A gazda

2012. március 28. 7:59

Tallián Hedvig
Gondola
Hatására városi fiatalok döntenek a szőlőművelés mellett, és telepednek le nem csak Tokajban.

„Fürdünk a márciusi napfényben és lenézünk az Úrágya kőrakásáról a szőlőhegyek ölelte Mádra. A gazda eddig csillogó szeme elkomorul. Már alig akad, aki művelje a szőlőt – mondja halkan. A legjobb, legmegbízhatóbb munkaerő a hatvan felettiek közül kerül ki. Háziállatot meg szinte senki nem tart a faluban. Reggel csak hébe-hóba hallani kakaskukorékolást. Nincs kertben kapirgáló tyúk, sem városi orrnak bűzős disznóól. Csirkéért a szomszédos kisváros multijához mennek az emberek. Azt se tudják, mit esznek. Persze az állattartás fegyelmet kíván. Mellettük nincs hétvége, nincs ünnepnap. A tehénnek, ami nem lila, vagy a cocának, ha esik, ha fúj, enni kell adni. Este hatkor kihal a falu, egy lélek sincs az utcán, mindenki sorozatokat bámul. A fiatalok pedig külföldre mennek dolgozni. Vázolja a mai magyar valóságot az Úrágya dűlő kőrakásának tetején a gazda.

Én pedig tudom, hogy ő, a maga erejéből ötven embernek igyekszik létet és étket biztosítani. Minden bizodalma az őserőben, a nagy magyar fajtában, a furmintban és Tokaj-hegyalja különleges talajában van. Évtizedek óta küzd az elemekkel, és hisz. Mélyen hisz. Hite olyan erős, hogy másokat is magával ragad. De nem lehet próféta a saját falujában, tanítványai messziről érkeznek.

Hatására városi fiatalok döntenek a szőlőművelés mellett, és telepednek le nem csak Tokajban. Fiatalok, akik érzik, hogy a természet ősi rendje olyan módon jutalmaz, amire a város képtelen. Felsejlik bennem is e gondolat, miközben visszaszállunk az autóba, és lecsorgunk a faluba. Az érkezéskor rám ült zavartság mostanra elpárolgott. Szomorúság váltotta fel, mert alig, hogy megjöttünk, máris hazaindulunk, vissza az rikácsoló városba. Ilyenkor mindig elveszítek valamit. De az én veszteségem nem számít. Csak az ország, az ne veszítsen!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában