Kormány-jegybank: „monarchiás” kiegyezés

2024. április 05. 18:38

Kis túlzással még történelmi párhuzamot is felfedezhetünk.

2024. április 05. 18:38
null
Szajlai Csaba
Szajlai Csaba
Magyar Nemzet

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

 

„Hosszú idő után újra egymás társaságában mutatkozott Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Úgy tűnik, a személyes ellentétek miatti legendásan rossz kapcsolatot a magyar gazdaság előremozdítása felülírja. 

A találkozó apropóján a forint árfolyama azonnal erősödésnek indult az euróval szemben, de rég láttunk már „400 alatt” svájci frankot is a kurzusban.

Kis túlzással még történelmi párhuzamot is felfedezhetünk: olyannyira szükség volt erre a kiegyezésre, mint Ausztria és Magyarország viszonylatában anno a monarchia idején.

Tudniillik kockázati tényezőt is jelentett, hogy a két gazdaságpolitikai döntéshozó – legalábbis a külvilág számára – egymással finoman szólva nincs jóban, és együttműködés helyett bírálják egymás döntéseit. A vitát örömmel tálalta és mélyítette az ellenzéki sajtó, így a nyilvánosság előtt se maradt titokban. Sőt, nagypolitikai téma is lett, hogy egy normális országban ilyen felháborító, a gazdaságot „bedöntő” dolog nem fordulhat elő. Egyébként volt már ilyen helyzet többször is, emlékezzünk csak a Járai-, vagy éppen a Simor-korszakra.

De miről is volt szó? 

A kormányzat és a monetáris politika vezetése között ellentét volt az infláció berobbanásának és a gazdasági növekedés elmaradásának felelősségéről, majd a felek közötti vita a jegybanki törvény módosításában csúcsosodott ki.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2024. április 06. 12:39
egymás társaságában mutatkoztak, nahát, micsoda hír és bravúr. csabicseléd, inkább nézz rá a költségvetési, államháztartási meg a februári inflációs adatokra.
ekeke1
2024. április 05. 21:19
"Kis túlzással még történelmi párhuzamot is felfedezhetünk: olyannyira szükség volt erre a kiegyezésre, mint Ausztria és Magyarország viszonylatában anno a monarchia idején." Na ha így van, akkor cseszhetjük, Magyarország ugyanúgy rá fog kúrni most is mint a kiegyezésre... Amúgy már most rákúrt, a MNB száz milliárdos székház felújításától a borzasztó deficitig, amit a magyar költségvetésnek kell majd állni... Matolcsynak MNB-s pályafutása utolsó éveiben sikerült mindazt lerombolnia amiért jogos tisztelet járt. Iga, pálfordulása már a 2020-es választások előtt érzékelhető volt, olyan cikkeket engedett el mintha csak róna péter, csillag pifta, bod péter ákos, békesi lászló, petschnig mária zita gyúrta volna.
Akitlosz
2024. április 05. 19:11
A kormányban van inkább a hiba, nem a nemzeti bankban. A kormány felelőtlenül túlköltekezik, ennek felelős Nemzeti Bank nem tapsolhat.
Akitlosz
2024. április 05. 19:10
"olyannyira szükség volt erre a kiegyezésre, mint Ausztria és Magyarország viszonylatában anno a monarchia idején." Arra sem volt szükség. Sőt kifejezetten alkotmányellenes volt. Az ország szabadsága nem eladó, nem képezi alku tárgyát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!