A bodrogkeresztúri Füleky pincészeté lehet az év ipari épülete

2012. február 25. 15:45
Tavaly a badacsonytomaji Laposa pincészet épülete nyerte a világ leglátogatottabb építészeti portáljának szavazását, és idén is esélyes, hogy hazai győztest avatnak: a bodrogkeresztúri Füleky pincészet épületét az öt legizgalmasabb ipari épület közé sorolták.

Beválasztotta a világ leglátogatottabb építészeti portálja a bodrogkeresztúri Füleky pincészet új épületét az ipari építészet kategóriában az öt legizgalmasabb közé. Tavaly már a badacsonytomaji Laposa pincészet is megjárta az Arch Daily mezőnyét, és el is vitte az első helyet. Most az Építész Stúdió - Félix Zsolt és Fialovszky Tamás - tervezte épületnek van erre esélye, de ehhez szavaznia kell a közönségnek - ezt itt lehet megtenni.

Az egyik tervező, Félix Zsolt következőket írta az épület koncepciójáról az Építészfórumon:

„A tervezett épület kialakításakor az volt az alapkoncepciónk, hogy a telken álló, jelentősen átalakított kőépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelentette, hogy a falakat integráltuk az épületünkbe, és úgy építettük tovább az új házat, hogy láthatóvá tettük a régi és megmaradó elemeket, majd harmonikusan fejlesztettük tovább az új tömeggel. A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló, nagyon szép rakott kőfalat láthatóvá tettük. Az új épületrész homlokzata, csakúgy, mint a teteje, a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készült. A kőlapok a tetőn cserépszerűen kerültek elhelyezésre, ezáltal visszautaltunk az egykori cseréptetős házra, de a tetők síkjai már egy új, progresszív tömeget mutatnak. Az új kőfalak fuga nélkül készültek, a régi fal kontrasztjaként.”

Az épületet alaposan szemügyre venni az Építészfórum galériájában lehet.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés