula: ezeket a szabályokat tartsa be, ha túl akarja vészelni!

2023. július 10. 18:05

Hidratálás, hidratálás és hidratálás!

2023. július 10. 18:05
null

Az időjárás előrejelzések szerint hosszú ideig velünk marad a tartósan 30 fok feletti nappali hőmérséklet, ráadásul este se fog húsz fok alá csúszni a hőmérő higanyszála. Meglepődni nem kell, ugyanis július eleje-közepén ez a normális, azonban vannak fontos szempontok, amelyeket be kell tartani, ha az ember túl akarja vészelni. A kitartó kánikulának komoly hatása van a szervezetünkre: az erek kitágulnak, valamint fokozódik az izzadás, ugyanis a szervezet próbálja visszahűteni magát, ezért értékes ásványi anyagok is távoznak a szervezettől. 

Ennek hatására gyakori tünet, hogy tompábbnak érzi magát az ember, valamint idegesebb és ingerlékenyebbek lehetünk. Azok, akik eleve rosszul alszanak éjjelente, még rosszabbul járnak, ugyanis ezekben a napokban sokkal nehezebb álomba szenderülni, valamint az alvás sem annyira pihentető, mint az szokott lenni. 

Természetesen ilyenkor az autóvezetés is megterhelőbb, érdemes sűrűbben pihenőket beiktatni. Erre adott ki hétfőn figyelmeztetést az autópályák zömét üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt is, azt írták, hogy a fülledt meleg és a fáradtság úgy hat ránk, mintha meginnánk pár üveg sört. Idéznek egy idei ausztrált tanulmányt, amelyik szerint 

megduplázza a baleset esélyét az, ha a sofőr kevesebb, mint öt órát aludt a vezetést megelőző 24 órában”. 

Azt írják, hogy két korsó sör után lassulnak a reflexek, beszűkül a látómező, valamint csőlátás alakulhat ki. Felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy a sofőrök gondoskodjanak a megfelelő (alkoholmentes) folyadékpótlásról.

És a folyadékpótlás alatt nem ezt értjük:

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a folyadékpótlás mennyire fontos, érdemes ilyenkor a megszokott napi két liternél jóval többet, akár dupla annyi mennyiségű folyadékot bevinni a szervezetbe. Kiemelik továbbá, hogy érdemes kerülni az erősen csípős, fűszeres ételeket, továbbá remek alkalom kínálkozik a diétára, a könnyebb ételek emésztése kevésbé megterhelő ugyanis a szervezetnek. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a kánikula idején – kiemelten 11 és 15 óra között – lehetőség szerint mindenki tartózkodjon hűvös helyen, árnyékban, kerülje a fizikai munkát. Logikus gondolat, hogy a hőhullámot vízparton kell eltölteni, ám ez sem veszélytelen: a felhevült testtel a hideg vízbe menni rendkívül veszélyes, érdemes fokozatosan hozzászoktatni a szervezetet a vízhez szoktatni. Fontos figyelni arra is, hogy a nyári napsütésben, a magas UV-sugárzásban rövid időn, akár perceken belül is le tud égni az ember.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ujujuj
2023. július 10. 20:41
Túlélni, vagy átvészelni. Olyan nem szerepel a sajtóipari szakmunkás álláshirdetésében, hogy közepes szintű jártasság a magyar nyelvben előnyt jelent?
Medici
2023. július 10. 19:29
Itt a kánikula, viszont a meleg nálunk viszonylag rövid ideig tart. Ezért ebből újabb 7-es cikkely lesz.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 10. 19:07
A feleségem:: - Doktor úr, ugye a pálinka nem hidratál? Ő: De-hidratál! Én: Nalátod drágám, a doktor úr is téged cáfol.
Medici
2023. július 10. 19:03
A hidratálás mellett melegen(!) ajánlom a vörös rongyokba öltözött város megkettyent lakóinak, hogy húzódjanak árnyékba. A tűlevelű Karácsony(fa) alatt még a Pride is hűsítő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!