Felmérés: már nem is olyan drágák a budapesti albérletek

2024. május 08. 05:59

Az idén először megállt a drágulás a budapesti albérletpiacon, áprilisban az árak 2 százalékkal mérséklődtek havi összevetésben.

2024. május 08. 05:59
Luxury apartments along Millennium Promenade in Bristol

Nyitókép: Allan Baxter / Getty images

A közvetítő portál adatai szerint egy hónapra a kiadó fővárosi lakásokért átlagosan 247 ezer forintot kellett fizetni áprilisban. Az árak februárban és márciusban még 251ezer forinton tetőztek. A keresleti árszint csökkenése ugyanakkor már februárban elkezdődött, az előző hónapban átlagosan már csak 230 ezer forintot fizettek volna az ügyfelek a kiadó ingatlanokért.

A rentingo.com szerint az árak csökkenése azzal magyarázható, hogy a lakást keresők már nem tudták tartani a lépést a folyamatos drágulással. Az adatokból kiderül az is, hogy a legtöbben a XI. kerületben keresnek kiadó ingatlant, de a belváros közelsége miatt ugyancsak népszerű a XIII. és a IX. kerület, valamint a VI., a VII., a VIII. és a XIV. kerület egyes részei.

A bérlők előnyben a részesítik a világos lakásokat, csaknem 40 százalékuknak fontos az erkély, illetve az, hogy új vagy felújított épületben lakhassanak. A passzívház és az okosotthon-megoldások még nincsenek az általános elvárások között, ám a leendő lakók több mint negyede szeretné, ha a lakáshoz tartozna klíma és korszerű hőszigetelés – olvasható a közleményben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­z­i n­­i­m­­f­o­m­­­á­­n­­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
bunko-jobbos
2024. május 08. 13:51
Olvasatlanul megelőlegezem, hogy itt fog okádni egy csomó ember, hogy mi az, hogy nem drága, nagyon is az. Akkor elárulom, hogy mivel viszonylag piaci alapon mennek a lakások, PONT ANNYIBA KERÜLNEK, MINT AMENNYIT ÉRNEK. (Nem úgy a tetves taxi meg a többi ferdített árú multigecionális termék.) Egy nagyvárosban sokkal nagyobbak a bérek, mint máshol, ezért aki odaköltözik, sok fizetést kap. Ezért sokan akarnak odaköltözni, miközben a terület korlátos, az építés meg KIBASZOTT DRÁGA. Csak tudom, most építkezek. A megemelt minimálbér felbaszta a pincérek, segédmunkások stb. árait. Ami jó, mert ezt akartuk a rendszerváltáskor, hogy mindenkinek jó legyen, ne csak egyeseknek, de ettől még aranyárú az építkezés. A komcsik majd mondogatják, hogy ezt támogatni kellene, de 3 dolog sülhet ki belőle: -jogsértés, mert elveszik mások tulajdonát -pazarlás, mert az adófizetők pénzéből támogatják a budapestieket -igazságtalanság, mert aki megkapja az ócsó lakást, annak jó, a többiek meg szopnak vidéken
B_kanya
2024. május 08. 11:07
"Lisa 2024. május 08. 06:51 Mi van?? Már nem olyan drága? Svájcban, egy személy, a fizetésének 1/3-át (max. 1/2-ét) fizeti albérletre. " Hja, a fél világ pénze náluk van, többek között az örökös nélküli náci vagyonok is (ami nem biztos, hogy a legnagyobb tétel).... De eszerint meg az átlafizu 421e ft nettó, a belvárosban egy szobás albi meg 228e, ami "bő nyállal" szintén fele. https://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&city1=Budapest&country2=Switzerland&city2=Geneva
Royce2.0
2024. május 08. 09:51
Boldog ifjúkoromban albiban laktam magam is a fővárosban. 2001-ben, 50.000 Ft-ba került a másfélszobás. Pont egy minimálbérbe. A czikkely szerint jelenleg 247.000. A minimálbér meg 266.000. Problem? :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!