Burgundia él és működik

2012. április 26. 9:27

Bortársaság
Mindenki borral foglalkozik, teszi mindezt megfoghatatlan könnyedséggel, egyszerűséggel és eleganciával.

„Kezdett összeállni a kép: tavasszal Beaune-ban Montille úr borát hozták a vacsorához, ráadásul másnap egy kis kávézóban össze is futottunk a borásszal. Erről a kirándulásról már egy karton Domaine de Montille borral tértünk haza. Amikor nyáron együtt is megkóstoltuk őket, megszületett az elhatározás: a Bortársaság Burgundiába megy. Négyen vágtunk neki a néhány napos felfedezőútnak. Iránytűnk a több mint háromszáz éves, angliai Berry Bros & Rudd borkereskedés volt, akik csaknem 1500 burgundi bort tartanak választékukban. Szakértőjük, a területet jól ismerő Jasper Morris Burgundia Belülről (Inside Burgundy) című könyve volt az alap, mellette, mint mindig érzések, benyomások, címkék alapján indultunk neki.

Az első benyomásunk - Burgundia él és működik. Az utak mentén kis, középkori falvak, helyi kőből rakott, egymásba fonódó házsorok, kastélyok, templomok. Szombaton mindenki a piacon, esténként az éttermek megtelnek vendégekkel.

Mindenki borral foglalkozik, teszi mindezt megfoghatatlan könnyedséggel, egyszerűséggel és eleganciával. Ameddig a szem ellát, szőlő minden négyzetméteren, főleg chardonnay és pinot noir. A burgundi borászok egy dologban egyetértenek: az itteni bort kizárólag az határozza meg, hogy honnan való. Az egyedi, sokszínű talajból, a sokféle fekvésből adódóan minden bornak önálló személyisége van, amelyet a borász, az évjárat legfeljebb csak felöltöztethet. Egyre több az organikusan, biodinamikusan művelt terület, a borok a legnagyobb odafigyelés mellett saját tempójukban, természetesen fejlődnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés