Eljött a nap: megválaszthatják az új köztársasági elnököt

2024. február 26. 06:01

Kezdődik a parlament tavaszi ülésszaka, felkészül Sulyok Tamás.

2024. február 26. 06:01

Megválaszthatja az új köztársasági elnököt tavaszi ülésszakának első napján, hétfőn az Országgyűlés. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. Hétfőn döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről, a napirend elfogadása után pedig

 szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról. 

Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat. 

Zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről. 

16.40-től várható az új köztársasági elnök megválasztása. 

Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. 

Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond.

 Az államfőválasztás után közel három órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el. Utolsó napirendi pontként az ellenzék kezdeményezésére az életvégi döntésekről lesz négyórás vita.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. február 26. 09:18
Először jóvá kell hagyniuk Kató lemondását.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. február 26. 08:44 Szerkesztve
Pedó Kati beájulna. Bárcsak a svéd NATO csatlakozás ment volna ilyen gyorsan! 🤣🤣🤣🤣🤣 Nagyon gyorsan próbálják a lebukott pedofilok kimosdatni magukat, mintha mi sem történt volna. TOTAL RESET! Így lett a magyarok családvédő szent tehenéből a Cancel Culture és a totális enyészet áldozata egy pár nap leforgása alatt. Don’t cry for me Hungária! Vár rám a nyugdíj luxuskivitelben! 💍🥂💰
kokrowatz-0
2024. február 26. 08:03
érdekesebb, hogy orbán meg meri-e húzni azt, hogy nem szavazratja meg a nato-csatlakozást ..
gyzoltan-2
2024. február 26. 07:49
Sulyok Tamás figyelmébe, vezérlő elvként, Kovács Kati ismert dalát ajánlom, aki valami olyasmit énekelt, hogy "nem leszek a játékszered"! -okulásért... stb, stb! Novák Katalin pedig, akinek túlságosan nagynak bizonyult az elnöki télikabát, megérdemelne némi nyugalmat, békén-hagyást! Kétségtelen Ő is hibázott, mikor felkészületlensége, szembetűnő naivitása ellenére beállt a politikába, de "bűne" eltörpül mások tudatos ügykezelése mellett, kik eszközként használták! Ezzel együtt sincs oka a zsidó szélsőbalnak örömködnie! A hozzájuk képest valóban jobboldalinak ható balközép Fidesz, még mindig elfogadhatóbb náluk, minden hibájával, bűnével, mulasztásaival együtt! A kérdés az, hogy meddig, mikor fogy el a bizalmunk..?! -nehéz menet lesz a választás időszaka...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!