Miért lúzer az olaszrizling?

2012. március 15. 7:32

Kovács András István
Olaszrizling
Az illatos, aromás fajták váltak divatossá. Ez a trend, a szürkebarát, a tramini, a viognier és a muskotály jelenleg kelendőbb.

„Az olaszrizling nem lúzer, fölösleges rágódni ezen, és bár nincs rászorulva a mi kedvenc fajtánk, mégis sokan megvédték már. Matt Kramer borügyi hitelminősítő tavaly durván leminősítette a magyarok szent olaszát, feltépjük tehát sebeinket, hiszen ez a blog sem mehet el ezen égbekiáltó justizmord, az ártatlan olaszrizling elítélése mellett. (...)

Mészáros Gabriellával, a Borkollégium igazgatójával rögzítettem egy interjút az InfoRádió számára a somlói évjáratkóstolóról (március 14-i adás, 1. rész, itt hallgatható meg), és mivel az interjúban sok szép dolog elhangzott az olaszrizlingről is, szóba került hát Matt Kramer furcsa kijelentése. A direktor asszony meggyőződése, hogy nagyon sok minden kihozható még ebből a pompás fajtából, tehát totálisan nem ért egyet az amerikai guruval az olaszrizlinget illetően. A leglényegesebb dolog, a savösszetétel szempontjából az olasz nagyon jó helyen áll a fehér fajták képzeletbeli rangsorában. A saját fajtakarakter szempontjából a chardonnay tulajdonságaihoz áll közel, vagyis a legjobb formáját akkor futja, ha nagyon komoly terroir-t rendelünk mögé. És mivel Magyarországon remek termőhelyek ringatják az olaszrizlinget, megállapíthattuk, hogy nekünk eddig mindig jó tapasztalataink voltak az olasszal.

Semmilyen paramétere alapján nem állítható, hogy ez a fajta lúzer lenne, hangsúlyozta Mészáros Gabriella. Mint mondta, semmilyen szőlőfajtával összehasonlítva nem mondható hátrányos helyzetűnek, kétségtelen tény azonban, hogy sokat kell még dolgozni azért, hogy teljes fényében pompázhasson. De hát ezért vagyunk – értettünk egyet ismét. A chardonnay és az olasz közötti párhuzam szintén az olaszrizling mellett szól, hiszen a chardonnay éppen azért válhatott sikeres világfajtává, mert oly kiválóan jeleníti meg a nagy termőhelyeket – vetettem fel én. Ezzel a tanárnő egyetértett, de megjegyezte, az utóbbi tíz évben az illatos, aromás fajták váltak divatossá. Ez a trend, a szürkebarát, a tramini, a viognier és a muskotály jelenleg kelendőbb.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A végén még kiderül, hogy nem europér módon van kapálva a szőlő, és ezért bojkottálni kell. Négy Mancs feeling. Lassan leminősítenek mindent ami magyar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában