Ez a jelenség áll a szlovákiai földrengés hátterében

2023. október 10. 18:29

A földrengés olyan erős volt, hogy még Magyarországon is érezni lehetett.

2023. október 10. 18:29

Hétfő este Szlovákia keleti részén földrengés történt, azonban a hullámokat Magyarországon is érezni lehetett. A felvidéki beszámolók alapján a falak megremegtek, és a tárgyak a földre zuhantak a földrengés miatt.

A szakértők szerint a régióban további kisebb utórengések sem zárhatók ki,

a szlovák belügyminisztérium szerint azonban nincs ok pánikra – emlékeztetett a Magyar Nemzet.

A valódi ok

A ma esti szlovákiai földrengés a fő tektonikai lemezek határán elhelyezkedő Nyugati-Kárpátokban pattant ki kb. 10 km mélységben – írta az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán. Azt is közölték, hogy az előzetes eredmények szerint a hétfői rengés egy feltolódásos (kompressziós) szerkezet mentén történt, ahol a feltolódás vagy egy kelet-északkeleti, vagy egy ezzel ellentétes irányú nyugat-délnyugati dőlésű vetősík mentén ment végbe.

A bejegyzésben arra is kitértek, hogy a rengés helye a Pienini-szirtöv mentén volt, ami elválasztja egymástól a Külső- és Belső-Kárpátokat.

A tektonikai vonal szintén elválasztja az afrikai eredetű AlCaPa tektonikai lemezt a tőle északkeletre elhelyezkedő Európai Táblától és az annak délnyugati szegélyét képező Transz-Európai Szutúra Zónától (TESZ).

Az összenyomódás és a feltolódás hajtóereje ebben az esetben is az, hogy az Afrikai kőzetlemez és annak északi előőrse, az „Adriai-tüske” folyamatosan északi irányba sodródik, és ütközik a stabil Európai Táblával, ami folyamatos feszültségfelhalmozódást okoz – írták.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
democRATS
2023. október 10. 19:33
Lesz még?
Lombi
2023. október 10. 19:21
Basszus. Afrika a földjével együtt jön.
Tommaso
2023. október 10. 19:14
Hej, kétszáz éve még jó világ volt, Ezt a vidéket Felvidéknek hívtuk. Akkoriban MAGYAR képviselőkkel volt tele a Pozsonyi Parlament. Most nincs ott egy sem.
Tommaso
2023. október 10. 19:10
Kétségkívül Fico áll a szlovákiai földrengés hátterében
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!