Európai minimálbér, pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának tilalma, 2025-ös büdzsé – itt a kormány tavaszi törvényalkotási programja

2023. december 20. 18:02

Változhat a közjegyzőkről és az igazságügyi szakértőkről szóló törvény, illetve a digitális állampolgársággal összefüggő egyes jogszabályok is.

2023. december 20. 18:02
Baranya Róbert
Baranya Róbert

2024 tavaszán is fontos törvényjavaslatokat tárgyalhat majd az Országgyűlés – derül ki a kormány törvényalkotási programjából, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes juttatott el Kövér László házelnöknek.

A program szerint áprilisban venné a napirendre a parlament az európai minimálbér bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet, amelyről májusban szavazhat a Tisztelt Ház.

Az Európai Parlament (EP) még 2022 szeptemberében fogadta el az Európai Unióban (EU) biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt, amely rögzíti, hogy melyek azok a követelmények, amelyeknek törvényileg vagy a kollektív szerződés keretében, minden esetben teljesülniük kell a minimálbér mértékének megállapításakor. 

Még ebben a hónapban tárgyalhatnak a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló jogharmonizációs célú előterjesztésről. Áprilisban kerülhet szintén napirendre a víziközmű-szolgáltatásokról szóló törvénymódosítás, amelynek célja a rendszer és a szolgáltatók integrációjával kapcsolatos rendelkezések pontosítása. 

A vízdíjakról épp pár hete terjesztette be az Energiaügyi Minisztérium azt a Karácsony Gergely főpolgármester által kikényszerített javaslatot, amelynek értelmében jövőre országosan növekednek a nem lakossági fogyasztók vízdíjai. 

A gyakorlati tapasztalatok és a nemzetközi sztenderekhez való teljes körű igazodás alapján módosítaná a kormány a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényt is, amelyet májusban fogadhatnak el. A jogalkalmazói visszajelzések alapján változhat a közjegyzőkről és az igazságügyi szakértőkről szóló jogszabály is tavasszal.

Módosulhatnak a digitális állampolgársággal összefüggő egyes törvények, de 

a kormány áprilisban beterjeszti a 2025-ös költségvetés tervezetét is. 

Mindezek mellett tavasszal még egyes adótörvényeket is módosíthat a Tisztelt Ház.

Nyitókép: az Országgyűlés plenáris ülése 2023 november 21-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 20. 18:05
Nem lesz egységes európai minimálbér. Az ezzel való propaganda csak átverés, hülyítés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!