Külföldön is rájöttek: Budapest a világ második legjobb úticélja!

2024. január 07. 09:29

A pezsgő fővárosi éjszakai élet folyamatosan vonzza hazánkba a turistákat. Íme, egy újabb lista, amelyen Brüsszel és Bukarest is csak a hátunkat nézi.

2024. január 07. 09:29
null
Szabó Péter

A magyaroknak érthetően közel áll a szívükhöz a nemzet fővárosa, az utóbbi időben azonban egyre több külföldi forrás is igazolja az általunk jól ismert tényt, miszerint Budapest a turisták körében növekvő népszerűsége is az egekbe szökött.

A főváros egyesítésének 150. évfordulóját 2023-ban ünneplő metropolisz minden adottsága megvan ahhoz, hogy világszinten is tényező legyen az idegenforgalomban: a természeti látványosságok, a történelmi nevezetességek, az infrastrukturális háttér mellett még hosszasan sorolhatnánk, miért számít Közép-Európa lüktető szívének hazánk fővárosa.

A világ egyik legnagyobb online utazási magazinja, a The Travel összeállítása is alátámasztja a fent említett tényeket, amely Budapestet a világ második legjobb úticéljának választotta. A lista elsősorban az éjszakai életre koncentrált, ez alapján a magyar fővárost egyedül Berlin tudta megelőzni a partivárosok közül.

Ezt is ajánljuk a témában

A bulizni vágyó fiatalok célcsoportja világszinten komolyan vehető létszámot jelent, a 18-36 éves korosztály számára a legjobb bárok, klubok és bulik jelentik a kánaánt, ez pedig Budapesten gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll.

Külföldről is özönlenek a fiatalok: Budapest bulinegyede óriási vonzerőt jelent
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Éjszakai élet Budapesten – minden, amit tudni érdemes

Ahogy a cikkben is említik, az éjszakai élet világszerte változatos: St. Thomasban szórakozást, Mexikóban sötétedés utáni izgalmat kínál, és akkor még nem is beszéltünk a török fővárosról, Isztambulról. Berlinben exkluzív fekete klubok, Párizsban borozók, Buenos Airesben tengerparti partik, Szöulban felvillanyozó neonpartik, Budapesten négyemeletes zenei komplexumok várják a szórakozni vágyókat.

A világvárosokban való eligazodás érdekében a Consumer Choice Center az éjszakai életet értékelő indexet készített, amely világszerte harminc várost osztályozott. A szakemberek beleásták magukat a városi éjszakai életet alakító szabályozások és szolgáltatások bonyolult hálójába.

Olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kötelező nyitvatartás, egy korsó sör és egy Big Mac ára, valamint az éjszakai közlekedési szolgáltatások elérhetősége. Az értékelést követően minden város kapott egy pontszámot a skálán, amelyen a 10-es jelöli a leginkább pezsgő éjszakai életet.

A lista első helyét Berlin foglalta el. A német fővárosban az egyik legegyedibb dolog, amit az éjszakai élet kínál: a laza alkoholfogyasztási szabályok. Az utazók szabadon ihatnak Berlin utcáin, ráadásul a buli addig tart, amíg az utolsó ember áll a talpán. A város klubjai, mint például a Watergate és a Tresor, a világ minden tájáról vonzzák a legjobb DJ-ket és rajongókat. A város igazán sokszínű, az utóbbi időben az LMBTQ+ közösség menedékévé vált, Budapesthez hasonlóan pedig Berlinnek is megvan a saját rombár változata.

Erről a különlegességéről, azaz a rombárokról azonban elsősorban a listán a második helyen végző Budapest híres. Ezek a bárok elhagyatott épületekben találhatók, eklektikus dekorációval, egymáshoz nem illő bútorokkal és élénk falfestményekkel. A jazzkluboktól a retro diszkókig mindenki talál az ízlésének megfelelőt. A magyar főváros emellett híres káprázatos panorámájáról, kilátóiról, vendéglátóhelyeiről, termálfürdőiről – főleg azok igazán népszerűek, amelyek éjszakánként nyüzsgő partihelyszínné változnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Az éjszakai élet Bukarestben csak este tízkor kezdődik és már fél hatkor véget ér, ennek ellenére a román főváros éjszakai élete egyedülálló: bulik a történelmi óvárosban, változatos zenei élet, a híres Untold Fesztivál, késő esti étkezési lehetőségek, hangulatos klubélet és egy lenyűgöző kulturális eseménynaptár.

Az éjszakai élet alapján a 10 leginkább pezsgő város a világon – a The Travel listáján:
1. Berlin, Németország
2. Budapest, Magyarország
3. Bukarest, Románia
4. Szöul, Dél-Korea
5. Santiago, Chile
6. Brüsszel, Belgium
7. Buenos Aires, Argentína
8. Párizs, Franciaország
9. Madrid, Spanyolország
10. Isztambul, Törökország

Külföldön is rájöttek tehát arra, amivel mi, magyarok, már régóta tisztában vagyunk: Budapest egy kivételesen szuper, igazán turistacsalogató város. Az pedig csak külön fűszert ad a ténynek, hogy többek között Brüsszelt és Bukarestet is megelőztük az ominózus listán.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar Parlament nem véletlenül lett a világ legjobb turisztikai látványossága
Fotó: John Wreford/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2024. január 11. 15:23
Berlin????? Bukarest????????????? között Budapest. Na, ilyen lista csak a libernyákos külföldi agyamentek szerint létezik.
flesh ripper
2024. január 08. 07:47
Szép, szép..., de ugyanott BUKAREST (!!!!) a harmadik! Nos, az egész egy kamu, ha Bucuresti a harmadik! mert Bukuresti a legleprább főváros, ami létezik, beleértve Afrikát és Délkelet-Ázsia lepratelepeit! Tehát a lista hitelessége..., hogyismondjam. Igaz, persze: Bukurestiben vannak a legolcsóbb tripperes, szifiliszes, ótvaros, lapostetves kurvák! csak rajta!
states-2
2024. január 08. 03:27
Újabb ok, amiért a kommunistákat megüti a laposguta.
mreinstand-2
2024. január 07. 23:38
Köszönjük Karácsony Gergely!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!