A hordó és a furmint

2012. április 02. 08:06

A tokaji száraz furmintnak a nagy burgundi fehérekkel kell felvennie a versenyt - mondta a Vinoportnak adott interjújában Bacsó András, a Tokaj Oremus főborásza. Ebből következik most egy részlet.

2012. április 02. 08:06
Bacsó András
Vinoport

- A furminttal kapcsolatban nem csak a hordós érlelésről, hanem a palackban töltött időről is beszélnünk kell.

- A palackos érlelés nagyon fontos. Nagy száraz bort nem lehet a szüret utáni tavasszal bemutatni. A nagy száraz bor létrejöttéhez az kell, hogy a termelő bevállaljon és kivárjon minden olyan folyamatot a szőlőben, a pincében és az érlelés folyamán, amelyet a magas minőség elérése szempontjából fontosnak tart. Ha komolyan vesszük a furmintot, meg kell várnunk, amíg a bor készen áll.

- A Mandolás esetében milyen tapasztalatok állnak rendelkezésre, hogyan érik a lepalackozott bor?

- Ennek a kérdésnek a biztos megválaszolásához még több tapasztalatra lenne szükségem. 1999 óta készítjük a Mandolást a most összefoglalt filozófiával. Eddigi kóstolásaink szerint öt-hat évig szépen fejlődik a palackban. A jövőben a továbblépést számomra az jelentené, ha elérném, hogy tíz éves potenciál legyen benne.

- Miért ilyen lényeges a bor élettartamának kérdése egy olyan borvilágban, ahol az emberek egyre kevésbé vásárolnak bort érlelés céljából?

- Úgy gondolom, Tokajnak, ha a világ vezető borvidékei közé akar tartozni, a száraz furmintjával a nagy burgundi fehérekkel kell felvennie a versenyt. Ehhez ötvöznünk kell a furmintban, mint fajtában rejlő lehetőségeket Tokaj borkészítési tradícióival, de persze nem szabad eltávolodnunk a világpiactól sem. A feladatunkat a jövőben abban látom, hogy tanulmányozzuk a helyi, ősi tradíciókat, és ezzel egyidejűleg a korszerű burgundiai borkészítési technológiát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2012. április 08. 19:48
Ó, hogy oda ne rohanjak! Ebben az országban mindenki akkora nagy borszakértő! Csak azt nem értem, hogy akkor mi a francért nem tudjuk a lőrénket már a ruszkikra se rálőcsölni?! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik