Újabb „mentes” termék jöhet divatba, kétmillió felnőttet érdekelhet Magyarországon

2023. december 23. 09:01

Az alkoholmentes sörök és a koffeinmentes kávék után egyre nagyobb teret kaphatnak a nikotinmentes dohányipari termékek: a pszichés függőségen nem segítenek, de a fizikain igen, ráadásul a kétlépcsős leszokásban is fontos szerepet kaphatnak.

2023. december 23. 09:01
Klein Ron

Ma már természetes az élelmiszerüzletekben és a vendéglátóipari egységekben az alkoholmentes sörök és a koffeinmentes kávék látványa, a Nemzeti Dohányboltokban azonban még nem sokan keresik a nikotinmentes termékeket. A szakértők azt mondják, ha a pszichés függőségre nem is jelentenek megoldást, a fizikaira igen, ez pedig fontos lépés lehet a leszokás felé vezető úton.

Orvosi vélemények szerint a kétlépcsős leszoktatás hatékonyabb a gyógyszeres kezelésnél. Manapság ez leggyakrabban azt jelenti, hogy a cigaretta helyett a füstmentes termékeket ajánlják, amelyek használatával akár 95 százalékkal kevesebb káros anyag juthat a szervezetbe.

Egészségügyi előnye a fent említett termékeknek is van: az alkoholmentes sör hidratál, és nem dehidratál, míg a koffeinmentes kávénál nem érvényesül a koffein pulzus- és vérnyomásnövelő, valamint enyhe függőséget okozó hatása.

Rákkeltő hatású a nikotin?

A hevítéses technológiák termékeinek használata nem eredményezi a cigarettafüstben található többtucatnyi potenciálisan rákkeltő szer belégzését, ám ekkor is nikotin jut a szervezetbe, ami függőséget okozhat – rákot viszont nem. Régi mondás, hogy az emberek a nikotin miatt cigarettáznak, de a füstben található toxikus anyagokba halnak bele.

Viszont ettől még a nikotin is hatással van az egészségre: a függőség erősítése mellett emeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, növeli a pulzusszámot és az agy dopaminszintjét. Túlzott bevitele – azaz a dohányipari termékek helytelen használata – nikotinmérgezést okozhat.

Utóbbira mondta azt a Londonban rendezett dohányipari konferencián a Mandinernek Carolina Garcia-Canton, a BAT egyik globális tudományos szakértője, hogy

a túl sok vízfogyasztás is halálos lehet – történtek is már ilyen esetek –, mégsem gondolja azt senki a vízről, hogy be kellene tiltani.

Ettől még nyilvánvalóan nem lehet egyenlőségjelet tenni a víz és a nikotin közé, de abban többségében egyetért az orvosszakma, hogy a dohányzás által okozott halálesetekért elsősorban nem a nikotin a felelős. Ez az információ viszont a lakosság körében messze nem egyértelmű: az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által készített közvélemény-kutatásban például a válaszadók háromnegyede mondta azt, hogy a nikotin rákkeltő vegyület.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért eredményes a svéd modell?

A szektorban a leggyakrabban Svédország példáját hozzák fel bizonyítékképpen: ott az uniós átlaghoz képest 40 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány a dohányzással összefüggő betegségekben. A svédeket már csak egy hajszál választja el attól, hogy 5 százalék alá kerüljön a cigarettázók aránya (az uniós átlag 20 százalék feletti), ezzel Svédország az első füstmentes országgá válik majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumai alapján.

A dohányzás okozta rákos megbetegedések, illetve halálozás arányában is Svédország az utolsó az Európai Unióban.

Ez nem jelenti azt, hogy a svédek ne fogyasztanának nikotint, csak ott a nikotint tartalmazó, de égés nélküli, hevítéses technológiával működő eszközök mellett – az EU-ban egyedüliként – az évtizedek óta elterjedt snüssz továbbra is legálisan kapható.

A felső ajak és az íny közé helyezendő termék sem kockázatmentes – azt a dohányipari szakemberek is elismerik, hogy a nullaszázalékos kockázat elérhetetlen –, viszont a kutatások alapján a snüssz hozzájárult a cigarettázók alacsony arányához, valamint a dohányzással összefüggő halálesetek csökkenéséhez.

Miért jelenthetnek megoldást a nikotinmentes termékek?

De vissza a nikotinmentes termékekhez!

A vezető dohányipari cégek szakértői szerint egyelőre szűk célcsoportról van szó, de látnak benne potenciált, hiszen nem csupán azoknak jelenthet segítséget, akik szeretnének leszokni, hanem az alkalmi dohányosoknak is, akik a „rituálék” miatt vásárolnak cigarettát.

A nikotinmentes termékeket ugyanúgy kellene kezelni, mint az alkoholmentes italokat, amiket kizárólag felnőttek vásárolhatnak meg

– jelentette ki Carolina Garcia-Canton. A szabályozást ugyancsak tudományos oldalról megközelítő kollégája, Summer Hanna is azt emelte ki, hogy a nikotinmentes opciók lehetőséget adnak a fogyasztóknak arra, hogy eldönthessék, miként kívánják használni a termékeket.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
uranvaros
2023. december 23. 14:00
Izé, nézzen utána. A leghatékonyabb, ha azonnal abbahagyja a dohányzást. (cold turkey) a kétlépcsős leszoktatás hatékonyabb a gyógyszeres kezelésnél - ez azt sugallja, hogy fogyassz más szereket a dohány lobbitól!
Spiritmonger
2023. december 23. 12:33
Alkoholmentes sör, automata váltó, guminő, hol a sor vége?
Lombi
2023. december 23. 12:12
Igen. Nagyon egészséges. Mint a tejszerű ital. Meg lehetne sorolni....
2023. december 23. 12:09 Szerkesztve
Ezt a sok szar hülye dumát. Új üzlet van benne. El kell adni. Ha valakinek nem tiszta, nézzen utána, hogyan készülnek a hevítéses technológiára alapozott dohánytermékek. Szó szerint, a cigarettának alkalmatlan dohányrészeket (törmelék, a levél erezete, szára...) örlik, vegyszerekkel táblásítják, majd megfelelő apróságúra darálják és tömörítik. Mindenre alkalmatlan, nem lehet máshogyan elszívni, csak ha felhevítik cekásszal. Egészségére mindenkinek. Olyanok, mint a parizer a húsiparban. Múszak után összesöprik a műhelyt, pépesítik, állomámyjavítókat adnak hozzá, hogy 90% vizet magában tartson és ez a parizer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!