Nagy lehetőség a furmint

2012. február 25. 13:00

Szepsy István
Vinoport
A borfogyasztóknak mindössze 1%-a iszik rendszeresen édes bort, és nekik is csak az 1%-uk olyat, amely természetesen édes.

- Milyen szerepe van a száraz borok tekintetében a furmintnak, mint fajtának?

- Lassan oda jutok, hogy most már csak a furmint által tudom elképzelni a továbblépést, a presztízsnövekedést. Azokat a tételeket, amelyeket eddig csak a gazdasági kötelezettségek miatt készítettük, a jövőben kivesszük a portfólióból. Alapvető célunknak a furmint elismertségének növelését tartom. A fajta presztízsének emelése ugyanis - véleményem szerint - hasonló hatással lesz a mi márkánkra, a borvidékre és az egész országra. A furmintban nagyobb lehetőséget látok, mint akár a sangiovesében, hogy szintén egy nagy jelentőségű helyi fajtával hasonlítsuk össze magunkat. A furmint ugyanis több kategória esetében is működőképes. A legfontosabb kérdés persze most az, lehet-e furmintból világviszonylatban is csúcsminőségűnek számító száraz bort készíteni? Szerintem lehet.

Persze sok kérdés van, amit a jövőben még át kell gondolni. Meleg évjáratokban veszélyes lehet a túl magas alkoholtartalom, míg hidegekben a korábban említett almasav. A gyümölcsösség jelenléte a borban tudatosabb borászati technológiával fejleszthető. A fajta ismeretlenségét én előnynek fogom fel. Azt is szerencsésnek tartom, hogy a furmint képes a termőhely ásványosságának visszatükrözésére,amihez egyrészt a fajta aromatikai visszafogottsága, másrészt a termőhely karakterének erőssége szükséges. (...)

- A figyelme tehát mára inkább a száraz borokra irányul?

- A pincészet márkamenedzsmentjét mostantól egyértelműen az egyedi száraz furmintokra alapozzuk. Rá kellett ugyanis jönnünk, hogy az aszúk és az édes borok iránt csak egy nagyon szűk fogyasztói réteg érdeklődik. Emiatt fontos a száraz furmint, ugyanis az tízezerszer több fogyasztót érdekel, mint az édes tételek. Sajnos úgy vélem, hogy a borfogyasztóknak mindössze 1%-a iszik rendszeresen édes bort, és nekik is csak az 1%-uk olyat, amely természetesen édes. Véleményem szerint, ha a jövőben a termőhely rangja széles körben is bizonyításra kerül, újra komolyabb hangsúlyt fektethetünk az édes borokra. Ezen belül én egy, a szamorodni irányába való eltolódásra számítok. Ez az édes kategória ugyanis relatív biztonságosabban szüretelhető, hiszen egyszerűbb fürtöket szedni, mint szemeket, előbb ad jól fogyasztható bort, és remélhetőleg a termőhelyek jegyei is megjelennek az ízében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában