Budapest-bérlet: fogy a levegő Karácsony körül

2024. január 04. 17:00

A főpolgármester követhetetlen érvelésbe kezdett az ügyben.

2024. január 04. 17:00
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Egyre nehezebb helyzetbe kerül a Budapest-bérletek megszűnése miatt a kormánynak nekieső Karácsony Gergely főpolgármester, miután sorra látnak napvilágot az információk arról, hogy valójában mi is történt a háttérben. 

A fővárosban és annak agglomerációjában élők utazását elősegítő bérletek megszűnéséről tavaly év végén röppent fel a hír, az Index december 20-án szellőztette meg, hogy „Megszűnik, pontosabban nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött, úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően.”

Karácsony azonnal a kormányra kezdett mutogatni, azt írva, reméli, hogy a maradék néhány napban „elfelejtik ezt a badarságot és visszatérnek a közös Budapest-bérlet fenntartását szolgáló megállapodáshoz.”

Mint kiderült, a kormánynak és Karácsonyéknak december 31-ig kellett volna megállapodnia a még szóban forgó szerződés meghosszabbításáról a budapesti bérletek használhatóságáról az úgynevezett agglomerációs járatokon, ám a Főváros ezt elutasította. 

A szintén az Index által megszerzett levelezés szerint pedig 

Karácsony és Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminisztere, jelenleg a BKK igazgatósági elnöke fúrta meg a megállapodást. 

A Főváros ugyanis december végén kapott egy ajánlatot az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumtól a szerződés meghosszabbítására. A levelezésből az olvasható ki, hogy a kormány a 2020 óta változatlan évi 7,4 milliárd forintos hozzájárulást kért a Fővárostól a szolgáltatás biztosításáért, ám jövőre ezt megemelte volna. 

A szaktárca december végére egy 8,6 milliárdos ajánlatot tett, amit a Főváros nem fogadott el.

Az ég világon semmit nem csinált

A fejleményekre reagált Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, rámutatva arra, hogy Karácsony Gergelyéknek nyilvánvalóan tisztában kellett lenniük azzal, hogy az együttműködést szabályozó szerződés tavaly december 31-én lejár. A bérlet megszűnéséről szóló hír megjelenésééig azonban 

a Főváros az ég világon semmit nem csinált a szerződés meghosszabbítása érdekében. 

Wintermantel is emlékeztetett, hogy 2020-ban, ‘21-ben, ‘22-ben és ‘23-ban 7,4 milliárd forintot kellett fizetnie a fővárosnak a MÁV-HÉV és a Volán által nyújtott szolgáltatásokért, de a mostani 1,2 milliárdos többletet (ami 16 százalék) egyszerűen nem fogadták el.

Az Index cikkére aztán hatpontos reakciót küldött Karácsony, de nem cáfolta a portál állításait. Pusztán arra futotta erejéből, hogy megint a kormányra mutogasson. 

Teljes zavar

Karácsony az ATV-ben aztán már teljesen összezavarodott, az általa előadottakat már a műsorvezető Szöllősi Györgyi sem tudta követni. 

Először azt mondta, nem kaptak ajánlatot az államtól, majd utána elkezdte részletezni, hogy miről is szólt ez a nem létező ajánlat. 

Arról is beszélt, hogy szerinte az Index által megszellőztetett levelezés semmilyen kapcsolatban nincs a Budapest-bérletről szóló szerződéssel.

A műsor végén Karácsonyt háromszor is megkérdezték, hogy mit tud tenni az ügyben, de egyszer sem tudott konkrétumot mondani. 

Sőt, a főpolgármester Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatóját is lehurrogta, amiért a közlekedési szakember azt merte írni, hogy a kialakult helyzetért mindkét felet felelősség terheli, és feltette a kérdést: Hogy lehetett a Főváros részéről szó nélkül hagyni, hogy a szerződés lejárjon? 

A legújabb hírek szerint azonban lehet hogy az egész csak vihar volt a biliben, az RTL Híradó birtokába került, a BKK, a Volán és a MÁV december végi megállapodásáról szóló dokumentumban nincs utalás arra, hogy március 1-je után nem lesznek használhatók a BKK bérletei a HÉV-ekre, Volánbuszokra és vonatokra.

Nyitókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 05. 17:40
Orbán, Lázár minisztériumán keresztül (IS) bünteti a neki nem gazsuláló, szabadságszerető, jogállamra vágyó, s ezért mindig a getzy diktátor ellen szavazó Budapestet. A GAZ ORBÁN hatalommániája annyira elveszi az eszét, azzal sem törődik, hogy a fővárosban legalább félmillió FIDESZ-szavazó él, (a szintén érintett az aglomerációban még többségben is vannak) s ORBÁN ŐKET IS SZOPATJA.
Krupp Skya
2024. január 05. 09:13 Szerkesztve
Fogy a levegő Karácsony körül. Semmi gond majd Gyurcsány Ferenc felköti őt egy Gréczi Zsolt által kézihajtánnyal hajtott lélegeztető gépre. Itt egy kis versike: Gréczi felesége sok-sokat vixol, Mert Gréczi könnyen spriccol!
Öreg Palóc
2024. január 04. 21:14
"karácsongelgely" is egy SZÉGYEN, de még nagyobb SZÉGYEN, hogy egy ilyen "draskovics" üljön a fővárosi közlekedés élén !!! Ő az aki miatt tönkremegy a fővárosi közlekedés.
Tommaso
2024. január 04. 20:45
Orbán? a LIBERÁLIS INTERNATIONÁLÉ (ex)ALELNÖKE ALKOTMÁNYRA FÖLESKÜDŐ, MAJD AZT a SZEMÉTRE HAJITÓ KÖPÖNYEGFORGATÓ PÁVATÁNCOS SZÉLKAKAS EURÓPA UTOLSÓ DIKTÁTORA BOT a KÜLLŐK KÖZÖTT PUTYIN TRÓJAI FALOVA EURÓPA-BAJNOK az ÁREMELKEDÉSBEN EURÓPA-BAJNOK a KORRUPCIÓBAN A NEMZET ELFOGYÁSÁNAK ELINDITÓJA A HUXIT ELŐKÉSZITŐJE A MAGYAR JELZŐ SZÉGYENLENDŐVÉ TEVŐJE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!