Adva van a feladat

2012. március 30. 9:06

Szentesi József
Vinoport
Az osztrákok úgy, hogy gyakorlatilag egy borvidéken foglalkoznak vele, nemzetközi sztárt csináltak a kékfrankosból - mondta Szentesi József a Vinoportnak adott interjújában az április 21-i Gerbeaud Ház-beli Kékfrankos Nap kóstoló kapcsán.

- Miért fontos számunkra a kékfrankos?

- A kékfrankos a Kárpát-medence legelterjedtebb kékszőlőfajtája. Az osztrákok úgy, hogy gyakorlatilag egy borvidéken foglalkoznak vele, nemzetközi sztárt csináltak belőle. Ha emellett belegondolunk abba, hogy nekünk hozzájuk képest mennyivel nagyobb kiterjedésben áll rendelkezésünkre rengeteg változatos termőtáj, adva van a feladat, hogy mi is komolyabban vegyük a fajtát.

- Hogyan látod, mi által lenne növelhető a hazai kékfrankosok minősége?

- Nagy jelentőségűnek érzem a klónszelekciót ebben a kérdésben. A legjobb minőséget adó kékfrankos tőkék felkutatása kell, hogy legyen a kiindulási pont. Ennek érdekében én a 2000-es évek közepén Szekszárd felé vettem az irányt. Be kell vallanom, nem is kékfrankosért mentem, a legszebb kadarkákat akartuk kiválogatni egy régi ültetvényből Losonci Bálinttal.

Emlékszem, nem sokkal a szüret előtt jártunk ott, és huszonkét tőkét úgy jelöltünk meg, hogy a leveleket nem is nagyon néztük, csak a gyümölcsöt kóstolgattuk. Utólag derült ki, hogy a huszonkét kadarka tőke nem mindegyike volt kadarka, akadt köztük kékfrankos is. Ma, átgondolva örülök annak, hogy ez a véletlen megajándékozott egy apró szemű, laza fürtű, az átlagnál nagyobb színanyaggal rendelkező régi kékfrankos klónnal. Ezt 2006 óta adom tovább más borászoknak, így bár lassan, de terjed a jelenléte az országban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés