Pankotai Lili példátlan keménységgel lépett fel a kormánnyal szemben – gyakorlatilag alternatíva nélkül hagyta Orbánékat

2024. március 29. 05:26

Tragikus, hogy egy ezeréves államiságú országban némelyek hová akarják zülleszteni a politikát.

2024. március 29. 05:26
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

(Nyitókép: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A Mandiner is beszámolt Pankotai Lili, az ismert ellenzéki aktivista javaslatáról. Nem árulom el azonnal, hogy ez pontosan mit is tartalmazott, felvetek előbb néhány lehetőséget,

vajon milyen előremutató ötlettel hálálja meg a fiatal politikus a sokak által irigyelt, jelentős médiafigyelmet. 

A haderőreformról osztotta meg gondolatait, a NATO-n belüli – de akár az attól független – fegyverzetfejlesztésekről; képes-e Magyarország megvédeni a határait és polgárai biztonságát. Esetleg az oktatáson töprengett el: hogyan növelhető a hatékonyság, az iskolában eltöltött idő miként hasznosul; egyáltalán: a praktikus ismeretekre vagy a nevelésre,

netán egy nemzeti minimumra – kultúra, irodalom, zene, nyelv – kell-e megtanítani a jövő nemzedékeket.

De lehet, hogy a gazdaságról voltak elképzelései: bizonyos élelmiszerek áfájának csökkentése vagy többkulcsos, talán a luxustermékekre kivetett megnövelt forgalmi adó bevezetése. Vagy azt osztotta meg a közvéleménnyel, mit csinálna másképp a családtámogatások, a nyugdíjrendszer kérdésében, lát-e esélyt az energiahatékonyság növelésére. Közjogi javaslattal élt egy tisztán listás választási rendszer kidolgozásáról, a közvetlen elnökválasztáról, az államforma megváltoztatásáról, a nemzetegyesítésről, a határon túli magyarok sajátos problémáiról, a sajtó sokszínűségéről, a nyelvápolásról, kelet vagy nyugat dilemmájáról, hitről és reményről? 

Egyik sem.

Az tippelt helyesen, aki szerint az érettségi elől menekülő lány a következő mélyenszántó, modern és a további elemzésekre és vitákra nyitott üzenetet intézte a kormányhoz:

Mondjon le, vagy szopjon le!”

Ezt is ajánljuk a témában

Nem tudom, a pécsi cisztereknél mit tanulhatott Lili biológiából, szexualitásról, életmód-viselkedés és egyéb praktikus ismeretekről, mindenesetre ezzel a felszólítással alternatíva nélkül hagyta a kormányt, mert a második aktus gyakorlatilag végrehajthatatlan. Tehát bőven elég lett volna az első két szó, nem olyan részletes, mintha jogi, gazdasági, történeti és kulturális magyarázatokba bonyolódik, de legalább egyértelmű.

Igaz, egy ilyen mondatért nem kell országos hírű celebbé válni.

Nem Lili érdeme, nem vele kezdődött, de remekül beleállt a korszellembe. Ő talán vagánynak és menőnek hiszi, igazából szomorú, hogy ilyen primitív lett a magyar közélet és közbeszéd; amit azelőtt szűk haveri körben engedett meg magának valaki, azt már nem szégyellik a nagy nyilvánosság előtt sem. Ráadásul egy „komoly” embertől, aki tüntetéseken szónokol, az EP-be viszik bemutatni, mint a jövő zálogát…

Emlékezhetünk a fura pszichéjű Hadházyra, aki a magyar országgyűlés évszázados falai között felmutatta a tábláját, amire – mint kisiskolás, ha a napközis tanítónénit akarja csúnya szavakkal bosszantani – fölírta a csődör nemi szervét.

Hasonlóan érett jelenség az úgynevezett O1G-zés, ami mögött semmilyen mondanivaló, semmi program vagy építő szándék nem fedezhető fel,

kizárólag öncélú, ocsmány trágárság, az ellenfél megbántására, megalázására, megsemmisítésére, dehumanizálására. Még igazán szellemesség sincs benne, mert nem Orbán szavait forgatja ki, ellentétben az öregecskedő feleségekkel, a reggel-délben-este hazudozással vagy a kígyózó kígyókkal, ahol a mémmé váló ige magától a gúny tárgyától származik.

Nem prüdéria, de a gondolatok nélküli trágárság önmagában értelmetlen és undorító.

Tragikus, hogy egy ezeréves államiságú (tehát nem banánköztársaság...) országban ide akarják zülleszteni a politikát.

Talán mert érvekkel, programokkal, tervekkel nem tudnak versenyezni. 

Kétségtelen, hogy 14 év folyamatos kormányzás után lehetnek – és vannak is – problémák, de ha erre az ellenzék pusztán annyi megoldást kínál, hogy válogatott szitkokat szór a kormányzat fejére, az nem a kabinet szegénységi bizonyítványa.

Van olyan, amikor a káromkodás üt, éppen azért, mert ritka vagy meglepő.

(A sokat emlegetett Petőfi-idézet, a Mit nem beszél az a német című versből a germán anya pénzért árusított szerelmére való utalást éppen egyedisége teszi meghökkentően izgalmassá.) 

A másik eset, amikor elfogynak a szavak, és csak az átkozódás marad, a reménytelenségnek és kilátástalanságnak az a foka, amire a két síelés és a last minute repülőút között, vagy az autóból kikászálódva a mekibe beeső ifjúság talán még nem jutott el. 

A tehetetlen trágárság előtt még ezer dolgot felhozhatnának, ha legalább fantáziájuk volna,

de juszt se adok tippeket, agyaljanak egy kicsit. Ezt nem lehet megspórolni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:16
🍓 ️ ­A­ ­­d­­­ö­­­g­ö­s­­­ ­l­­­á­­n­­­y­­­o­k­­ ­­­v­á­­­r­­­n­a­­k­­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Sale
2024. április 03. 10:35
Lilike te fogsz leszopni mindenkit az iskolai végzettség alapján...
KBA98
2024. április 02. 18:30
Egy kis mocskos hülye!
makapaka2
2024. április 02. 18:26
Nevetséges, hogy ez a mocskos szájú, feltűnési viszketegségben szenvedő debil, aki leérettségizni sem tudott , szerepet kap a politikában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!