Levelet írt a magyar kormány az uniós tagállamoknak: mutatjuk a részleteket!

2024. március 17. 10:12

„Nem új jogokat kérünk a kárpátaljai magyarságnak; azokat a jogokat adják vissza, amelyek 2015 előtt már megvoltak” – áll a levélben.

2024. március 17. 10:12
SZIJJÁRTÓ Péter; KULEBA, Dmitro; JERMAK, Andrij

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője (j) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter (j2) tárgyalása Ungváron 2024. január 29-én. (MTI/KKM)

***

Magyarország levelet küldött az Európai Unió tagállamainak, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az ukrajnai magyar kisebbség helyzete továbbra sem javult, azok a követelések, amelyeket  ezzel kapcsolatban Magyarország korábban megfogalmazott, mind ez idáig nem teljesültek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január végi kárpátaljai látogatásán hangsúlyozta:

„Nem új jogokat kérünk a kárpátaljai magyarságnak; azokat a jogokat adják vissza, amelyek 2015 előtt már megvoltak.”

A külügyminiszter azóta kapott ugyan Ukrajnától ez ügyben válaszírást, de a gyakorlatban semmilyen előrelépés nem történt. Valószínűleg ennek következménye most az uniós tagállamoknak küldött hasonló tartalmú levél.

Amelynek tartalmáról a dokumentumot megszerző ukrán Radio Szvoboda azt írta, „a levélben a magyar fél kiemelte, hogy a nemzeti kisebbségek védelme prioritás Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai során, ezért Magyarország követeli, hogy az ukrajnai magyar közösség jogait állítsák vissza a 2015 előtti szintre”. 

A médium szerint azt is hangsúlyozták, hogy a magyar kormány főleg a magyar nyelv szabad használatát garantáló általános jogok, valamint a politikai képviselethez való jog visszaállítását követeli, utóbbit regionális és országos szinten. Jelenleg húszezer diák tanul az ukrán iskolákban magyar tanítási nyelvű oktatás mellett, de ahogy az iratban áll, „a magyarok oktatásában – az előzetes ígéretek ellenére – nem vették figyelembe a magyar közösség képviselőinek javaslatait, többek között a tantárgyak meghatározásakor".

A dokumentumban szerepel az is,

hogy az ukrajnai közigazgatási körzetek átalakítása miatt megváltozott a régió lakosságának aránya. 

A kötelező tízszázalékos arány, amelyet a nemzeti kisebbségeknek el kell érniük a helyi lakosságon belül a nyelvi jogok igényléséhez, a nemzeti kisebbségek esetében nem indokolt” – fogalmaztak. Illetve azt is felrótták, hogy a magyar közösségnek nincs saját nemzeti kisebbségi képviselője az ukrán parlamentben.

Mindez szóba kerülhet Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hamarosan bekövetkező újabb videókonferenciáján is.
 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­g­ö­­­s­­ ­­­l­á­­­n­­­y­o­­­k­­ ­­v­­á­­­r­­n­­­a­­­k­­­ ­­r­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Felvidéki MAGYAR
2024. március 18. 13:26
Az admintól kérdezem, hogy a hozzászólásokból nem lehet kitiltani a bárcás kurvák szex hirdetéseit??
Namond
2024. március 18. 09:20
Megjelent a leggazdagabbak kiszolgálásának területén az első számú szakértőnek nevezhető Blochamps Capital Vagyonkezelési Évkönyve. A társaság ügyvezetője, Karagich István jelezte, hogy nem emlékeznek (pedig már 20 éves foglalkoznak ezzel a területtel) a tavalyihoz hasonló dinamikájú vagyonosodásra, a legfelső 1 százalék ilyen mértékű térnyerésére. Mint hozzátette: hiába a rekordra ugró lakossági vagyon, ha a növekmény gyakorlatilag egy szűk rétegre koncentrálódik. Míg a legfelső 10 százalék (a legfelső decilis) a társadalom pénzügyi vagyonának kétharmadát birtokolja, addig a legfelső 1 százalék egyenesen a harmadát. Ezen a kétpólusosságon pedig az elemzés szerint az infláció csak további hasadékot ejtett az alsó 9 tized kárára. Megugrott a privátbanki vagyon mérete és dinamikusan változik az ügyfelek pénzhez való viszonya is ebben a rétegben.
alexandrosz-2
2024. március 17. 18:28
Süket duma. 85+50 milliárd euró megszavazva. 13 szankcioscsomag megszavazva, partucat szankcióhosszabbítással együtt. Ukrán eu csatlakozási tárgyalások megszavazva. A magyarok pénzén megy a reverz szállítás olajból, gázból, áramból, magyarorszahon gyógyitjak, kkkepzikxaz ukran gyilkosokat. A zsideszes csicska geciknél nem a hazug dumájukat kell figyelni, hanem azt, amit csinálnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!