Büdzséblues

2024. április 17. 21:51

2024. április 17. 21:51
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

 

Magyar Péter ezerszínű politikai szélesvászna valamelyest kitakarja ugyan, de fennállásának egyik legkeményebb kihívásával küzd a magyar kormány: míg az ország üzemel, s mi, egyszerű állampolgárok éljük többé-kevésbé strukturált életünket, vannak megalapozott sejtéseink jövedelmünkről és kiadásainkról, hazánk összegészének konkrétan lehetetlen költségvetést tervezni. Ami azért gond, mert anélkül köztudomásúlag nem könnyű országként létezni. A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről címet viselő törvény persze létezik, mert a Pénzügyminisztérium mágusai Varga Mihály vezénylő keze alatt összerakták. De az, amire vállalkoztak, ettől még tényleg lehetetlen.

És most nem a klasszikus problémákról beszélek. Természetes, hogy az elsősorban a magas áfabevételekre építő, a munkabért jórészt békén hagyó költségvetés ki van téve a fogyasztás esetleges csökkenésének, ahogy az is bizonyos, hogy a nemzet működő tőkéjének gyarapítására – lásd Vodafone, no meg a reptér, ha végre-valahára összejön – az épített tőkénkbe való beruházások egy részét néhány évvel odébb kell tenni. Annak az újságírói népsportnak sincs különösebben sok értelme, hogy elosztják az egész éves hiánycélt tizenkét egyenlő részre, majd sápítoznak, ha az első három hónapban az éves előirányzat harmadánál több teljesült – pontosan tudva közben, hogy a tizenharmadik havi, szociális szempontból nehezen támadható nyugdíjat februárban kell kifizetni, akárcsak a Prémium Magyar Állampapír megvásárlásával a sárnehéz 2022-es évben a költségvetést megtámogató polgártársainknak járó orbitális kamatot. Ez 855 milliárd forint, önmagában bő fele az első három hónapban felgyülemlett hiánynak, idén többet ilyen nem lesz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 18. 02:40
Nem az éves harmadánál több teljesült, csillagvirág, hanem az egész éves tervezett költségvetési hiány összejött 3 hónap alatt. Legalább amikor valamit elbasztok, akkor kussoljatok a hazudozás helyett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!