Budaházy letiltott előadása után is áll a bál Szekszárdon

2023. december 08. 11:53

Egy határozati javaslat szerint nagyjából minden, helyi közintézményben tartandó rendezvény megtartását bizottsági hozzájáruláshoz kötnék. A Fidesz-frakció tiltakozik.

2023. december 08. 11:53
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Szokatlan határozati javaslatot fogadott el kedden a szekszárdi közgyűlés „Az önkormányzat többségi tulajdonában álló intézményekben eseti jellegű politikai rendezvények megtarthatóságának szabályozásáról”, amelyet az Éljen Szekszárd frakció terjesztett elő – értesült lapunk. 

A láthatóan a terrorizmus miatt elítélt, de a vádlott-társaival köztársasági elnöki kegyelemben részesített Budaházy György novemberi, nagy vihart kavart szekszárdi látogatása, illetve annak betiltása kapcsán született előterjesztés 

nagyjából minden helyi közintézményben tartandó rendezvény megtartását bizottsági hozzájáruláshoz köti, 

azaz gyakorlatilag ellenőrzés alá vonják az intézményeket. De a módosítás emellett azt is tartalmazza, hogy „2024. január 1. és 2024. június 9. között, az önkormányzati (illetve európai parlamenti) választásokat megelőző időszakban önkormányzati fenntartású intézményben 

minden (politikai) szervezet egyetlen alkalommal tarthat politikai rendezvényt 150.000 Ft/óra bérleti díj kifizetése ellenében 

 Az ezen felül megtartani szándékozandó további politikai célú vagy témájú rendezvény esetében az említett időszakban 300.000 Ft/óra bérleti díjat kell fizetni (minden megkezdett 60 perc teljes órának számít) minden alkalommal.”  

Az elfogadott javaslat szerint meghívott előadóként nem szerepelhet Szekszárd egyetlen intézményében, önkormányzati fenntartású, vagy az önkormányzat tulajdonában álló társaság által üzemeltetett intézményében sem olyan személy, akit egyebek mellett emberiesség elleni vagy háborús bűncselekmény, emberi szabadság és közbiztonság elleni bűncselekmény (ezen belül terrorcselekmény) miatt ítéltek el.

A módosítás emellett Budaházy látogatása kapcsán vizsgálatot is előír, megállapítva egyben hogy „a Szekszárdi Közművelődési Nkft. ügyvezetője a Placc ifjúsági térben tartott november 27-i rendezvényről az előzetes tájékoztatás és a széles körű tiltakozások ellenére, egy személyben, saját felelősségére döntött.” 

Nonszensz a korlátozás

„A világ szégyene, hogy egy ilyen előterjesztést meg lehet szavazni, de a csak nevében civil Éljen Szekszárd frakciótól nem is számítottunk másra, mindenkin bosszút állnak, aki nem ért velük egyet” – mondta lapunknak Máté Péter, a helyi Fidesz-frakció vezetője. 

Máté emlékeztetett, hogy pár hete Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje látogatott a városba,

a hódmezővásárhelyi polgármestert elvitték városi piacra és a Szekszárdi Vagyonkezelő által működtetett Garay Élménypincében is, de a Fidesz-frakció ezt egyáltalán nem kifogásolta. 

A helyi politikus nonszensznek nevezte, hogy a politikai rendezvények korlátozását a kampányidőszakban és az ezzel összefüggő bérleti díjat is. 

Máté Péter tájékoztatása szerint az ügynek nincs vége, a várost jelenleg irányító alpolgármester Gyurkovics János ugyanis a kormányhivatalhoz fordul törvényességi felülvizsgálatért az elfogadott módosítás kapcsán. 

Nyitókép: a szekszárdi városháza épülete (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)
 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. december 08. 18:27
Libernyák véleményterror. Gondolom ha azok a "civilek" tartanak előadást, az mehet, hiszen nem politikai párt. Mekkora tetvek, jó sok régivágású bolsi lehet ezek között.
Medici
2023. december 08. 15:30
"a hódmezővásárhelyi polgármestert elvitték városi piacra" Ez még nem lenne baj. A baj az, hogy valamelyik hentes nem mérte ki kilóra!
Obsitos Technikus
2023. december 08. 13:42
A szekszárdi tanácsba még nem jutott el az elnöki kegyelem híre?
Obsitos Technikus
2023. december 08. 13:36
Lófaszházi doktor szülőhazája...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!